Faan ta dig socker.

av Cecilia Folkesson

Jag är som sagt fast i världens sockersug. Här kommer en kort summering för er som inte läst om detta innan:

Jag har varit fri från sockersug i 3,5 år och är nu gravid för tredje gången. Den sista graviditeten gick jag upp 30 kilo och frossade i kolhydrater och socker. Nu är jag halvvägs in i graviditeten och sockersuget har sakta med säkert smugit sig tillbaks. Och det beror inte på vad jag ätit. Detta skyller jag enbart på hen i magen.

Och jag gör allt i min makt för att undvika socker. Och jag förstår alla er som är fast i sockerdjävulens klor. Det är svinjobbigt. Nån enstaka gång vräker jag i mig detta:

rysk yoghurt, hallon, vaniljpulver, kokos och cashewnötter. Och detta är ju inte så dåligt ändå. Men har man varit mejerifri under en längre tid och inte ätit efterätter och frukt påverkar detta kroppen mer än man tror. Och hjärnan. Nu vill jag ha detta HELA TIDEN!!!

 

Du kanske även gillar detta

10 kommentarer

CrossfitJohanna 13 mars, 2014 - 07:15

Men uhhh va trist! Har själv varit utan socker i 4 år så jag förstår att det känns jättekonstigt!!
Nu i dagarna har jag börjat att småäta nötter lite tid och otid… Tränar väldigt mycket och som jag själv tro nu så bero mitt små ätande på att jag måste ge kroppen mer energi. Räknar varje dag på mina Kcal så att jag inte äter för lite, och kommer nu att öka med 50 g nötter dom dagar jag har vilodag. Har som mål att bygga muskler.
Det jag vill ha sagt är, kanske ditt sockersug minskar om du äter lite mer, tillsätter något vid varje måltid? Bara en tanke som jag gärna bollar med dig.

Ha en underbar dag

/crossfitjohanna.se

Svara
Petra 13 mars, 2014 - 08:16

Ahhh vad jobbigt! Förstår precis. Kämpa på!!!

Svara
Elin 13 mars, 2014 - 08:31

Kanske mer mat? Jag har samma sockerbegär under hela amningsperioden. Jobbigt!

Svara
Åsa 13 mars, 2014 - 08:38

Hu, vad jobbigt!! Jag har också ett hemskt sockersug men är inte gravid utan ammar…
Var likadant med barn nr 1 – grymt sötsug under amningen. Äter också rysk yoghurt med kokos för att ta udden av det. Längtar till jag kan börja med periodisk fasta igen och få stabilt blodsocker. Kämpa på!!

Svara
Patrik 13 mars, 2014 - 08:43

Nu hör jag inte till dom som brukar vara gravid, men sockersuget är säkert kroppens sätt att påpeka att någon behöver mer energi. Ni är ju två om energin nu och en av er ska växa från noll till flera kilo på mindre än ett år.

Svara
Lina 13 mars, 2014 - 09:13

Nu har du nog koll på det mesta, men jag kan ju tipsa ändå om något som fungerar bra för mig i alla fall. Jag och mannen har infört förbud mot att äta något som helst framför tvn genom hela mars. Och det funkar! Plötsligt är det inte lika kul längre att äta diverse skräp… Så skönt! Så i mitt fall rör det sig om en vanlig betingning, att jag har kopplat samman mat med mys… I ditt fall är det säkert en mycket starkare biologisk orsak, men det skadar ju inte att minimera fallgroparna 🙂

Svara
Anna 13 mars, 2014 - 10:21

Jag tycker det här är jätteintressant! Spontant är det ju kroppens sätt att säga att något saknas. Men vad? Kolhydrater och socker, känns ju som det första svaret – vilket också de flesta gravida (så även jag, när jag var gravid) ger sina kroppar. Men om man tänker längre, eller bakåt, så fanns det ju inte kolhydrater och socker på samma sätt som idag. VAD åt de på t ex stenåldern? De hade ju inte tillgång till socker. Eller fick de inga gravid-socker-cravings? Varför inte?

Du har ju varit utan socker så pass länge att din kropp borde vant sig, inte så pass att du går att jämföra med en stenåldersmänniska, men du förstår kanske tanken? Vad är det din gravida kropp saknar – som ger ett sockersug? Mer fett, mer protein, större eller fler måltider? Låga nivåer av järn, eller någon annan vitamin eller mineral? Bara för att järnnivån är normal enligt BVC, så kanske den nivån inte är den bästa? (Hm, undrar om normal-nivån på t ex järn när man kollar det på BVC är normal för gravida, eller normal för icke-gravida? Och om det är för icke-gravida, betyder det att det är samma när man är gravid? Normal nivå för en gravid kanske ska vara högre än icke-gravid?) Tusen tankar och öppna frågor, men jag tycker som sagt att det är jätteintressant, VAD är det kroppen/hen i magen vill säga till sina gravida mödrar?! 🙂

Svara
Kari 13 mars, 2014 - 10:41

Kok og drikk kraft på margbein og knoker! Kanskje det hjelper på sukkersuget. Supermat for gravide (egentlig alle).

http://theprimalparent.com/2012/03/20/how-to-make-collagen-bone-broth/

http://www.kraftmamma.no./kraftkoking-abc/

Svara
Jennie Bennermalm 13 mars, 2014 - 13:44

Testa att mixa en påse riven ekologisk kokos med 1/2 dl smält kokosolja, 1/2 dl mandel/ cashewnötssmör, 1 msk vaniljpulver ( mixa lätt), klicka ner i iskubsformen och frys. Doppa sedan i mörk choklad (jag använder 86%) och frys igen. Förvara i kylen och ta fram en stund innan dom ska ätas så dom är lite mjuka. Supergott till kaffet, barnen älskar dom, du blir mätt på två stycken och dom höjer inte blodsockret;-) Önskar jag varit mer medveten om bra och naturlig mat när jag var gravid, fick bara i mig kolhydrater för jag mådde så illa…..Lycka till!
Hälsar Jennie

Svara
Malin 13 mars, 2014 - 22:47

Hej! Jag är en ganska ny följare av din blogg, är själv intresserad av träning, äta hälsosamt osv. Jag undrat varför du valt att äta mejerifritt? Jag skulle vilja pröva att utesluta mejeri, äter inte så mycket mejeriprodukter bara smör på mackor och kvarg. Min stora fundering är vad man ska ersätta kvargen med om man ska satsa på mejerifritt? Jag äter kvarg till mellanmål och efter träning. Så har du något tips? Tack för en bra blogg, mycket kul att läsa, lite extra att få följa med på din resa nu som gravid och ändå hälsosam 🙂

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More