odla tomater utan växthus

När ekologiska val är sjävklara

av Cecilia Folkesson

Ofta står man i butiken och jämför ekologiska och “vanliga” råvaror och produkter. På en del saker skiljer det rätt mycket, även om de ekologiska alternativen har blivit betydligt fler och billigare under det senaste åren. Har man en tajt ekonomi men ändå vill välja ekologisk får man leta och jämföra både priser och innehåll. Det är faktiskt inte alltid en regel att det ekologiska alternativet är det bästa.

Här är några exempel på självklara ekologiska val:

 

ekolgisk tomatpure

Dess tre tuber innehåller lika mycket tomatpuré. Arditas innehåller inget konserveringsmedel, vilket är bra med kostar MER än det ekologiska alternativet från ICA som inte heller innehåller något konserveringsmedel. ICAs tomatpuré innehåller inte heller något konserveringsmedel och är billigare än Arditas.

 

500 gram ekologiska tomater kostar 6 kronor mer än de konventionella besprutade tomaterna. Inte så speciellt stor skillnad där heller. Och en bukett ekologisk broccoli för 11:95 tycker jag låter superbilligt! (“Tyvärr” inget att jämföra med då vår lilla ICA-butik på landet valt att ha nästan allt ekologisk i frukt & gröndisken.)

 

Så om man har möjlighet att välja till exempel grönsaker i butiken, istället för att skriva en slavisk inköpslista hemma kan man komma rätt billigt undan.

Och tänk på att det finns en anledning att konventionell mat är billig. Det är inte den ekologiska maten som är för dyr, utan den besprutade som är för billig.

 

 

Du kanske även gillar detta

4 kommentarer

Angela 31 december, 2015 - 10:27

kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt.

Svara
Camilla 31 december, 2015 - 17:57

Tycker att priserna jämnat ut sig en hel del på många produkter under de senaste åren. Och är glad för “nudging”, att det tack vare skyltning blivit lättare att leta efter ekologiska alternativ i första hand. Dessutom kan man ju spara in på andra saker, det finns ju t.ex. mycket billig vegetariskt mat (alltså billigare än “kött-mat”). Gott nytt år!

Svara
Madde 4 januari, 2016 - 19:37

Inte för att va den som är den, men det är 19 kronors skillnad på tomaterna. De ekologiska kostar 29.90 per 500 gram alltså 59.90 / kg. De konventionella jämte dina eko kostar 2 för 40, alltså 40 kr kg. Men håller ändå med att eko är bra mkt billigare och förfärligt ett lättare val nu än för några år sen!

Svara
Cecilia Folkesson 4 januari, 2016 - 21:53

Fast om man bara tänkt att köpa 1 förpackning… 😉

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More