sommarsallad

Lunchtips: Matig mejerifri sallad med tonfisk och avokado

av Cecilia Folkesson

En fråga jag ofta får är: “Hur ska jag tänka om jag ska äta mejerifritt?”
Jag förstår helt varför den fråga dyker upp så ofta.

Det är ju superlätt att fixa fröknäcken med ost eller en skål rysk yoghurt med bär. Det håller man sig också mätt på ett tag. När det kommer till mejerifritt får man tänka lite annorlunda. Ofta behöver man de där extra mellanmålen man klarat sig utmärkt utan när man t.ex. ätit LCHF.

Eftersom man får energi från kolhydrater och fett är det bra att lägga till lite mer avokado, oliver, mer olivolja i salladen osv när man äter mejeri- och spannmålsfritt/lågkolhydratkost.

 

Här kommer recept på min matiga tonfisksallad som passar lika bra att äta hemma som att ta med sig på utflykten:

 

Matig sallad med tonfisk och avokado

(2 portioner)

1 påse färsk spenat
1 avokado
1 burk tonfisk
1/2 paket cocktailtomater
Några skedar surkål
Ett gäng oliver
Vita stora bönor
Lite kapris
Solroskärnor, gärna saltade och rostade
Massa extra virgin olivolja
Och en skvätt äppelcidervinäger [annonslänk] eller citronsaft

 

matig tonfisksallad

Detta var de grönsaker jag hade hemma. Det går såklart utmärkt att byta ut mot andra. Men glöm inte fettet! I denna sallad kommer det från avokadon, oliverna och olivoljan.

 

Ekologiskt eller inte…

Ekologiskt har ju som de flesta märkt blivit en trend de senaste åren. Är det verkligen värt att handla allt ekologiskt? Är inte närproducerat bättre? Jag tycker så här:

  • Kolla gärna denna lista över de råvaror som är värst besprutade och välj att köpa eko av dessa i den mån det går.
  • Närproducerat är kanon och kombination av dessa är klart bäst, men om jag måste välja väljer jag ekologiskt. Sen kan man ju tänka på hur det odlas. Bär, bladsallad och äpplen t.ex. är sånt som inte har något utvändigt skydd.
  • Vissa ekologiska råvaror är superdyra. Som gurkor till exempel. Välj någon annan ekologisk grönsak när prisskillnaden är för stor. Men tänk samtidigt på att det ofta inte är det ekologiska som är dyrt, utan det o-ekologiska som är för billigt.
  • Leta lokala småskaliga grönsaksodlingar. Dessa brukar ofta vara ekologiska. Och hur bra är det inte att gynna sin lokala grönsaksdealer!

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

anna 27 juli, 2017 - 20:31

Hur tänker du kring tungmetaller i tonfisken? 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 6 augusti, 2017 - 16:37

Hej Anna!
Jag tänker som med det mesta, det finns skit i mycket 😉 Jag äter varierad kost och hetsäter inte massa tonfisk… Men visst du har såklart en poäng.

Hälsningar Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More