Idag gick smittskyddsinstitutet ut med att frysta bär kan vara orsaken till ökade fall Hepatit A.
Antalet fall av Hepatit A har ökat kraftigt i Sverige och i samtliga andra nordiska länder de senaste månaderna. Smittan misstänks komma från frysta bär och Livsmedelsverket rekommenderar nu att djupfrysta, köpta bär kokas innan de äts.
Hepatit A-virus utsöndras via avföring och kan smitta genom mat eller vatten som förorenats av avloppsvatten. Vid upphettning av mat och vatten sker en avdödning av viruset. Viruset kan också smitta mellan personer vid nära kontakt. För att undvika smitta är det viktigt att tvätta händerna innan matlagning och före måltid samt efter toalettbesök.
LCHF- och paleoanhängare äter ju en del bär.
Hur gör ni med bären?
Källa: smittskyddsinstitutet.se
15 kommentarer
Jag kokar alltid mina bär ^^ tycker de blir godare när de fått kokaihop sig med lite vanilj! ^^
Oj, jadu… Jag äter paleokost och därför blir det ju en och en annan smoothie med diverse olika frysta bär. Och det är ju ett plus att de är frysta så man får till en kall och god dryck 🙂
Jag kommer nog inte börja koka mina bär. För omständigt helt enkelt. Då är jag hellre utan och ökar på med frukt och grönsaker istället!
Jag kommer inte heller börja koka. så smidigt att göra smoothies med. FInns nog mycket annat man äter som är mycket värre..
Jag har vaccinerat mej för hepatit A och B! 🙂 så jag kan äta bär utan att bli sjuk!
Det här känns inte alls bra, som alla andra matskandaler som dyker upp varje ny dag. Har ätit massor av frysta bär under en längre tid med tron om att äta naturlig mat…är dessutom höggravid och har försett detta barn på hallon och blåbär till både frukost och mellanmål. Har förstått att mängden bekämpningsmedel i dessa också är höga…all nature är inte lätt idag, vi kan tyvärr inte ens lita på ekologiska varor även om dessa så klart är bättre alternativ. Be careful out there…
Får bli att plocka massa bär i sommar 🙂
OMG!! Jag dricker smothie VARJE dag med frysta jordgubbar och blåbär och har gjort så i minst 4 år. Har inte varit magsjuk någon gång på dessa 4 år. Handlar det om nya procedurer i bärproduktionen eller kan jag lugnt fortsätta med mina bär? Jag blir så trött. 🙁
Jag är vaccinerad med Twinrix så då borde jag vara säker!?
Är du vaccinerad mot hepatit A är det lugnt 🙂 Men det finns saker vi äter som säkert är mycket värre än detta.
Spiser kokosmelksmoothie med frosne bær hver hverdag og har ikke hørt en pøkk om dette her i media. Er heldigvis vaksinert mot hepatitt A, men forstår ikke hvorfor dette ikke har fått plass i nyhetene.
Jeg har altid selv spist en masse frosne bær, men for en måned siden blev jeg virkelig syg. En hel uge med diare og det der er værre. Doktoren sagde at jeg først om en måned kan være sikker på at jeg ikke har fået Hepatitis! Så JEG tør simpelthen IKKE spise bærene mere uden at koge dem kort først.
Åh, fy! Stackare. Svårt det där. Speciellt när man använder bär så ofta.
Jag plockar egna bär och fryser! Massor av vinbär + björnbär, krusbär, jordgubbar osv. Köper bara lingon frysta och de kokar jag upp innan lite honung blandas i!
Suck. Ja, jag äter massor av frysta bär.
Om man kokar bären först, och kanske tillsätter det man gillar, honung (när “sylten” svalnat lite), vanilj mm, så kan man ju frysa in det i istärningslådor. Bara ta fram så många man behöver sen å mixa ner i smoothien, tänker jag. Säkert, snabbt å kallt. Jag äter också en del bär, särskilt björnbär, och har hört den här varningen m Hepatit A förut. Jag är vaccinerad för tio år sen mot detta, men hur länge är man skyddad?
Har nyss hittat dej, Cecilia, glad för det, tack för inspiration!
smart! Och tack själv 🙂