Jag tittade på Kalla Fakta ikväll som handlade om tillsatser och bekämpningsmedel i vin. Jag som är relativt noga med vad jag äter blir mörkrädd! Vin är jästmanipulerat och kemiskt framställt, inte alls en naturlig produkt som jag gärna velat tro. Vin får innehålla upp till 60 olika tillsatser och är ett undantag från eu:s innehållsmärking då det inte går under livsmedel. Och det är inte druvan i sig som har “inslag av tobak, citrus och lakrits, det är den kemiskt framställda jästen.
Så här går det till:
– Vinodlingarna använder massa bekämpningsmedel
– Jorden dör
– Vinet smakar inte något pga död jord
– Man tillsätter en mängd kemikalier för att vinet ska smaka vin igen
Bakfull på rund av tillsatser och bekämpningsmedel?
Och kan det vara så att man inte blir bakfull på grund av alkoholen, utan på grund av tillsatser och rester av bekämpningsmedel Det skulle ju i så fall förklara varför jag blir bakis på ett glas rödvin.
För några år sen åt jag massvis med skit. (Läs tillsatser) Jag drack inte kopiösa mängder alkohol, men när jag väl gjorde det kunde jag hälla i mig en flaska rödvin och må helt okej dagen efter.
Min slutsats:
DÅ: Min kropp var van vid tillsatser genom dålig mat och jag reagerade inte på tillsatserna i vinet.
NU: En ren kropp som är överkänslig mot tillsatser.
Kan det vara så?
15 kommentarer
Otäckt. Skrev på Facebook om det och fick flera svar om att EKO-vin är det man ska dricka. Vad säjer du om det?
Eko är säkert bättre, men tror inte det är hundra. Det har tydligen gjorts tester på eko-vinet och det är inte heller rent. Men som sagt; bätte.
Blir väl att hålla sig till ekologiska rödviner nu då 😉
http://www.biovavin.se/
Ska själv prova. Annars kan jag varmt rekommendera Adobe (Cabarnet Souvignion) & Las Moras (Vitt vin under 3 gram/l) på bolaget. Finns även en Shiraz på box, något sötare (5g l) men eko.
Tack för bra tips!
Så. Obehagligt. Jag tror kolhydratsmängden/ren mat spelar stor roll. När jag förr åt kolhydrater kunde jag dricka mängder med vin utan att knappt påverkas dagen efter. Visst var jag trött, men jag var fullt fungerande efter klockan 14. När jag idag dricker samma mängd blir jag så bakis att jag plågsamt sover bort hela nästa dag eftersom jag inte står ut med att vara en levande varelse ehe… Det måste ligga något i det! Förutom det gamla vanliga såklart, vin = uttorkande gift etc.
Precis som ja känner! Fy!
Ja, ekoviner hoppas jag får en skjuts framåt nu. Hemskt vad som får göras för att vi ska få livsmedel/vin. Läs om ekovin: http://ekovin.se/ekologiskt_vin/ekologiska_viner/
Tack för länken 🙂
Vin som är livets dryck!:( Jag hoppas att eko vin är lite bättre i alla fall…men vem vet!
Känner igen mig helt i vad du skriver. Klarade av att dricka ganska mycket vin förr då jag åt vadsomhelst. Nu reagerar jag jätte starkt på vin, kan ligga bakfull i flera dagar. Har därför slutat med alkohol. Inte nykterist men kommer inte dricka förutom väldigt speciella tillfällen och då endast ekologiskt.
http://www.krav.se/artikel/varje-krav-certifierat-vin-ar-ett-hantverk
Att folk tror helt blindt är på vad som sägs på Kalla Fakta är för mig skrämmande. Smutskastning av billiga boxviner i all ära men när man drar all vintillverkning över en kamm, grundat över vad “experter” sagt och prover man jämfört med dricksvatten tycker jag det visar på bristande kunskap i ämnet
Skrev om kokosmjölk tidigare, den innehåller endast kokosnötsextrakt och vatten. Inge förtjockningsmedel
TV4’s Kalla Fakta sände i söndags (24/11-2013) “Gift i glaset” som var ytterligare ett lågvattenmärke när det gäller granskande journalistik…
Herregud vad farligt det är att dricka vin!
10 minuter in i programmet så har man nämnt askorbinsyra och sulfit. Askorbinsyra = C-vitamin, är dom inte kloka? Pratas också om kultiverad jäst (och att den används som en smaktillsats). Om du köper jäst för att baka så är den kultiverad! Det är ingen hemlighet att jästen och själva jäsningsprocessen påverkar smaken av vinet. Herregud, läs en vinbok!
En stor del av programmet handlar om att man i 4 av 10 boxviner hittat rester av bekämpningsmedel flera gånger vad som är tillåtet i dricksvatten. Är det någon – annan än tv4 – som trodde att vinplantan – som enda gröda i världen – skulle vara utan rester av bekämpningsmedel. Man hittar idag bekämpningsmedel i mjölk, grödor, kött, ja även i kläder. Sorgligt, ja visst, men inget märkvärdigt. Köp mer ekologiskt och biodynamiskt.
Sedan så pratades det om alla tillsatser. Bland dom 60 listade var flera nödvändiga och helt harmlösa, jäst (vem trodde inte det tillsattes?), koldioxid (tja bubblorna i billigt mousserande vin och även läsk, tja även huvudbeståndsdel i luften du andas ut), flera olika varianter av “svaveldioxid”, syre, kol, bitar av ek, för att bara nämna några. Äggvita och diverse proteiner för klarning varav man generellt bara väljer en. Traditionellt så knäckte man ägg och hällde i vitan i faten. Vin-, äpple, och mjölksyra nämns också. Alla dessa finns naturligt i allt vin. Tål man dom inte så kan man inte dricka någon jäst dryck.
Att många ämnen är allergener är inget konstigt. Allergener finns i alla växter. Det finns ingen naturprodukt som är fri från allergener. Citrusfamiljens terpen limonen är ett sådant exempel.
Nej programmet andades okunskap. Alla växter, djur, allt vi äter, dricker och (ja även) andas är i grund och botten kemi och kemiska substanser. Ämnen som alla är farliga om man får i sig för mycket av dom och annars tämligen harmlösa. Bara för att något används som bekämpningsmedel så behöver det inte per automatik vara förligare än något annat.