cecilia folkesson

Fråga vad du vill!

av Cecilia Folkesson

Tack så mycket för alla mail! Jag har tyvärr inte möjlighet att svara på alla, så vi kör en ny omgång Frågor & Svar.

Har du någon fråga, ställ den i kommentarsfältet så ska jag svara på alla era frågor!

Ha en bra kväll,
/ Cecilia

Du kanske även gillar detta

31 kommentarer

Therese 11 augusti, 2013 - 21:50

Hej. Tack för en toppenblogg. Jag fick barn i februari och nu undrar jag lite om det här med magträning. Situps eller inte? Plankan kör jag men vilka övningar mer ska jag göra? Magmuskelaturen har fortfarande inte växt ihop helt.

Svara
Sara 11 augusti, 2013 - 21:54

Hej Cecilia!
Hur ser du på fördelning mellan fett/protein i kosten? Många som tränar anser att det krävs stora mängder protein för att bygga upp muskler, medan andra motsäger detta och förespråkar strikt fettrik lchf kost även till styrketränare. Hur ser du på detta? Tack på förhand 🙂

Svara
Camilla 11 augusti, 2013 - 22:06

Hej! 1. Vad tycker du det finns för fördelar/nackdelar med lchf kost och fördelar/nackdelar med paelo kost?? 2. Kan man varier dessa två dieter och dvs äta paelo ena veckan och lchf nästa? Saknar frukten när jag provat på lchf och saknar mejeriprodukter när jag provat på paelo (hehe).. Tror du man uppnår ett sämre resultat om man inte följer en av dieterna strikt?

Svara
minlchfresa 11 augusti, 2013 - 22:06

Jag styrketränar ca. 5-6 ggr i veckan och intervalltränar ca. 2-3 ggr i veckan. Jag äter lchf och är väldigt svag för gratänger. Vilken gratäng skulle du rekommendera mig att äta för att få i mig optimalt med näringsämnen. Jag räknar med att äta gratängen ca. 4-5 ggr i veckan. Tack för en bra blogg!

Svara
Cecilia Folkesson 12 augusti, 2013 - 20:34

Du och dina gratänger 😉

Svara
Karin 11 augusti, 2013 - 22:08

Bästa tipset för att bli starkare i armar och bål?

Svara
Veronica 11 augusti, 2013 - 22:14

Hej! Jag skulle vilja veta mer om paleo! Hur håller du dig mätt? (Oftast äter du sallad til lunch va?) Är det något särskilt som man ska tänka på, eller undvika? Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med protein och näring?

Svara
Maria 11 augusti, 2013 - 22:20

Hej!
Tack för en inspirerande livsstil!
Tänkte fråga vad du tycker om 5:2 dieten?
Vad har den för fördelar jämfört med periodisk fast?
Vet du hur det fungerar med fasta om man planerar en graviditet?
Tack för svar!

Svara
Emmy 11 augusti, 2013 - 22:35

Mycket inspirerande blogg Cecilia!
Jag är en 16-åring gymnasieelev, ryttare och idrottstjej som bygger min kost på en vegetarisk(äter fisk) och lchf grund och springer i barfotaskor (hoppas att du kommer gilla dina!). Förutom ridning prioriterar jag också boxning, crossfit och innebandy…så mycket tiden räcker till!
Jag undrar vad du märker för positiva effekter med kokos? Ser att du använder det i mycket matlagning. Är det något du rekommenderar att jag skulle ha på min “student-kökshylla”?
Jag älskar mat och ibland blir intaget större än energiåtgången. Hur ser en vecka ut för dig, med kost och träning? Hur lägger du upp det?
Vad får du inspiration och motivation ifrån?
Tack för en bra blogg!
Mvh /Emmy

Svara
Ellinor 11 augusti, 2013 - 23:54

Jag skulle vilja få lite nya idéer på vad man kan äta efter träning. Börjar bli trött på det jag äter nu och skulle vilja få lite ny inspiration 🙂 jag tränar crossfit och äter mer eller mindre Paleo. Tack på förhand!

Svara
Åsa 12 augusti, 2013 - 00:04

Hur ser du på lchf under graviditet? Några funderingar och råd du kan ge?

Tack för din inspirerande och snygga blogg!

Svara
Jenny Sundberg 12 augusti, 2013 - 06:52

Hej!! Såg din fråga om lchf och graviditet, jag åt liberal lchf under min graviditet och födde en frisk och underbar flicka på 3400g i mars, så jag kan varmt rekommendera det, men lyssna på fin kropp! Jag gick upp 15 kg och har nu bara 1 kg kvar efter 4,5 månad! Ät så du och bebis mår bra, jag åt lite mer rotfrukter och någon frukt då och då! Kände bara jag ville skriva till dig eftersom jag åt lchf under min egen graviditet!Lycka till!//Jenny

Svara
l 12 augusti, 2013 - 15:14

Hej! Jag fick barn för tre månader sedan och jag åt strikt lchf under hela graviditeten! Tränade även ca 3 ggr i veckan plus promenader. Mådde inte illa en enda gång, inga krämpor och ut kom en frisk liten flicka! Gick upp 6 kg som var borta dagen 3 efter hon var ute. Intressant är att jag absolut inte är någon som vanligtvis håller vikten, utan går väldigt lätt upp i vikt!
Så kan varmt rekommendera lchf i samband med graviditet!

Svara
Kim 12 augusti, 2013 - 00:08

Är du nöjd med din nya köksmaskin? Kan du berätta mer om vad den kan användas till och varför du valde just den? Vilka andra köksmaskiner ersätter den? Funkar den både som visp, mixerstav, maler, hackar? Vad heter den? Är jättesugen på en sån men måste veta mer! 🙂 vore väldigt tacksam om du ville berätta lite!

Svara
Rebecca 12 augusti, 2013 - 01:10

Hej och tack för en superbra blogg! Jag undrar hur du gör för att hålla dig fokuserad och disciplinerad till att äta rätt mängd mat? Själv vill jag såå gärna hålla fokus (vill helst hålla mig i ketos) för att tappa de där sista kilona men i slutändan kan jag ändå inte hålla mig ifrån att överäta nötter, turkisk yoghurt med bär etc. LCHF hjälper liksom inte mitt överätande och jag blir mer och mer trött på att börja om och försöka igen 🙁 Några råd?

Svara
Hanna 12 augusti, 2013 - 01:23

Vad tycker du om proteinbaren questbar från questbar nutrition både som mellanmål efter t.ex. träning eller som ‘godis’?

Svara
Angel 12 augusti, 2013 - 05:55

Goddagens:)
Vad jobbar du med?
Hur mycket ca äter du på en dag?
Vad gör du om/när du blir sötsugen?

Jag måste säga att du alltid varit den största hälsoinspirationen jag någon sin följt. Du är otroligt konsekvent & har aldrig ursäkter för att äta godis eller annat helt plötsligt. Det är verkligen starkt & du verkar vara riktigt envis;) Fortsätt blogga så du sprider din hälsosamma livsstil vidare! 😉

Svara
Jenny Sundberg 12 augusti, 2013 - 06:48

Hejsan! Undrar vad du anser om ekologisk havregryn, quinoa och råris vid enstaka tillfällen? Vill minska något på fettet och prova lägga till lite bra kolhydrater, är dessa ovan ett alternativ tror du?

Svara
Ida 12 augusti, 2013 - 07:27

Hej,

Jag äter mejerifri lchf sedan en tid tillbaka (har ätit lchf med mejeriprodukter i ett år). Personer i min närhet är lite oroliga för om jag verkligen får i mig alla näringsämnen etc som kroppen behöver.
Jag har inte riktigt haft något bra svar att ge. Jag googlade lite vad gällde kalcium och förstod det som att andra livsmedel än mejeriprodukter ger tillräckligt med kalcium, men att upptaget även hämmas av tomater.
Vad säger du om detta? Tänker du dagligen på att äta så att du tex får i dig tillräckligt med kalcium? Behövs näringstillskott när mejeriprodukter uteslutits? I så fall vad?

Tack för en bra blogg!

/ Ida

Svara
Evelina 12 augusti, 2013 - 10:32

Hej!
Jag brukar börja dagen med en MBC, men vill nu ge PF (16/8) ett ordentligt försök. Hur och när är det bäst att få i sig sitt kokosfett underdagen då?
Har ju hört att det är bra att börja dagen med kokosfett, men första måltiden blir ju lunch för mig. Äter sedan inga mellanmål, utan bara middag.

Tack på förhand! OCh tack för en bra och inspirerande blogg!

Svara
Anna 12 augusti, 2013 - 11:43

Hej:)
Undrar om du känner till nån problematik med mensen i samband med lågkolhydratkost? Någon som har erfarenheter kring det?
Mycket tacksam för kommentarer. Vet inte om läkaren kommer se min kost som boven i det hela och då vet jag inte vad jag ska svara…

Svara
Ida 12 augusti, 2013 - 21:40

Hej!
Jag har ätit relativt strikt lchf i ett år nu. Så fort jag lade om kosten fick jag problem med mensen. Under året som gått har jag haft en hel del mellanblödningar och mensen har kommit drygt en vecka tidigare än “normalt” men ändå varat lika länge som “normalt”. Har alltså haft mens nästan två veckor ibland och sen drygt två veckors uppehåll innan nästa mens.
Den senaste månaden har jag testat ett nytt sorts p-piller och den här månaden har det fungerat bättre. Jag hoppas verkligen att det håller i sig så nu.
När jag pratade med barnmorskan sade hon att hon inte hört någon tidigare som haft samma problem i samband med byte av kost. Men det kan ju också bero på att man drar sig för att nämna det för läkare (vilket lite var anledningen att jag gick så länge innan jag sökte hjälp).
Vet inte om dina bekymmer är liknande, eller om detta är något som kan hjälpa dig, men så är min erfarenhet av det hela.
Lycka till! /Ida

Svara
Anna 14 augusti, 2013 - 20:37

Tack för din kommentar:)
Min har uteblivit helt under lång tid vilket gör mej osäker på om jag gör rätt med kosten… Men det kan bero på andra saker med. Ska besöka en kinesolog snart och höra vad han säger om mina hormoner:) ha det gott!

Svara
Cecilia 12 augusti, 2013 - 13:18

Hej Cecilia!
Jag undrar vad du tycker om MF kostrådgivarutbildning? Jag har tänkt gå en kostrådgivarutbildning inom LCHF nämligen och undrar vad du har för rekommendationer?
MVH
Cecilia

Svara
Sofie 12 augusti, 2013 - 19:39

Hej, jag undrar vad du rekommenderar för typ av träning och träningsmängd om man vill gå ner 5-7 kg. Är van att träna både traditionell gymstyrka med olika upplägg, löpintervaller, tabatapass, långdistans löpning, spinning men har lite svårt att veta vad jag ska satsa på för att gå ner i vikt men samtidigt behålla/öka muskelmassan. När jag väl har gått ner några kg (centimetrar) och känner mig nöjd, hur ska jag då träna för att bäst underhålla detta? annorlunda än vid viktnedgång? Hoppas du kan ge lite råd efter din erfarenhet.
Hälsningar Sofie

Svara
madde 12 augusti, 2013 - 22:33

vilken kokosolja är den nyttigaste? den som smakar kokos eller den andra?:)
tack för en suuuuperbra blogg!

Svara
Anonym 17 augusti, 2013 - 08:59

Nu kanske det är för sent för att fråga men jag provar 😉

Jag plussade för exakt en vecka sen! Min fundering är främst kring träning, jag har kört med tung styrketräning i ett års tid nu men vet du hur det fungerar med graviditet? Självklart ska man lyssna på kroppen men du kanske har några tips?:) är i v 6 (5+1) idag! Jag tänkte även höra om du har något bra tips på mat innan träning när man är gravid? Körde innan med bcaa men har såklart slutat med det nu!

Svara
Cecilia Folkesson 17 augusti, 2013 - 22:00

Tyvärr ingen erfarenhet kring träning och graviditet då jag la ner allt sånt och frossade i allt dåligt jag kunde under min senaste graviditet. Det hade jag självklart inte gjort om om jag blev gravid igen 😉 Grattis till pluset!!

Svara
Anonym 17 augusti, 2013 - 09:01

Glömde säga att jag har ätit lchf/mejerifri lchf/fruktfti paleo i herrans massa år!

Svara
Birthe 24 augusti, 2013 - 19:42

Håper jeg ikke er for sent til spørsmålsrunden, for jeg lurer veldig på noe ang periodisk faste: jeg sykler til jobb hver morgen og deretter tilbake og har praktisert periodisk faste i noen måneder nå. Jeg føler det går greit, men leser jo at man bør faste og bryte dette med trening og deretter innta noe proteinrikt. For meg blir dette vanskelig. Hvis jeg skal spise noe etter sykkelturen om morgningen har jeg jo ikke fastet slik jeg har planlagt. Hva foreslå du?

Svara
Cecilia Folkesson 26 augusti, 2013 - 15:55

Hej! Om du bara cyklar är det ingen fara att inte äta efetrår. Det gäller mest när man kör ett tungt styrkepass. Du kommer däremot antagligen bränna mer när du cyklar under fastan. Så cykla på 🙂

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More