ekologisk hudvård

Giftfria favoriter för kroppen och hemmet!

av Cecilia Folkesson

– Innehåller annonslänkar –

 

Dags för läsarfråga! Denna vecka handlar det om ekologisk hudvård och giftfri städning och tvättmedel.

Jag fick ett meddelande på min Instagram om vilka produkter man kan använda som är bra för kroppen, alltså inte endast när det kommer till mat. Här hittar du både några av mina favoritprodukter och tips på hur du kan göra din vardag mer giftfri!

 

Hudvård

Idag finns det massvis med märken med ekologisk och naturlig hudvård både i matbutiken, på apoteket och på nätet. Det kan ta ett tag innan man hittar sina favoriter, men väldigt värt då huden är vårt största organ och absorberar allt vi smörjer in den med! Välj produkter utan mineraloljor, kemikalier och syntetiska parfymer.

Deodorant
Leta efter deo utan aluminium. Vanliga konventionella deodoranter innehåller nästa alltid aluminium och alkohol. Båda dessa är antiperspiranter som tränger in i porerna och bildar en tjock gelé som blockerar svettkörtlarna. Man svettas inte lika mycket, men kroppen hindras från att avsöndra gifter och slaggprodukter. Aluminiumet lagras i fettvävnaden och alkoholen gör att kemikalierna transporteras vidare in i blodet.

Smink
Jag har äntligen hittat ekologiska alternativ till att mitt smink. Jag använder inte speciellt mycket smink, så för mig var det inte så svårt. Men ska man börja i någon ända, satsa först och främst på ansiktskrämer och på foundation.

Tips! Har du testat att torrborsta kroppen? Läs mer om torrborstning här

 

 

menskopp

Mensskydd

Vanliga tamponger innehåller ofta gifter och blekmedel. Jag använder menskopp som fungerar SÅ bra! Läs mer om menskoppen här. Menskopp hittar du på apoteket eller här.

Det finns även giftfria tamponger, bindor och trosskydd här.

 

 

giftfritt rengöringsmedel

Städartiklar

Man kan göra massvis med bra hemmagjorda städprodukter som är superbra för miljön. Jag är lat när det kommer till detta och köper istället. Jag beställer mina från Bodystore.com (fraktfritt och prisgaranti).

Tips! Ta en gammal handduk och klipp i mindre bitar. Perfekta att städa med och bara att slänga in i tvättmaskinen. Detta är Otis gamla tvättlappar (finns billiga och perfekt storlek på Ikea).

 

 

giftfritt tvättmedel

Tvättmedel

Även tvättmedel köper jag från Bodystore. De miljövänliga man köper i butiken är ofta bättre för miljön än kroppen. (Jag har inte full koll på de som finns i butiken, ska tilläggas) så rätta mig gärna om jag har fel!

Använder du sköljmedel? Tänk på att vanliga sköljmedel innehåller massvis med kemikalier och ftataler som är  hormonstörande. Undvik sköljmedel då kläder och lakan är det vi har närmst huden hela dygnet!

 

 

ekologiska grönsaker

Frukt och grönsaker

När det kommer till frukt och grönt väljer jag alltid ekologiskt. Finns inte den grönsak jag planerat att köpa, väljer jag ett annat alternativ istället. Det ultimata är lokalproducerat och ekologiskt när man väl hittar det!

 

 

3 kommentarer
1

Du kanske även gillar detta

3 kommentarer

Veronica 10 maj, 2018 - 06:53

Har du något tips på bra myggmedel?

Svara
Carina 11 januari, 2019 - 20:15

Råkade på ditt inlägg alldeles nyss. Såg dock att det var ett år sedan du skrev det, men jag tänkte ändå bidra med att tipsa om appen RekoKollen som hjälper oss konsumenter att hitta hudvårdsprodukter (och städprodukter) som har ett mer äkta innehåll. Ungefär så som Äkta Vara för livsmedel. Anyway, här hittar du den i alla fall http://www.rekokollen.se

Ett tips till Veronica som också kommenterat är att i appen finns även myggmedel som
är tillverkade utan de vanliga syntetiska kemikalier som vi är så vana vid.

Svara
Cecilia Folkesson 14 januari, 2019 - 14:05

Tack för tips!

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More