raw cheesecake springform

Somriga raw cheesecakes i smarta formar

av Cecilia Folkesson

Äntligen har sommaren kommit på riktigt! Och vad passar bättre att baka, om inte iskalla raw-cheesecakes? Utan mjöl, raffinerat socker och mejerier, och bara att blanda ihop och ställa in i frysen. Vill man äta dem direkt räcker det att ställa dem i kylen några timmar när de är klara.

Ett tips är att använda små springformar och göra olika varianter av cheesecakes i olika storlekar.

 

raw-cheesecake

Jordgubbscheesecake – Raw

Botten (16 cm springform)
10 dadlar
2,5 dl sötmandlar
0,5 tsk havssalt
2 msk kakaopulver
1 msk kokosolja

Gör så här:
Kärna ur dadlarna och kör i matberedare med mandlar, kokosolja, kakaopulver, salt och vaniljpulver. Man kan även hacka fint och blanda ihop för hand. Tryck ut i springformen och ställ i kylen.

 

Fyllning
12 jordgubbar
3 dl naturella cashewnötter (blötlägg några timmar)
Saften från 1/2 citron
1 krm vaniljpulver
1-2 msk sötning, honung eller agavesirap tex.

Gör så här:
Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj av dem. Kör i matberedare eller blender tillsammans med jordgubbar, citronsaft, vaniljpulver och sötning. Mixa tills smeten är jämn och krämig. Ta ut bottnen från kylen och bred på fyllningen. Ställ in i frysen och låt stelna. Ta ut kakan ca 1 timma innan servering. Servera med färska jordgubbar.

 

 

Mango/passionscheesecake – Raw

Botten (12 cm springform)
8 dadlar
1,5 dl naturella cashewnötter
0,5 tsk havssalt
1 krm vaniljpulver

Gör så här:
Kärna ur dadlarna och kör i matberedare med cashewnötter, salt och vaniljpulver. Man kan även hacka fint och blanda ihop för hand. Tryck ut i springformen och ställ i kylen.

 

Fyllning:
3 dl naturella cashewnötter (blötlägg några timmar)
1 mogen mango
1 passionsfrukt
1 dl kokosgrädde (ställ en burk kokosmjölk i kylen och skeda ur det vita på toppen)
1-2 msk sötning, honung eller agavesirap tex.

Gör så här:
Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj av dem. Kör i matberedare eller blender tillsammans med mango, kokosgrädde och sötning. Mixa tills smeten är jämn och krämig. Gröp ur passionsfrukten och rör i. Ta ut bottnen från kylen och bred på fyllningen. Ställ in i frysen och låt stelna. Ta ut kakan ca 1 timma innan servering och toppa gärna med lite extra passionsfrukt.

 

6 kommentarer
1

Du kanske även gillar detta

6 kommentarer

Lena 27 juli, 2016 - 14:21

Hej! Kan man använda frysta jordgubbar (hela) som man tinar upp?
Finns knappt några färska och de som finns är i dåligt skick.
Med vänlig hälsning, Lena Johansson

Svara
Cecilia Folkesson 27 juli, 2016 - 22:02

He Lena! Absolut, funkar bra. Ett tips är att låta dem tina och låta dem rinna av.

Hälsningar Cecilia

Svara
Lena 28 juli, 2016 - 09:07

Tack snälla behöver jag skaka runt dem i lite socker innan? Tänkte på vätskan.
Med vänlig hälsning, Lena

Måste bara säga att jag är mjölkproteinallergiker och har i år letat efter ett recept med cheesecake som jag kan äta.
Ser framemot att prova båda dina recept.

Svara
Anneli Liljedahl 29 oktober, 2016 - 12:46

Hej ! går det bra att byta cashew nötterna mot sötmandel ?
Anneli

Svara
Cecilia Folkesson 31 oktober, 2016 - 23:02

Hej! I botten kan du absolut göra det. Tror inte det funkar lika bra i fyllningen.
// Cecilia

Svara
Erika 13 juli, 2017 - 16:12

Många kakrecept nämner springform, men jag har glömt min på jobbet innan semestern….. Fungerar många kakrecept ändå? Tack på förhand!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More