utomhusaktiviteter barn

5 utomhusaktiviteter att gör med barnen i helgen!

av Cecilia Folkesson

Jag har tidigare skrivit om utelek vs speltid och hur svårt det kan vara att få ut barnen. I alla fall är det så för oss. Hade de fått välja hade de gärna suttit inne en hel dag och spelat. (Inte kort och brädspel då, utan dessa förbannade tv-spel). Det får de såklart inte göra, utan vi har regler och tider annars går det inte.

Jag kan förstå att det inte är lika roligt att vara ute när det är regn och mörkt, men nu är det ändå ljust och lite varmare och i min värld borde barnen kasta sig in i cykelförrådet, plocka fram alla fotbollar som finns och tjata om att sätta upp studsmattan…

Så man får helt enkelt hjälpa dem lite på traven. Här kommer mina 5 bästa tips på vad man kan göra utomhus tillsammans med barnen. Beroende på ålder då såklart.

 

utomhusaktiviteter barn

5 utomhusaktiviteter att göra med barnen:

Uppdragslistan
Denna körde jag mycket med barnen när de var lite mindre och de älskade det! Man gör en lapp per barn och listar upp saker de ska hitta. Kan de inte läsa, rita vad de ska hitta. Kan vara allt från 5 olika blad till 10 pinnar och 25 kottar. Sen får de belöning i form av tex fika eller sitt lördagsgodis.

Cykelrenovering
Ta en dag och fixa iordning cyklarna. Här kan barnen hjälpa till att tvätta, polera och pumpa däck. Detta ska vi göra i helgen!

Grilla
Släng ihop en väska med något och grilla och gå till en grillplats. Ofta finns dessa vid lekplatser eller hinderbanor där barnen kan leka under tiden. Eller så tar man med en engångsgrill och går rätt ut i skogen! Låt barnen hjälpa till med elden och samla pinnar. Det blir lätt flera timmar i skogen om man ska hinna äta också. Perfekt!

3 eller 5 kamp
Detta behöver inte vara speciellt krångligt och barnen tycker det är superkul! Bollar i en hink, försök pricka en pet-flaska med vatten, kör en stafett eller gör en bana att dribbla igenom.

Gå promenaden på stigar
Leta upp en vandringsled och gå en runda på stigar. Barnen tycker det är roligare att gå på stigar än att gå en stor väg.

 

När någon av dessa aktivteter är gjorda, byt in mot 1 timmas skärmtid. Fast man hade såklart önskat att barnen inte ville gå in…

Ni med barn – Känner ni igen er?!

 

Följ gärna här:

För inspiration, tips och recept, följ gärna på Facebook eller Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

8 kommentarer

Jen 6 april, 2018 - 13:27

Ja lite. Barnen fastnar gärna i skärmtid och kan vara svåra att få ut. Men när dom väl är ute så är dom lika svåra att få in och nu tjatar dom om studsmattan. Så jag har en förhoppning om mycket utetid nu när det är lite ljusare och blir lite varmare väder. Mina är 6, 4,5 och 1 år.

Svara
Cecilia Folkesson 9 april, 2018 - 13:56

Det får vi båda hoppas på 🙂

Hälsningar cecilia

Svara
Louise 6 april, 2018 - 17:46

Jag var tvungen att fundera en stund över vad “likplaster” var.

Svara
Cecilia Folkesson 9 april, 2018 - 13:58

Haha! Lekplatser 😉
Konstigt nog blev ordet inte markerat så det måste finnas 😉

Hälsningar cecilia

Svara
Linda 7 april, 2018 - 17:49

Vi har inga regler vad det gäller skärmtid, men så fort det blir ljusare och värmare är de mer ute än inne och vill åka iväg till skateparken eller “multiarenan” vid skolan. (Vi bor några km från skolan, med en stor väg emellan, så jag är tvungen att köra de till dessa platser, annars hade de gärna cyklar dit). De är mellan 13-6 år. Så idag har jag kört skyttetrafik .

Svara
Cecilia Folkesson 9 april, 2018 - 13:59

Åh, vill också ha tillgång till en multiarena! Hade varit perfekt för barnen 🙂
Hoppas verkligen att barnen naturligt vill vara ute mer och “glömmer bort” tv-spelen, hehe 😉

// Cecilia

Svara
Mickan 7 april, 2018 - 19:47

Känner absolut igen! Min 4-åring skulle kunna sitta med paddan hela dagen. Har nu tagit bort youtube så han bara får spela spel och då funkar det faktiskt bättre, då känner han sig färdig på ett annat sätt. Han kan å andra sidan försvinna upp på sitt rum i flera timmar (nåväl, han visar sig då och då såklart) och leka själv eller pyssla. Han vill sällan gå ut säger han men när vi är ute älskar han det och vill knappt gå in!

Många bra tips ovan! Har en variant på din första punkt. Vi körde Naturbingo en gång. Tänk dig en bingoplan fem gånger fem rutor och i varje ruta är det en sak man ska hitta eller rörelse att göra. Typ armhävningar mot ett träd, stapla tre stenar på varandra osv. När en rad är full har man fått bingo! Lite kul och funkar för alla åldrar, bara anpassa spelplanen 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 9 april, 2018 - 14:01

Åh, smart idé med naturbingo, det ska jag testa med barnen 🙂
Och en väldigt bra idé att ta bort youtube!

Tack för konontips!

Ha en fin vår,
Hälsningar Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More