En fråga som ofta dyker upp i mina kommentarsfält och i min mail: Varför glutenfritt?
Jag hör och läser ofta kommenterar som dessa:
– Är man inte glutenintolerant finns det ingen anledning att äta glutenfritt
– Man skapar en överkänslighet mot gluten om man utesluter det
– Det är bara ännu en trend!!
– Vi har alltid ätit mjöl, varför skulle det helt plötsligt vara farligt eller dåligt?
– Man ska ära lite av allt. Det är bäst.
…Osv
Så här resonerar jag:
Det finns ingen anledning till att äta gluten. Det finns betydligt bättre föda än det. Många hävdar “att vi alltid ätit spannmål/vete/gluten”. Så är det inte riktigt. Eller rättare sagt inte alls. När jag utbildade mig till kostrådgivare genom Paleo Institute fick vi lära oss att om man komprimerar människans existens till 1 år har vi ätit spannmål i ca 1 dag. Våra kroppar är med andra ord inte anpassade att äta föda som består till en så stor del av spannmål som den gör idag.
För mig betyder glutenfritt att man väljer bort spannmål över lag. Och då ingår gluten. Jag förespråkar en ren kost likt Paleo. Paleo betyder stenålderskost. Alltså den kost vi är skapta för att äta. Ren naturlig mat utan massa tillsatser. Och då naturligt glutenfritt.
Varför jag väljer att tagga mina recept med #glutenfritt är att många fler förstår vad det betyder än just Paleo.
Fler blir glutenintoleranta
Fler och fler drabbas av glutenintolerans och långt ifrån alla får en diagnos. Symptomen på glutenintolerans kan vara allt från trötthet till problem med magen och olika hudbesvär.
Gluten till bebisar
Och det här med att vi i tidig ålder ska introducera gluten till spädbarn, gärna tillsammans med bröstmjölk för att de ska “tåla det”, låter inte det väldigt skevt? Om det hade gällt till exempel broccoli, skulle man antagligen rekommendera nyblivna mammor att skippa just det eftersom bebisen inte verkar må så bra av det. För hur bra kan det vara att trycka i sina bebisar vällingflaskor och gröttallrikar fulla av gluten och omega 6?
Inget rent mjöl i påsen…
Och det här med “att vi alltid ätit vete”. Det vete våra förfäder åt är inte som det vete som idag finns i våra mackor, kakor, barnmat och halvfabrikat. Det vi äter är förädlat till att växa effektivt och snabbt och på mindre ytor.
Välj inte glutenfritt skräp som ersättning
Butikerna har såklart snappat upp denna “trend” (som jag hoppas blir mer än just en trend) och hyllorna svämmar över med glutenfria alternativ. Många av dessa är riktigt dåliga och inte alls ett bättre alternativ än ett surdegsbakat bröd. Många glutenfri produkter innehåller dessutom vete. Vänd på förpackningarna!
Och en frukost behöver inte betyda mackor. Baka ett gäng fröknäcken istället. Byt ut havregrynsgröten mot kokosgröt och servera zoodles istället för pasta. Godare, nyttigare och GLUTENFRITT!
Följ sidan här!
Gillar du sidan och vill ha mer tips, recept och inspiration? Följ mig gärna på Facebook, Bloglovin’ eller Instagram
8 kommentarer
Jag är helt med dig med vetet men jag har svårt att släppa havren. Varför är havre dåligt? Jag vet att det innehåller en liten mängd gluten och kan vara smittat osv men havre har ju en massa goda egenskaper? Eller? Lär mig, tack! 🙂
För att förklara kort: Havre är också ett spannmål. Spannmål innehåller hög andel omega 6 och är inflammerande för kroppen.
// cecilia
Ja jösses. Nu är det elva år sedan jag fick mitt första barn. Han hade synnerligen god aptit och de små smakportionerna växte på hans initiativ snabbt till hela portioner riktig hemlagad mat vid kanske åtta månader, alltså kött, fågel eller fisk, ägg, potatis, rotfrukter och grönsaker och sås med olika kryddor – jag tyckte det var kul och gjorde en hel massa olika puréer att komponera ihop till lunch och middag. Detta tyckte man av någon outgrundlig anledning inte var helt bra på BVC. “Kan du inte byta ut något av målen mot gröt eller välling istället?” Han åt då redan välling på kvällen och gröt på morgonen, och hade helt normal vikt och längd. Så jag sa bara typ att “jaha ja, det ska jag fundera på”. Och gjorde inte. 😉 Även om jag inte var särskilt kostintresserad på den tiden så var jag rätt övertygad om att de var lite ute och cyklade som förespråkade att byta ut ett mål riktig mat mot pulvergröt…
Herregud! vad ska man säga… Härligt att du hade koll! Vår mellan äter inget mjöl eller mjölk alls och BVC ville att han skulle träffa en dietist då han “förmodligen inte fick i sig tillräckligt med det han behövde. Gissar att de syftade på mjölk, mackor och lite fika här och där. Men han fick ok-stämpel 😉
// Cecilia
Hej! Jätte intressant inlägg som jag uppskattar enormt! Vill få mer kött på benen nu inför att så småningom börja introducera mat för min bebis, då jag inte heller vill ge gluten till honom. undrar om du har tips på bra mat att börja med och hur står man på sig när bvc anser att de behöver välling etc? Mvh Jessica
Hej Jessica,
Kul att höra 🙂
Välling “behöver” de absolut inte. Men det beror även på om man ammar, hur tidigt man ger mat, hur bra de äter osv. Lyssna på deras råd och gör sen hur du själv tycker blir bäst för ditt barn 🙂
Lycka till!
// Cecilia
Hoppas det gick bra för dig. med matintroduktion. Till andra som läser här så kan jag tipsa om Ann Fernholms böcker “Det sötaste vi har” (ej kokbok) och “Smakäventyret” (med recept tror jag) och sen Fanny Lindkvist (Lesscarbs) (kok)bok “Matäventyret” och snart kommer ännu en kokbok från bloggen Familygood som heter “Kostronauterna”.
Jag har själv en nu 4,5 åring och jag skulle nu i efterhand ha försökt göra annorlunda. Jag skulle inte introducerat ris, (glutenfri) pasta, potatis och frukt hemma. Möjligen pyttelite frukt. Men allt det där kommer de obönhörligen få på förskolan och sen är de fast i kolhydratsträsket. Jag skulle satsa stenhårt på kött, fisk, lever (där får man jobba med sin egen smakresa också) avokado, och grönsaker i olika former. Ja allt sånt som ungar sen brukar bli kinkiga med. För jag tycker att jag har gett mitt barn bra mat från början och så men vi hamnade lite i klämmisträsktet och ja hux flux var det jättekinkigt med konsistenser och smaker, från att ha ätit och smakat på allt. Så kör hårt med smakrika grönsaker och olika konsistenser. Skippa köttbullar kör på hela bitar kött. Man blir galen sen när ungen inte äter något utan bara trixar. Korv ris och pasta. Hur kunde vi hamna här? Men jag hoppas att när neofob-fasen är över så kommer han tillbaka. Jag kände dock att tiden gick så fort och att det bara var mellan 6 och 12månader som han hade lite matintresse. Han ville bara amma. Hade inte tid för mat, speciellt inte när han började gå vid 12 månader.