Vi lagar inte jättemycket mat hemma. Det som är billigt att handla i affärerna är i princip lika billigt att äta ute. Detta är en typisk indonesisk lunch vi brukar äta. Ca 40 kronor för hela familjen, hämtad från ett hak jämte vårt hus:
Min portion: pumpa, grönsaker och rött ris. Eftersom det knappt är en tillstymmelse till fett i denna mat är riset ett måste. En halv portion rött ris och dubbla portioner grönsaker. Men jag väger upp fettintaget med alla kokosnötter jag äter ; )
Nån gång då och då går jag upp tidigt och gör en stor omgång köttfärssås och fryser in. Det är ungefär det enda sättet att lura i barnen grönsaker…
Köttfärs med massa grönsaker
4 hackade klyftor vitlök
1 hackad gul lök
2 grov-rivna morötter
6 hackade champinjoner
4 hackade tomater
2 burkar krossade tomater
Salt+peppar
1 tsk paprikapulver
0,5 dl rödvin
400 gram nötfärs (eller annan färs)
Kokosolja
Fräs alla färska grönsaker utom tomater i olja eller smör. Ställ åt sidan och stek nötfärsen. Blanda ihop grönsaker och färsen, i med kryddor, färska tomater, krossade tomater och rödvin. Låt puttra 10-20 minuter på svag värme. Servera med tex blomkålsris, glutenfri pasta, ris, potatismos eller ugnsrostad färskpotatis. Jag försöker variera detta så mycket det går.