grön smoothie

Så lyckas du lättare med att välja bra mat!

av Cecilia Folkesson

Dag 2 av 30 dagars supermat oh det går väldigt bra måste jag säga!
Här kommer mina 3 bästa tips på hur du lättare lyckas:

 

1. Kolla kyl och skafferi. Ligger det kvar något där du kan tänkas bli sugen på de närmsta dagarna? Rensa och släng eller ge bort.

2. Träna! När man har tränat blir det ofta att man automatiskt gör bättre matval. Känns onödigt att äta något dåligt om man lagt massa tid och energi på gymmet eller i löpspåret. Med “dåligt” menar jag spannmål, halvfabrikat, socker, alldeles för mycket mejerier och såklart alkohol. Även om det inte blir det bästa passet någonsin, gör något. Ladda ner en ljudbok och gå en snabb promenad på 1 timma. Bättre än inget, och du kommer må kanon efteråt!

3. Planera veckan. Bestäm vad du ska äta kommande dagar. Storhandla och håll dig till planen. Och se till att äta ordentligt på morgonen. Svenska Äggs nya undersökning visar att bara ca 3 av 4 äter frukost. Och siffrorna bland de yngre är betydligt lägre.

Med en bra frukost håller du dig mätt till lunchen (oftast längre). Slipp undan det dolda sockret genom att äta bra råvaror som tex ägg. Kokoslatte tillsammans med en näve nöter och grönsaker är ett annat exempel på en bra frukost.

4. Drick vatten. Blir man sugen på något mellan måltiderna beror detta ofta inte på att man är hungrig, utan på ett invant beteende och/eller blodsockerfall. Ha en flaska vatten med dig eller ett glas ståendes på skrivbordet. Även bra mot huvudvärken man kan få när man slutar med socker. Och de flesta dricker för lite vatten på en dag, så bara massa bra fördelar.

5. Sov! Skippa mobilen efter 22. Det blå ljuset från skärmen lurar hjärnan att det är dag och minskar sömnhormonet melatonin. Det gör att man får svårare att somna.

 

grön smoothie cecilia folkesson

Och här kommer recept för dagens gröna frukostfavorit:

Grön smoothie
1 avokado
1 bit skalad ingefära
1 äpple
1 näve spenat
1/2 pressad citron
Vatten

Gör såhär: Gröp ur avokadon, skala ingefäran, klyfta äpplet och mixa tillsammans med spenaten och saften från en halv citron. Späd med vatten tills lagom konsistens. Om mixern inte är så stark kan man sila bort eventuella bitar.

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Nalin 20 maj, 2016 - 03:16

Mycket bra tips.

” Känns onödigt att äta något dåligt om man lagt massa tid och energi på gymmet eller i löpspåret”.
Får precis också dom tankarna att ansträngningarna och tiden man lagt ner på gymmet blir tillintetgjord. Även om det inte riktigt fungerar så i verkligheten så kan tankesättet i alla fall fungera som motivation att skippa skräpmaten.

Svara
Cecilia Folkesson 20 maj, 2016 - 10:50

Eller hur, visst är det så 🙂 Funkar det i hjärnan, så funkar det ju automatiskt 😉

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More