Juicedetox – dag 7 av 10

av Cecilia Folkesson

Dag 7 av 10 är nästan över och bara 3 dagar kvar!

Ni som följer mig på Instagram och speciellt Instagram Stories har säker lite koll på detoxen, men jag tar det lite snabbt.

Jag kör en detox på 10 dagar med endast juice från Raw Food Café. Alltså ingen fast föda alls. Innan jag körde igång fick jag göra en hälsodeklaration på 3 fulla a-4 sidor, med andra ord – väldigt utförligt. Allt från frågor om hur jag sover till hur stresstålig jag är. Utifrån dessa svar avgörs hur många dagar man bör detoxa och hur just dina juicer ska se ut.

De första dagarna mätte jag även min pH-balans och vikt.

Varje dag dricker man mellan ca 6 och 9 juicer och olika mängd vatten där emellan beroende på vilken dag på detoxen man är och såklart beroende på juicernas innehåll.

 

De första 3 dagarna av juicedetox

Så enkelt! Juicerna var supergoda och varierande och jag hade inget sug efter socker alls, och ingen annan mat heller egentligen. Energin var på topp. vilket jag inte räknat med och jag var supermotiverad!

 

juice detox

De första dagarna var juicerna både sötare och mer varierande än de senaste dagarna. 8 kilo grönsaker drack jag idag till exempel…

 

Dag 4-7

Dessa dagar har varit något jobbigare. Inte så att det inte går att hantera, men jag känner mig inte lika pigg som jag gjorde de första dagarna. Och jag är sugen på mat nu! Konstigt nog inget onyttigt, utan grönsaker, hummus andra syrliga röror och salt. Men Fortfarande tillräckligt motiverad att fortsätta!

 

juice detox

Mina juicer längre fram i detoxen. Juicerna varierar dock från person till person. 

 

Varför?

Jag har den senaste tiden fastnat i dåliga matvanor och ett extremt sockersug. Under 4 år åt jag en superstrikt kost utan ett enda korn gluten eller socker. Inte ens frukt. De två sista åren skippade jag även mejerier. Även om det var en rätt begränsad kost mådde min kropp SÅ bra av det. Men så snart jag började slarva kom sockersuget tillbaks och då är det kört för mig.

Varje måndag de senaste månaderna har jag lovat mig själv att skärpa till mig och inte äta massa ostar, choklad osv. Inte för att jag åt det i mängder, men jag åt såpass mycket av det att det påverkade mitt sockersug, humör, ork och även min vikt. Och varje tisdag bröt jag det.

Så största anledningen är inte för att gå ner i vikt (även om det är en bonus) utan för att jag vill bli av med sockersug och dåliga vanor. En nollställning helt enkelt. Jag älskar utmaningar, och 10 dagar var på gränsen till vad jag trodde jag skulle fixa. Och att en detox dessutom rensar ut en massa skit och balanserar upp kroppen är såklart ett stort plus!

 

Det kommer ett längre inlägg om denna detox när jag är klar.

 

Du kanske även gillar detta

6 kommentarer

lillajag 2 maj, 2017 - 12:46

Kroppen behöver uppvärmd mat för att kunna ta till sig alla näringsämnen. Att bara äta raw food är alltså inte tillräckligt. (Det finns en sevärd dokumentär om en mamma som är fast övertygad om att enbart raw food är det bästa för henne och hennes barn, medan barnet lider av svår näringsbrist och läkarna försöker att tvångsomhänderta barnet eftersom det slutat växa och utvecklas: https://www.idfa.nl/en/film/bfa255fd-fccf-4bc9-9149-4829a1f4f015/rawer). Anledningen till att du först känner dig piggare (och antagligen behöver mindre sömn) är för att kroppen är på jakt efter föda. Den vet att den måste ha mer näring. Därtill är det gott om socker i juice, även om det är fruktsocker. Sen framträder såklart med tiden det faktum att kroppen faktiskt inte får i sig tillräckligt med näring och då blir man trött, orkeslös, får ont i huvudet etc. Det är detta som man på lite mumbojumbo-språk kan kalla att “gifterna kommer ut”. Det är ju såklart bullshit.

Svara
Cecilia Folkesson 5 maj, 2017 - 15:03

Så då är det helt menlöst att äta grönsaker med andra ord?

Svara
lillajag 6 maj, 2017 - 15:05

Om du bara äter råa grönsaker och inget annat så får du garanterat inte i dig alla näringsämnen du behöver. Jag tror ingen tror att det är menlöst att äta grönsaker, tror du?
Jag blir dock intresserad av hur du ser på sundhet? Vad är sunt? Att bara dricka juice inför barnen – är det sunt? Sidan du länkar till om detox i kommentaren under – den har inget vetenskapligt belägg alls. Inga källor, inga referenser, ingen empiri. Är det sunt? Om du är överviktig men går ner i vikt via nutrilett – är det sunt? Eller är det samma osundhet men olika fasad? För mig är det mer sunt att äta ostbricka några gånger i veckan än att köra 10 dagar enbart juice.

https://authoritynutrition.com/detox-diets-101/

Svara
Tina 4 maj, 2017 - 08:34

Hej Cecilia! 🙂 jag undrar vad det är för skit man rensar ut kroppen vid en detox? Det är med en omstart och nollställning förstår jag helt, men många som kör detox säger att dom vill rensa ut skit och slaggprodukter ut kroppen. Och vad är då denna skit och alla dessa slaggprodukter? 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 5 maj, 2017 - 15:01

Hej Tina!
Du kan läsa massa bra om detox här:
http://www.halsosidorna.se/Detox.htm

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More