Inte alls, tycker jag.
Få missade väl tv3:s dokumentär igår. Jag var en av dem. Men det ger mig inget att se på det, möjligtvis irritation. Så då är det lika bra att skippa.
Men jag läser och hör redan massa kommentarer angående ämnet.
Och än en gång resonerar de flesta följande:
– Mättat fett är farlig.
– De som äter LCHF utesluter alla kolhydrater.
– LCHF är en näringsfattig diet.
– Hjärnan behöver socker.
Att mättat fett är farligt kommer från dåliga studier från 50-talet. (bla. Ancel Keys studier: 6 and 7 countries studie)
Jag får i mig betydligt mer vitaminer och näring än jag fick innan jag började med lågkolhydratskost/LCHF, genom att byta ut tex pastan mot broccoli, spenat, blomkål etc. Och där är också beviset på att de flesta som äter LCHF inte utesluter alla kolhydrater. Man får i sig mer kolhydrater än man tror genom grönsaker, nötter, bär och mejeriprodukter.
Och visst, behöver hjärnan “socker”. Men inte i den mängd vi göder kroppen med idag. Kroppen är smart nog att själv kunna tillverka det socker hjärnan behöver genom glukoneogenesen.
Jag ser vad föräldrar i min omgivning ger sina barn. Fruktyoghurt, juice, vetebröd, välling, margarin, kex, gifflar, risifrutti, pasta, och halvfabrikat med massa tillsatser och E-nummer.
Skulle detta på något sätt vara bättre än att ge sina barn riktig mat? Med riktig mat menar jag bl a. inga halvfabrikat, inget raffinerat socker och ingen vete. Det är vad jag själv försöker minska ner på så mycket jag kan.
Mina barn går på förskola och då äter dom det som blir serverat. Men hemma försöker jag hålla mig till ovanstående. Och jag är säker på att jag gör något bra för mina barn. Inte tvärtom.
LCHF har olika innebörd för olika människor. Endel stirrar sig blinda på kolhydratsinnehåll och inte på kvalité. För mig betyder LCHF bra kvalité, inget spannmål, inget socker. Inte heller i form av frukt.
23 kommentarer
Precis resonerar jag med! Fast mina barn får kolhydrater men då i form av bönor, linser, osv. Undviker vete in i det längsta.
Och jag blir mörkrädd när jag ser vad andra föräldrar ger sina barn. Nu senast i morse stötte jag på grannfamiljen på väg till dagis. Ungarna med varsinn STOR chocolate chip cookie i näven. Till frukost!
Chockad blev jag, de flesta hade nog inte ens höjt på ögonbrynen…..
Exakt vad jag menar. Ge kakor är ok. Ge LCHF= inte ok.
Man blir rädd av den totala okunskapen som viftas bort med att man själv är fanatisk. 5-åringen dansar balett med en kompis och vi turas om att skjutsa. När det är kompisens tur så får de bulle och varm choklad innan så att de ska orka….. Och som mellis efter fruktyoghurt med rån…..
Avskyr sånt, kosten ska vara BRA sen kan man göra lite undantag för lördagsgodis eller så. Men inte ladda med Findus bullar innan träning?!
Vill inte vara den hysteriska mamman som man lätt blir. Varken inför dottern eller andra.
Svårt!
Visst är det svårt. Speciellt när dom äter så mycket kolhydrater på dagis. Man får göra det lilla man kan. Och jag tycker det är helt ok med en bulle då och då, men inte som energikälla 😉
Håller med dig! Sen jag började med att utesluta pasta/ris/potatis så blev jag mer intresserad av att ftillaga med att ge familjen så bra råvaror som möjligt.
Fröknäcke= så gott tycker barnen!!! Får göra så många plåtar för dom tar allt!:)
Bra korvar + hembakt korvbröd ist för dom där äckliga som säljs.
Bregott, SMÖR och ekologiskt är standard hemma.
Det finns dock en nackdel- dom tycker inte om maten som serveras i skolan lika mkt! Bra “nackdel” så jag får skicka med lite llanmål till dom för dom blir hungriga på em.
Haha! Det kallar du nackdel 😉
Du har så rätt!! 🙂
Jag har följt din blogg ett tag nu men aldrig “hunnit” kommentera, men jag håller med dej i det mesta du skriver!
Jag har också gått MF-utbildningen och har stor nytta av den i livet. Min kroniska ledvärk försvann (som jag haft i hela mitt liv) min IBS försvann och en rad andra “välfärdssjukdomar” försvann.
Jag har 5 barn (alla under 6 år) och jag märker stor skillnad när de äter LCHF och Inte LCHF. Det finns mycket att berätta om det, men det får bli en annan gång 😉
Lycka till med allt!!
5 barn under 6 år, bra jobbat!
Då förstår jag att du märker skillnad i familjen när du ger dem lågkolhydratskost 😉
Jag märker jätteskillnad när barnen äter bra vs dåligt. Mycket lugnare och trevligare hemma 🙂
Det behöver kanske inte vara så svartvitt att det enbart är lchf eller en massa onyttigheter som är de två alternativen som finns (lchf vs kakor)?
Absolut inte, poängen är att den ena sidan, kakor i detta fall, är fullt accepterat bland allmänheten. LCHF är det inte.
Ok, förstår absolut din poäng med att lchf för barn inte är accepterat bland allmänheten.
Lite det jag syftade på i inlägget. Inte bara kakor utan även yoggi, bröd, pasta och juice. Sånt som enligt de flesta är “bra mat”.
Håller både med och inte… det är ju inte så enkelt som varken de eller du får detta att låta.
Hjärnan behöver socker JA, men därmed inte sagt att man behöver tillföra en massa raffinerat socker som föräldrar gör idag, helt galet. Dock är det väl inte så enkelt avfärdat att säga att kroppen ska tillverka precis allt socker ensamt i glukoneogenesen.. men det är en annan diskussionk, det och huruvuda det är bra att gå i ständig ketos. Forsningen är ju inte helt klar på det området.
Detsamma gäller mättade fetter, vi ligger i vår barndoms vagga ännu när det kommer till näringslära. Det är ju stor skillnad på mättade fetter och mättade fetter så att säga, det går ju som du vet inte jämföra hur den korta mättade kedjan i kokos tas om hand i jämförelse med den mer komplexa i animaliskt fett.
Visst mycket gammal forskning bör ifrågasättas – så är det. Men därmed inte sagt att ALL äldre forskning är ogrundad. Att säga att just lchf är det enda rätta för alla och även barn är i sig korkat, alla kroppar är olika och komplexa. Det finns befolkningsgrupper som lever på 90% kolhydratintag och är kärnfriska, medans det finns andra grupper som lever på nästintill uteslutande mättade fetter.
Det är komplext säger ju jag.
Därmed håller jag med om en sak, att föredra raffinerat socker före t ex lchf, ja det skulle inte ens jag göra. Men jag skulle hellre aldrig vilja att de får i sig den stora delen mättade animaliska fetter som en strikt lchf-diet innebär.
Då är jag mer inne på din egen linje där om mejerifritt och paleo… även om det mer liknar gi än lchf.
Men eller hur.. nu är det väl långt kvar tills jag får barn hoppas jag men det är ju precis som med vem som helst egentligen. Att äta LCHF är i allmänhet “oaccpeterat” (fast det börjar ju helt klart få spridning, skönt det) och framför allt väldigt FARLIGT; massa hemskheter kan hända om du äter LCHF. Att däremot äta obegränsat med socker och kakor och allt sådant är i allmänhet väldigt accepterat, ingen som bryr sig om. “klart man ska unna sig” liksom. Som om att inte DET är farligt liksom..? Ibland blir man bara såå trött
Var idag till en läkare som påstod att min gallsten är min kropps sätt att reagera på att jag skurit ner på snabba kolhydrater. Försökte förklara att jag tack vare stabilare blodsocker sluppit migränen men då tyckte läkaren att jag fick välja migrän eller gallsten!! Hm..
Mina egna barn har också fått upp ögonen för en hel del nyttigare saker som grönsaker att dippa istället för chips på fredagsmyset. Med chips menar ena barnet kokoschips 🙂
Hej, åh jag måste slinka in här och skriva. Den doktorn kan du hälsa att jag som var 27 år när jag fick gallsten har vuxit upp på diabeteskost (mamma som hade diabetes) Hennes diabeteskost var light light light och åter light. Sedan var det viktväktarmat i 6 omgångar under 8 år. Strikt, tills pengarna tog slut och lusten att äta var som bortblåst. SEN gallstensoperation vid 29 års ålder. Jag har varit fettskrämd sedan fostervattnet. Men ändå gallsten?? märkligt. 😉 Jag är fortfarande fettskrämd och överviktig (av mammas “extrema kost” som läkarna sagt åt henne att äta.(???) Men jag tränar kroppen inför min livstilsändring till riktig mat. LCHF 🙂 Ja, just det, jag fick diabtes typ 2 pga fetma inte typ ett som mamma hade… Något för läkarna att bita i kanske? Och barndebattörerna?
jättebra skrivet cecilia! det handlar om ren mat – att ge enbart bacon till barn och säga att det är lchf är ju ingen hit det heller! men som du skrev lchf handlar i grunden om att äta så ren mat som möjligt!
Jag tror att många fastnar vid ordet “lchf”. Det är så laddat idag. Många kopplar det fortfarande till en bantningsdiet. Ifall dom kunde se förbi det och läsa på lite så skulle nog inte folk reagera lika starkt. Riktig mat är bra mat! Och det vill man väl ge sina barn?!!
Om du känner för det får du gärna tipsa om dina barns favvorecept. Jag försöker ge vår 1,5 åring relativt kolhydratlåg mat, men hon är väldigt glad i tex macka vilket hon får ibland. Bröd på mandelmjöl/pofiber går inte hem. Jag tar gärna emot tips och inspiration inom alla matgenres 🙂 Kan tänka mig att det skulle bli intressant om även läsare fyller på med sina tips, just för barn.
Tack för en fin blogg.
AnnaE
Självklart ska man inte låta sina barn äta LCHF! Barn om några behöver kolhydrater för att orka vardagen, att vuxna människor är missnöjda med sina kroppar och vill gå ner i vikt är en sak men för Guds skull, våra barn växer och behöver grundläggande kolhydrater för att göra så! Herregud det var det värsta jag läst, så upprörd jag blev nu.
På vilket sätt menar du att kolhydrater är byggstenar för kroppen? Jag tror att du blandar ihop dem med proteiner och fett. Det finns inga livsnödvändiga kolhydrater, det är rent bränsle bara. Bra om man tränar mycket eller har ett hårt kroppsarbete, men om man lever ett stillasittande liv och inte tränar mer än 3-4 ggr i veckan så klarar man sig bättre utan dem. För att få i sig vitamin C kan man med fördel äta grönsaker med lågt kolhydratinnehåll (t.ex. broccoli), men alla vitaminer utom vitamin C finns det rikligt av i kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.Många barn verkar vara överviktiga idag, det beror med största sannolikhet på ett överskott av kolhydrater. En varierad LCHF kost med bra råvaror kan aldrig vara skadlig för barn.
Bra skrivet!