välja ekologiskt

När “att välja ekologiskt” är en självklarhet.

av Cecilia Folkesson

Jag håller med alla som tycker att ekologiskt ibland känns orimligt dyrt. Gurka till exempel. Samtidigt som matpriserna antagligen är de rätta om man ser till de ekologiska priserna. Maten blir ju i princip billigare och billigare istället för tvärtom…

Det är inte ekologisk mat som är dyr, utan “den vanliga” som är för billig.

När jag letade tomater sist fanns dessa två bredvid varann i hyllan: 24,95:- för 250 gram obesprutade ekologiska körsbärstomater och 25,95:- för 200 gram av de besprutade. VEM väljer ens de vanliga besprutade? Jag hoppas verkligen fler och fler väljer de ekologiska trots att de andra såg lite rödare och mer perfekta ut (läs: plastiga). Ju mer vi handlar ekologiskt, desto bättre och bredare blir utbudet!

Hur gör du? När väljer du ekologikt?

Du kanske även gillar detta

7 kommentarer

Emma 17 september, 2017 - 10:15

Jag väljer svenskt!! Säsongsbetonat för att kunna handla svenskt i den möjliga mån det går. Sen väljer jag ekologiskt när det gäller varor från andra länder så som banan och kaffe. Vi har det fantastiskt bra i Sverige.

Svara
Cecilia Folkesson 18 september, 2017 - 09:56

Mat efter säsong försöker jag också handla 🙂

Svara
Alexandra 17 september, 2017 - 10:18

Jag väljer nästan uteslutande ekologiskt när det finns. Vad jag tycker är tråkigt är att nästan all ekologisk frukt och grönsaker är förpackade i plast! Det är samma sak i Frankrike som i Sverige och jag som försöker att leva enligt zero waste “metoden”, jag har precis börjat, tänker lite extra på det där.
Vilket är egentligen bäst för mig? Inplastade ekologiska grönsaker eller “vanliga” grönsaker i lösvikt som jag kan lägga i en återanvädningsbar tygpåse? Vad tycker du?

Svara
Linda 17 september, 2017 - 20:39

Vilken bra fråga ! Undrar också hur man ska tänka där

Svara
Cecilia Folkesson 18 september, 2017 - 10:00

Svår fråga det där. när jag väljer mat väljer jag i första hand ekologiskt, men finns det lokaloproducerade alternativ som är obesprutade väljer jag självklart dem. Vet inte anledningen till att de ekologiska är inplastade. Kan det ha med skydd att göra? Att de obesprutade inte har samma motståndsskydd mot mögel/bakterier? Jag hade valt eko i tygpåse, eller leta efter farmers market? Lycka till!!

Hälsningar Cecilia

Svara
Anderz 5 januari, 2018 - 22:29

Hej. Har startat en F-B sida ( Ekologiskt Är Logiskt ) Vill gärna ha lite hjälp att få fart på denna.

Svara
Josefin 10 augusti, 2020 - 11:49

Vad jag har hört är det faktiskt inte så dumt med inplastade grönsaker, det gör att de håller mycket längre och därför inte behöver slängas. Matsvinnet är ett större problem än plast som kan återvinnas.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More