Glutenfri grönkålspaj – en supergott tillbehör på julbordet!
Ingen kan väl missat att jag älskar grönkål?! Det passar så bra att ha i både kalla och varma sallader, att göra soppa på och ugnsrosta tillsammans med andra grönsaker. Och i gröna juicer såklart!
Denna paj innehåller en hel del mejeriprodukter och blir inte alls lika god utan all ost. Så undviker du mejerier – skippa denna paj i jul 😉
Glutenfri grönkålspaj
(Pajform ca 24 cm)
Pajskal
- 3 dl mandelmjöl
- 0,5 dl skalade sesamfrön
- 40 g smör
- 1 ägg
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk salt
Fyllning
- 275 g färsk hackad grönkål
- 1 rödlök
- 2 klyftor vitlök
- 3 ägg
- 2,5 dl grädde/havregrädde/mjölk
- 150 g riven Västerbottensost
- ca 50 g ädelost
- 0,5 dl valnötter
- Salt & nymalen svartpeppar
- Smör eller olja
Gör så här:
Pajskal
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Mixa mandelmjöl och sesamfrön i matberedare (eller blanda ihop förhand). I med rumstempererat smör, fiberhusk, salt och ägg. – Knåda till en deg och låt degen vila i kylskåp ca 30 min.
– Tryck ut pajskalet i en pajform, nagga och förgrädda i ca 10 min.
– Ta ut pajformen och höj ugnen till 200 grader.
Fyllning
– Hacka eller skiva rödlöken och hacka vitlöken.
– Fräs lök och vitlök i smör eller olja. I med grönkålen (spara några bitar att toppa pajen med), salta och peppra.
– Vispa upp äggen i en skål och tillsätt grädde/mjölk, riven västerbottensost och ca 2/3 av ädelosten.
– Lägg grönkålsblandningen i det förgräddade pajskalet och slå på äggstanningen.
– Smula över resten av ädelosten.
– Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
– Lägg på lite inoljade grönkålsblad (detta kan man skippa om man vill) och hackade valnötter och grädda i ytterligare 15 minuter – eller tills pajen fått fin färg.
Vill man ha lite färg på pajen – toppa gärna med granatäppelkärnor. Det blir en härligt syrlig smak tillsammans med det salta.
Se mer från mig här:
Följ mig gärna på Instagram och Facebook för fler recept, tips och inspiration och glöm inte prenumerera på mitt nyhetsbrev!
11 kommentarer
Delade pajreceptet till min bonusmamma, som provade den igår. Hon och pappa tyckte den var helt suverän! Och hon har lagat mången grönkålspaj i sin da’r… De serverade julskinka och brysselkål till :).
Men åh så kul att höra!
God Jul <3
// cecilia
Gjorde denna pajen igår och HERREGUD SÅ GOD!!!
Redan skickat receptet till två stycken och kommer göra den till jul igen. Tack för receptet!!
Hej- det ser jättegott ut…jag klurar på hur man kan göra den vegansk ..det mesta kan jag byta , men ädelost ? Antar att den smaken gör pajen har du nåt tips? (Lite ny på veganmat )
Hej Helena,
Tror det blir svårt att göra denna helt vegansk tyvärr…
// cecilia
Näringsjäst finns en del som har i för umamin. Jag har inte ätit ost på 25 år och tänker att man inte saknar den när man inte är van vid “ost-dimensionen”. Jag kommer skippa osten och ha i lite trattkantareller för umamismaken.
Det finns många recept på grönkålspaj som inte innehåller ädelost, så skippa det bara. Jag tänkte dessutom använda cheddarost istället för Västerbottensost så det är ett tips om man inte gillar stark ostsmak utan bara vill ha det “göttiga” med smält ost. Men jag tror att det kan bli väldigt gott med Västerbottensost, bara att jag redan köpt cheddar eftersom jag brukat använda det tidigare år.
(vill också kommentera att ost och ägg inte är veganskt, då menar man endast mat från växtriket)
Aha, missförstod att du ville ha den vegansk, trodde bara att du inte gillade ädelost.. haha. Läste lite för snabbt i början. Men gör nån gratäng med typ växtbaserad grädde, grönkål, rödlök och valnötter. Borde bli gott.
Men åh så kul! tack <3
God jul,
/ Cecilia
Hur funkar det att frysa ner denna? Tänkte ev förbereda innan jul 🙂
Kan man byta ut, ersätta med något annat eller bara slopa sesamfrön? Mår inte så bra av sesam.