glutenfritt resa bali

Och så var det ju det med croissanten…

av Cecilia Folkesson

Hej hej!

Nu är jag tillbaks. Inte bara här, utan även tillbaks till bra mat. Jag nämnde tidigare om croissanten. Det var den som förstörde allt. Det började med att jag fick ligga inne 1 vecka för dengue fever på Bali. Kass mat, men jag gjorde så gott jag kunde. So far so good. 

När jag äntligen blivit utskriven och kommit hem, fortfarande rejält medtagen, fick Sid feber. Samma kväll jag kom hem. Denna feber vägrade ge med sig och slutade i spyor, frossor och sjukhus. Dengue-feber för Sid också! Jag sov över med honom på sjukhuset och hade själv ett återbesök med blodprov morgonen därpå. Jag hade inte ätit på rätt länge, och va livrädd för minsta lilla avvikelse i blodet. Efter en vecka med 15-20 blodbrov blev man rätt nojig…

Det enda som fanns att köpa så tidigt på morgonen var kaffe och croissanter. Jag hörde doktorns röst i bakhuvudet “No eat, no getting better.” Då gjorde jag något jag inte gjort på 4,5 år. Åt en croissant. Som om det ens skulle göra mitt blodvärde bättre?!?

Men nu var det gjort. Och vad det gjorde med mig och mitt huvud orkar jag knappt tänka på.

Jag har kört väldigt strikt i snart 5 år. Absolut inget “fusk”. I princip inte något mjöl eller socker alls. Många har påpekat detta. “men NÅN GÅNG kan du väl äta något sånt. Och det är precis det jag inte kan.

Min värsta dag var helgen vi kom tillbaks till Sverige. 2 chokladkakor, en svinstor godispåse samt tjuvåt ur barnens lördagsgodis. Glömde visst glassen. Glass åt jag med. Helt sjukt. Det är nog inte så svårt att räkna ut hur jag mådde efter den sockerfesten…

Men jag tog mig samman. Sakta men säkert. Och nu är jag på banan igen. Magen mår bättre, psyket mår bättre, och sockersuget är i stort sett borta.

För mig gäller allt eller inget. Svart eller vitt. Och jag offrar väldigt gärna allt det där godiset och mjölet mot att må bra. För man mår så sjukt mycket bättre utan mjöl och socker. Amen.

Du kanske även gillar detta

21 kommentarer

Jennymamman 22 juli, 2015 - 23:15

Hej och välkommen tillbaka! Jag är precis likadan… En liten kanelbulle på min dotters födelsedag slutade med kladdkaka, smågodis, glass, Wasabinötter och pizza.

Svara
Cecilia Folkesson 23 juli, 2015 - 17:39

Tack 🙂 Ja fy! Tur att det finns dom som är likadana 😉

Svara
Gunilla 23 september, 2022 - 07:31

Ett recept på nyttig Croissant vore ju bra.

Svara
Anna ML Holm 22 juli, 2015 - 23:39

Amen!

Bra jobbat!

Svara
Cecilia Folkesson 23 juli, 2015 - 17:39

Haha, tack!

Svara
Anitha 23 juli, 2015 - 09:15

Kul att du är tillbaka! Måste nog också strikta till mej så magen blir bra.

Svara
Cecilia Folkesson 23 juli, 2015 - 17:39

Tack, kul att höra 🙂 Ja, nu striktar vi till oss 😉

Svara
Ida 23 juli, 2015 - 19:01

Wow, plötsligt så händer det alltså

Svara
Ida 23 juli, 2015 - 19:19

Mä! Bara en liten del av min superlånga kommentar kom med, haha det kanske var ett tecken

Svara
Cecilia Folkesson 23 juli, 2015 - 20:38

Berätta mer! 😉

Svara
Grofven 23 juli, 2015 - 23:22

Att det kan bli så illa. Hur gick tankarna när det köptes in sötsaker första helgen hemma? Vad sa resten i familjen när mamman helt plötsligt åt socker?

Det svåra är väl att bara äta ibland och därmed bättre att undvika helt. Men vad känner du att det gör med psyket att ta något “dåligt”? Förutom ökat sug sen dvs.

/Peter

Svara
Cecilia Folkesson 25 juli, 2015 - 13:16

Min man gillat godis och hade saknat lösgodis under senaste halvåret. Barnen får lite lördagsgodis varje lördag.
Dom tyckte såklart det var jättekonstigt att jag åt godis… Psykiskt blir jag helt galen när jag väl börjar. Vill bara ha mer och mer och mer. Men nu är det nog 😉
// Cecilia

Svara
Ida 24 juli, 2015 - 08:32

ah, det där “men du kan väl ta lite idag bara, det är ju kalas/fest/valfritt firande”. Jag måste också hålla mig borta helt. Var helt fri i 2 år, från socker, glass, sylt, allt sånt. Sen kom en sjukt stressig period som började med att jag slarvade med maten, som ledde till naturgodis som ledde till mer godis & glass. Så nu försöker jag börja om igen, hjärnan lurar mig ofta att det går bra med lite glass. Men det gör ju inte det. Blir kaos i flera dagar, & min pms blir värre av blodsocker-kaoset, ifall någon mer har problem med Pms så prova att hålla igen med sockret… Tack för inlägget, jag behövde den peppen just nu! Keep it up! =)

Svara
Cecilia Folkesson 25 juli, 2015 - 13:13

Precis samma för mig. Hade sjuk pms sist. Har säkert med det att göra då! Och tack själv 🙂

Svara
Anne Ottosson 17 augusti, 2015 - 06:37

Exakt samma för mig! Stress ledde till matslarv naturgodis och till slut vanligt godis i mängder!
Skönt att läsa att man inte är ensam!

Svara
Cecilia Folkesson 25 augusti, 2015 - 10:42

Visst är det! Tur att man vet att det är ett problem och försöker fixa till det. Inte alla som gör 😉

Svara
Emma 25 juli, 2015 - 17:35

Vad kul att du är tillbaka!! Har saknat dig!!! Sååå skönt att läsa din beskrivning av allt eller inget. Ingen i min närhet förstår mig när jag förklarar, de tycker bara att jag är fanatisk.
Lycka till med maten nu 🙂

Svara
Ida 25 juli, 2015 - 21:12

Ok här kommer ett nytt försök 😉 Efter att ätit strikt lågkolhydratkost under flera år märkte jag plötsligt att något inte stämde med min kropp. Jag sov dåligt, jag hade svårt att bli av med tre extra kilo trots strikt kost och hård träning. Jag var kände mig låg och håglös, min mens kom inte tillbaka efter en graviditet trots att min dotter var 1.5 år gammal. Tanken på att min kost skulle vara boven i dramat slog mig men var inget jag ville tro. Jag satte mig in i bieffekterna av strikt lågkolhydratskost under en längre period och det var check på i stort sett allting plus många farhågor. Eftersom vi ville ha ett syskon så bestämde jag mig att återinföra kolhydrater. Nu pratar vi inte pasta och kanelbullar direkt utan mycket rotfrukter, en del frukt, potatis, sötpotatis, bovete och ris. När jag samlade på mig info om vilka bieffekter en alltför strikt lågkolhydratkost över lång tid kan ge kom jag in på carb nite. Kroppen nedreglerar vissa funktioner när man utesluter kolhydrater så för att bibehålla dessa samt dra nytta av de tillväxtsignaler insulinet har på muskeltillväxt tänkte jag testa. Kortfattat är det en cyklisk ketogen diet som går ut på att man äter en strikt lågkolhydratkost under sex dagar, för att sjunde dagen ladda med snabba kolhydrater. Man kan enligt Kiefer (författaren till boken Carb Nite Solution) äta riktig skitmat (förutom transfett och sötningsmedel) när det är carbnite. Alltså pizza, pasta, kakor, bröd, glass….aldrig i livet tänkte jag. Jag tänkte mer sushi och potatis. Första refeeden innehöll bra kolhydrater den andra innehöll semla, pizza, lakrits. Den tredje innehöll pizza igen, Ben & Jerrys och lösgodis. Resultaten var alla tiders, jag gick ner mina extra kilon och blev preggo på köpet, toppen! Men så fort jag blev gravid var jag tvungen att sluta med carbnite dieten och äta mer ett jämt intag av kolhydrater varje dag. Problemet var bara att jag väckt sockerdjävulen i mig och det slank visst ner en pizza här och en glass där…inte ofta men det hände och hade jag släppt helt på kontrollen så vet jag inte var denna graviditet slutat. Nu är jag i vecka 33 och sjukt sugen på bröd och glass, jag blir gaaalen. Dessutom har jag svårt att få till någon träning då vi rustar ett hus och har en 2.5 åring med mycket energi. Jag upplever bara att jag sväller överallt trots att jag endast har jag gått upp 10 kg hittills, men med mitt första barn gick jag bara upp 12 kg allt som allt…känns som jag kommer passera det snart. Nu får det banne mig bli rena veckor den tiden som är kvar och finfina kolhydrater som färskpotatis, bananglass och lite nötsmör. Det var min historia om det jag aldrig trodde skulle hamna i min kropp igen… 😉

Svara
Cecilia Folkesson 25 augusti, 2015 - 10:48

Intressant läsning! Det gäller ju att inte “balla ur” vilket är lätt att göra. Jag har gått ifrån strikt för rätt längesen och äter lite frukt, endel sötpotatis/potatis, quinoa etc. Det jag mår kasst av är gluten och mejerier. Mer det än socker. Även om överkonsumtion av socker får mig att vilja ha mer och mer. Svårt att hitta en bra balans. Men du kommer gå ner graviditetskilona sen. Ingen stess. Lycka till med hus, bebis och kropp och mat 🙂
// Cecilia

Svara
För Din Skull 12 augusti, 2015 - 15:55

Åh, förlåt att jag säger detta, men vad glad jag blir att du precis som jag måste trycka i dig saker efter en liten “smakbit”. När jag väl börjat kan jag inte hejda mig. Svart eller vitt. Gäller både socker, alkohol och rökning för mig!

Rökning har jag äntligen slutat med sedan 3 år och har testat avgifta mig från socker ett flertal gånger men känner mig 110% seriös denna gång. Alkoholen är densamma. Har som plan att inte dricka en droppe förrän ett bra tag framöver.

Svart eller vitt och nu väljer jag den vita vägen, fri från beroenden.

Svara
Cecilia Folkesson 25 augusti, 2015 - 10:43

Bra jobbat! Vita vägen är bäst!
// cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More