nyttiga livsmedel

Nu ska vi reda ut kokosdjungeln!

av Cecilia Folkesson

Nu ska vi försöka reda ut det här med kokosgrädde, konservburkar, ekologiskt, bisfenol A och tetraförpackningar. Missade ni tidigare inlägg finns det att läsa här.

Både Santa Maria och Kung Markatta har varit väldigt hjälpsamma och svarat på mycket av det vi undrade. Även på facebook har det pågått en kokosgrädde-diskussion.

Vi börjar med Santa Maria Extra Creamy coconut milk. (samma som kokosgrädde)

 

Santa Marias Extra creamy coconut milk

Ingredienser: Kokosnöt (80%), vatten.

Så här skriver Santa Maria om sina konservburkar:
Hej! I en undersökning som gjordes förra året, mättes halterna av bisfenol A i bland annat Santa Marias kokosmjölk men dess värden var inom ramen av Livsmedelsverkets lagstiftning.

Vi valde dock att lyssna på konsumentens intressen och sedan april har Santa Maria levererat kokosmjölk på bisfenolfri burk, dvs även i den som inte är ekologisk.

Och varför skiktar sig inte er kokosgrädde i tetra till skillnad från konkurenters i konservburk?
Tillverkning av kokosmjölk går till så att kokosnöten rensas och skalas. Därefter tar man bort det vita kokosköttet som krossas/mals. Nästa steg är att pressa kokosköttet och man får då ut det vi kallar för kokonötssextrakt. Detta kan görs flera gånger och den bästa kvalitén får man vid de första extraktionerna.

Ju högre halt av kokosnötsextrakt desto högre fetthalt. Exempelvis så innehåller vår Extra Creamy Coconut Milk 80% kokonötssextrakt som ger en fetthalt på 18%.

Processen skiljer sig något mellan denna typ av förpackning sk Combibloc (liknande Tetrapak) förpackning och den mer traditionella konservburken.

Vår Extra Creamy Coconut Milk är antiseptik fylld och sedan värmebehandlad UHT (Ultra Heat Treatment) som även kallad ultrapastörisering.

(The product is sterilized through the Ultra High Temperature (UHT) process, and packed into aseptic packages in a sterile atmosphere. This ensures a product that is fully sterilized, hygienic and convenient to use).

Detta innebär att kokosmjölken hettas upp till ca +150 ° C under ett par sekunder, till skillnad mot kokosmjölk i den traditionella konservburken som autoklaveras. Det innebär uppvärmning till en lägre temperatur men under en betydligt längre tid.

Tillsatserna E471 (emulgeringsmedel) och E466 (stabiliseringsmedel) tillsätts i vår ordinarie kokosmjölk (som innehåller 60% kokonötssextrakt). Detta gör man för att kokonötsextraktet och det vatten som man tillsatt för att rätt fetthalt, i detta fall 16%, ska kunna blandas och hålla sig som en homogen produkt (en så kallad emulsion).

Trots detta händer det ibland att produkter separerar och kokonötsextraktet, där det mesta av fettet finns, klumpar sig. Om produkten har fraktats kallt/utsatts för kyla under en längre tid, det är inte helt ovanligt när det transporteras hit med båt från Thailand, kan detta uppstå.

Genom att spola varmt vatten alt låta burken stå i lite varmt vatten smälter kokonötsextraktet och skakar man sedan burken har man sedan en homogen kokosmjölk igen.

/ Hälsningar Santa Maria

 

Kung Markattas kokosgrädde

Ingredienser: Kokosnöt (67%), vatten

Så här skriver Kung Markatta:
Bisfenol A är ett problem för hela branschen och alla konservburkar innehåller detta. Om man inte hade filmen på insidan skulle flera andra ämnen avges från konservburkarna och orsaka tungmetallskontamination. Dessutom skulle burkarna rosta och maten skulle inte hålla.

Den främsta anledningen till att vi har konserver till tomater osv är att vi jobbar med väldigt små leverantörer som bara kan erbjuda denna förpackning. Vi letar dock hela tiden efter så miljövänliga och bra förpackningsalternativ som möjligt – men vi vill heller inte tumma på kvaliteten på själva innehållet.

Vi hoppas och tror att det kommer att komma bisfenolfria burkar på marknaden nästa år!

Som ett litet tillägg kan jag berätta att både vi och vår leverantör av kokosmjölk har gjort analyser och dessa visar att burkarna inte släpper ifrån sig bisfenol till kokosmjölken, trots att ämnet ingår i lacken i burken.”

/ Kung Markatta

 

Och här kommer en joker jag blev tipsad om:

Biona organic creamed coconut

Ingredienser: 100% ekologisk kokosnöt

Både ekologisk och tetra! Det måste ju vara det ultimata i detta fall. Finns att köpa här.

 

Du kanske även gillar detta

15 kommentarer

Veronica 18 december, 2013 - 21:57

Tack för att du tog upp ämnet och delade med dig av alla fakta.

Svara
Lola 18 december, 2013 - 23:21

Är inte den sistnämnda kokossmör? Har iaf köpt kokossmör i exakt likadan förpackning nyss… 🙂

Svara
Maria Kahn 19 december, 2013 - 07:26

Ja det är samma. Och det är inte tetra. Det är kokossmör i “kakform”. Inplastad med kartong runt. Då heter det creamed coconut. På burk heter det coconut butter/kokossmör. Exakt samma innehåll dock vad jag förstått.

Svara
Maria Kahn 19 december, 2013 - 07:28

Men man ska ju kunna fixa till kokosmjölk genom att spä ut creamed coconut med vatten. Lite mindre bisfenol och konstigheter mer pyssel. Kokossmör, är det oxå värmebehandlat tro?

Svara
Anna 19 december, 2013 - 05:12

Bra jobbat cecilia!
Då kvarstår ju ändå, med tanke på Kung Mrakttas uttalande – att alla konserver innehåller Bisfenol annars läcker andra metaller ut i livsmedlet – hur ser då innehållet ut i Santa Marias konservburkar? Om de nu är bisfenolfria, vad läcker då ut? *hmm*…

Svara
Maria Kahn 19 december, 2013 - 07:30

Tycker inte riktigt att svaret är tyfligt varför extra creamy inte skiktar sig. För att kvaliteten är bättre? För att det är mer kokos i?

Svara
Cecilia Folkesson 19 december, 2013 - 08:33

Jag förstod det som att det hade med upphettningen att göra:

“Detta innebär att kokosmjölken hettas upp till ca +150 ° C under ett par sekunder, till skillnad mot kokosmjölk i den traditionella konservburken som autoklaveras. Det innebär uppvärmning till en lägre temperatur men under en betydligt längre tid.”

/ Cecilia

Svara
Maria 19 december, 2013 - 17:01

Ah ja just det!

Svara
Jenny 19 december, 2013 - 10:11

Den sista som du tipsar om är supergod!!!! Undrar bara varför den innehåller 20 gram kolhydrater!?!? Har använt den innan men tänkte vara lite mer noggrann med kolhydraterna så jag har slutat köpa den. Undrar vad du tycker Cecilia om det “höga” kolhydrat innehållet. Tummen upp, okej, eller tummen ner, inte okej? Tack:-)

Svara
Julie 21 december, 2013 - 16:03

Nää, den jag har köpt, vilket är precis den på bilden, innehåller 7% kolhydrater…

Svara
Carina 19 december, 2013 - 12:19

Jättebra gräv! Tack! Men funderar på om upphättningen påverkar näringsinnehållet i kokosen från Santa Maria? Om jag inte missminner mig så är det väl så att pastörisering gör att en viss del av näringen försvinner. Eller har jag helt fel för mig?

Svara
living by Miriam 19 december, 2013 - 18:22

Bra jobbat och tack för det tredje alternativet 🙂

Svara
sagajo 19 december, 2013 - 20:11

Jag tycker markattas kokosgrädde är super men jag gillar verkligen inte att den är förpackat i en konservburk. Förväntade mig bättre av Kung Markatta 🙁

Svara
gunilla ullenius 5 januari, 2015 - 21:14

Garant har en god kokosgrädde i rosa förpackning, älskar den

Svara
E-B Hedman 20 augusti, 2020 - 13:29

Det finns Kung Markattas 3-liters kokosmjölk, på burk, som är dubbelhomogeniserad (Jädersbruks herrgård). Hur inverkar det på näringsämnena? Och hur går det tilll?

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More