Under julhelgerna, som är en av årets största mathelger följer vi svenskar traditionen med skinka, köttbullar, prinskorv, sill och ägg. På årets julbord väntas de ekologiska och vegetariska alternativen få ett allt större genomslag.
Förra året valde 10% ekologisk julskinka och denna jul förväntas en ökning på närmare 20 procent.
Eko är ett bättre alternativ till den “vanliga julskinkan”, men ekologisk julskinka innehåller det cancerframkallande ämnet nitrit. För att undvika nitrit som tillsätts i julskinkan för att göra den mer rosa och få längre hållbarhet måste man leta efter KRAV-märkt julskinka. Inte lika lätt, men det går. Här hittar du butiker som säljer KRAV-märkt julskinka
Fakta: Axfood, Krav.se
Foto: Axfood
Källa: Nitrit ökar risken för cancer
3 kommentarer
Hos oss blir det närproducerad vildsvinsskinka
//Therése http://www.levaklokt.se
Och bor man i Norrlands inland (glesbygd) så finns det inte någon KRAV märkt julskinka ifall vi inte ska åka 2 x 25 mil för att finna den i butik i stora staden.
Att köra 50 mil för en skinka, det går ju bara inte.
Nitritet finns ju också i skinkan av en anledning… Det stoppar tillväxt av mikroorganismer som Clostridium Botulinum som är den farligaste mikroorganismen vi kan råka ut för inom livsmedel. Den är dödlig. Jag väljer i princip alltid ekologiskt där det finns men griskött utan nitrit – aldrig i livet, då hoppar jag hellre över julskinkan. Halterna av nitrit är begränsade/kontrollerade så länge en håller sig till svensk gris. Farorna med tillsatser av detta slag handlar ju ofta om hur mycket man konsumerar. Så tänker jag i allafall 🙂