Har du testat att göra hemmagjord marsipan?
Det finns säkert massa olika sätt att göra marsipan på – men dessa är både enkla, snabba och supergoda!
Det bästa med att göra godis själv är att man själv bestämmer typ av sötning och hur mycket sötning man ska använda. Eftersom dessa kulor inte bakas spelar det ingen större roll vilken sötning man använder. Blir degen för lös, tillsätt lite mer mandelmjöl, känns den för hård, i med lite mer kokosgrädde.
En annan fördel med att inte använda för mycket sötning när man bakar är att man kan äta fler – utan att uppleva den där socker-chockern man ofta upplever när man köper färdigt godis. Bara fördelar med andra ord!
Jag brukar välja björksocker i min hemmagjorda marsipan då det ger en lite knastrig och bra konsistens.
Läs mer: Alternativa sötningar
Kokosgrädde
Jag använder kokosgrädde i tetrapak, denna är mer jämn i konsistensen mot kokosgrädden på burk. Kokosgrädde i tetraförpackning finns från bland annat Garant (Willys) och Santa Maria. Garant är den jag tycker är absolut bäst!
Om man bara hittar den i burk, använd det översta tjocka lagret. Det vattniga i botten kan du hälla i en smoothie till exempel.
Mörk choklad
Nu kan du hitta massa olika typer av mörk choklad i butikerna. Jag brukar inte vara supernoga med vilken jag väljer till detta recept, då man bara doppar marsipankulorna i chokladen.
Men det finns många märken som har helt mjölkfri mörk choklad och även de som är sötade med till exempel kokossocker eller stevia.
Chokladdoppade marsipankulor på hemmagjord marsipan
(ca 10 st)
- 2 dl mandelmjöl
- 2 msk kokosgrädde
- 1-2 msk sötning, tex björksocker, sötströ eller honung [annonslänkar]
- ca 50 gram choklad mörk
- Sötmandlar att toppa med
Gör så här:
- Blanda ihop mandelmjöl, sötning och kokosgrädde i en bunke.
- Låt stå i kylen en stund.
- Rulla små kulor, ca 10 st.
- Smält chokladen i vattenbad och doppa marsipankulorna i chokladen.
- Toppa med hackad sötmandel.
Tips för choklad-doppningen:
Jag brukar använda två tunna pinnar (de man använder till grillspett t.ex.) och sticka in med ett litet avstånd mellan varann i kulorna.
Sen doppar/snurrar jag dem i chokladen och håller dem en sund tills de stelnat lite. Sen kan man lägga dem på ett galler.
Vill man köra överkurs: stick i pinnarna i en bit kartong/papplåda medan de stelnar. Då blir det ingen platt undersida.
För ränderna på kulorna:
– Ställ in marsipankulorna i kylen så de stelnar/blir kalla.
– Ta en sked med smält choklad och ringla över chokladen.
– Var snabb att toppa med hackad mandel, annars fastnar det inte.
Följ mig här!
För fler tips, recept och inspitation – följ mig gärna här:
Instagram
Facebook
Nyhetsbrev