glutenfri havregrynsgröt

Måste man laga mat varje kväll?

av Cecilia Folkesson

Ni med barn: hur får ni ihop allt?! Och ni utan barn för den delan också. Hur ska man hinna jobba, hämta barn, köra till träningar, handla och laga mat. Allt på samma dag! Och sen gärna slänga i en maskin tvätt, vika tvätt, röja undan och samtidigt hinna umgås med barnen.

Jag trodde allt skulle bli enklare när bebisarna blev stora, men herregud! Inte konstigt att folk är superstressade, blir deprimerade och inte pallar.

Lagar ni mat varje kväll? Jag försöker, men ibland blir det snabba nödlösningar. Som ikväll. Glutenfri havregrynsgröt med kokosmjölk och äppelmos. Äppelmoset är ett superbra tips då det endast innehåller ekologiska äpplen. Ingen citronsyra, inget socker. Denna burk från Urtekram hittade jag på Ica.

Du kanske även gillar detta

12 kommentarer

Natti 15 juni, 2016 - 08:41

Gillar starkt din blogg. Du har många bra tips och vettiga saker som du reflekterar över och gärna delar med dig, toppen! Jag tänkte dela med mig några tips till dig hur man får ihop vardagen. Jag är själv en småbarnsmamma med två barn 6år och 4 år samt jobbar nästan heltid. Själv är jag jätte noggrann med vad vi i familjen stoppar i oss. Äter för det mesta glutenfritt, inget socker förutom på lördagar/kalas.
Jag brukar göra så att jag lagar mat för två dagar, tex soppor grytor är strålande maträtter som tom blir bäst av att man gör en stor sats som man kan äta två dagar. Dock tar vissa grytor lite längre tid sån matlagning brukar jag lämna till helgen då har man mer tid inte lika stressigt. Mycket fisk under veckorna tar knappt någon tid att tillaga brukar förbereda resten av tillbehör kvällen innan när barnen lagt sig.
Men det allra viktigaste se till att laga större mängder mat, funkar superfint i vår vardag. Både jag och min man får matlådor över som vi tar med till jobbet. Sen är varken jag eller min han så noggranna med att äta en bastant middag på kvällen fokuserar mest på att barnen får en rejäl måltid eftersom maten på förkolan är rent ut sagt “skit”, tyvärr. Dem har mycket kvar att lära!

Svara
Cecilia Folkesson 15 juni, 2016 - 09:12

Hej Natti,
Kul att du gillar, och tack 🙂
Smart idé att laga mycket. Men det blir så himla mycket mat när man är fem i familjen! Förskolan kan jag hålla med om, även om jag tycker det blivit bättre än förut.

Så kul att höra att fler föräldrar prioriterar bra mat till barnen. Bra jobbat 🙂

Hälsningar Cecilia

Svara
Alexandra 15 juni, 2016 - 13:47

Vad mår familjen bäst av? Ibland måste man snabbt få fram något. Det är bättre än timmar av skrik för man ska stå och laga långkok efter en lång dag. Jag har tur med barn vars favoriträtt är soppa. Det viktigaste tycker jag är att man hjälps åt som föräldrar. Medan den ena lagar mat så tar den andra barnen osv. Bra läggningstider för barnen. Våra lägger sig senast 19 och då gör man ett snabbt ryck tillsammans med tvätt, städ och röj innan man sätter sig ned för kvällen. Har man varit iväg och kommer hem sent är nödlösningen gröt el yoghurt med bär och smörgås till barnen. Sedan lagar jag något till oss vuxna när de har somnat. Jag är noga med att aldrig slänga rester. Utan dagen efter kanske lösningen blir att man äter olika rester. Det kanske är någon rätt som ena barnet gillar bättre då kan hon ta det osv. Sen äter vi som veganer en del halvfabrikat för att det ska gå att variera, gå snabbt och barnen inte gillar allt för många grönsaker. Tycker det finns många som inte har allt för dålig innehållsförteckning. Även Anamma har börjat göra många glutenfria. Sedan får man prioritera. Damm i hörnen eller mat på bordet. Städning hamnar med andra ord inte alltid i första hand även om vi dammsugar köket dagligen.

Svara
Cecilia Folkesson 15 juni, 2016 - 20:39

Det låter som den perfekta lösningen! När man hjälps åt kommer man långt 🙂
// Cecilia

Svara
Fia 15 juni, 2016 - 21:50

För oss blir det oftast planering av veckans mat på helgen + handling så att allt är planerat åtminstone till torsdagen. Sen brukar vi passa på att laga nåt smidigt som klarar sig själv samtidigt som vi ändå lagar middag på helgen tex som två hela kycklingar i ugn, köttfärslimpa, nån form av gryta med kött/kyckling /rotfrukter / grönsaker som står och puttrar för sig själv. Sen är det bara att fixa grönsaker och ev mer tillbehör när vardagskvällen kommer. De helger detta inte hunnits med försöker vi laga mkt mat två kvällar, tex mån och ons och så får man käka samma mat två kvällar i rad men det är det värt. Slänger då ihop nån enkel soppa som vi vuxna får ta med i matlåda + fröknäcke. Vi hinner/orkar/vill inte stå i köket varje vardagskväll (som ju bara är några enstaka timmar med pendling och småbarn som lägger sig tidigt) även om vi verkligen prioriterar bra mat till oss och barnen så då får man hitta lite lösningar och kanske lägga lite mer tid på helgen då man ändå går hemma och dolar 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 16 juni, 2016 - 08:29

Hej Fia!
Planering är verkligen A & O om man ska får det att gå ihop. Jag är i samma sits med pendlingen, så stressigt att komma hem sent. Men bra uppstyrt låter det som, tack för tips!
Hälsningar Cecilia

Svara
Fia 15 juni, 2016 - 22:06

Jo! Skulle det köra ihop sig vilket det förstås gör hos alla ibland så brukar jag röra ner ägg och kokosfett i gröten och kanske göra nån smoothie med gömd spenat och broccoli tex för lite mer mättnad och näring. Annars diggar barnen verkligen din bananugnspannkaka och smidigare än så kan det knappt bli

Svara
Cecilia Folkesson 16 juni, 2016 - 08:31

Haha, härligt att höra att det kör ihop sig för fler än oss 😉
Ägg i gröten är ju smart! Kokosolja brukar jag blanda ner också. Funkar kanon! Kul att dom gillar bananpannkakan 🙂

Svara
Emma 16 juni, 2016 - 06:42

Skulle vilja tipsa om Scandinavian organics hönsfärs men framförallt färdigstekta köttbullar i detta fall. De är kravmärkta och näst intill paleo förutom att de innehåller potatisflingor. Dessutom väldigt goda. Vi tar till dessa lite då och då när det ska gå snabbt och vi är måna om att dottern ska äta ordentligt.

Svara
Cecilia Folkesson 16 juni, 2016 - 08:32

Men ÅH! bra tips! Ska kolla dem, tack 🙂
Hälsningar Cecilia

Svara
FREEDOMtravel 16 juni, 2016 - 08:23

Hittade hit via Ämmas blogg! Vi lagar mat varje kväll, men har inga barn hemma så vi har det förstås enklare. Men speciellt krånglig mat blir det inte. Just nu blir det mycket lax och mycket sparris, på längden och tvären 😉

Svara
Cecilia Folkesson 16 juni, 2016 - 08:33

Lax och sparris är ju världens lyx! Det hade jag kunnat äta varje dag 🙂
// cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More