Är det något man bör ha hemma i jul är det pepparkakskryddor! Många recept går att göra juliga bara genom att blanda i någon matsked pepparkakskrydda. Testa i bananscones, morotsmuffins eller blanda i en sked i köttgrytan.

Pepparkakskrydda finns färdigblandad i mataffären, men det är superenkelt att göra egen. Tänk på att använda ceylonkanel som är äkta kanel. Den vanliga kanelen (Kassiakanel) innehåller stora mängder av det giftiga ämnet kumarin.

 

Gör din egna pepparkakskrydda

2 msk ceylonkanel [annonslänk]
1,5 msk mald ingefära
1 msk mald kardemumma
1 msk mald nejlika

Blanda ihop och förvara i en liten burk med lock. 

 

kryddig jullatte

Kryddig jullatte med nötmjölk

(2 muggar)
ca 5 dl nötmjölk (mandel, cashew eller kokos)
1-2 msk pepperkakskrydda
4 färska dadlar
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Gör såhär:
– Värm nötmjölken i en kastrull på låg värme. (Den ska inte koka.)
– Vispa i pepparkakskrydda, vaniljpulver och salt. Börja med 1 msk pepparkakskrydda och tillsätt mer om du vill ha mer smak.
– Kärna ut dadlarna, lägg i kastrullen och mixa med stavmixer. Du kan även hälla över allt i en blender/matberedare och mixa slätt.

SÅ GÖR DU DIN EGna NÖTMJÖLK

 

 

FÖLJ MIG HÄR:

För inspiration, tips och recept, följ gärna på FacebookBloglovin’ eller Instagram

 

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

3 Kommentarer

  1. Du måste mena 1-2 TSK pepparkakskrydda? Gjorde detta ikväll med endast 1 msk och det blev odrickbart! Hehe ;)

  2. Pingback: Nyttiga pepparkakskulor - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa

Skriv en kommentar

Close