Ekologiska-natpasar
lax gift

Äter du mycket lax? Har du koll på vad de fina, perfekta laxbitarna i affären innehåller?

 

I förra veckan presenterade Testfakta ett laboratorietest på odlad lax. All testad lax innehöll det förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin, och många långt över de gränsvärden som är satta för till exempel kött. Gränsvärdet för kött är 50 µg/kg och mängden etoxikin i fryst lax låg på upp till 195 µg/kg och den färsk lax ända upp till 283 µg/kg!

Vissa av de testade märkena innehåller så mycket bekämpningsmedel att ett barn på 20 kilo inte äta mer än cirka 100 gram lax per dag för att inte nå över rekommenderade gränsvärden. Och då finns etoxikin även i mycket annan kost – you do the math!

 

Vilken lax är bäst att välja?

Om man inte får tag på, eller har ekonomin att köpa på vildfångad lax välj fryst, ekologisk lax då de lägsta halterna hittades i den ekologisk laxen. Ur näringssynpunkt är omega-3-fetterna den största anledningen att äta lax. Tyvärr innehåller inte den odlade laxen så mycket omega 3 längre men desto mer omega 6. En lösning på detta är att välja bra omega-3 kapslar som kosttillskott.

 

Vad är Etoxikin?

– Etoxikin är ett bekämpningsmedel som tillsätts som konserveringsmedel i fiskfoder för att fodret inte ska härskna och explodera vid längre transporter.

– Har även tidigare använts som bekämpningsmedel i jordbruk, men är sedan 2011 förbjudet på grund av osäkerhet gällande hälsorisker för människor.

– Det gränsvärden för etoxikin som finns för bland annat grönsaker, spannmål och kött är helt oreglerat i fisk.

 

Hälsoeffekter av Etoxikin

Studier pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter som kan vara cancerframkallande.
långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.

Källa: Testfakta.se

 

 

13 kommentarer

 1. Kan du inte skriva ett inlägg om vilken fisk man ska välja? 🙂 Jag äter fisk varje dag och varierar mellan tonfisk, kolja, kummel och torsk för det mesta men det är så svårt att veta vilken fisk som är “bäst” och “renast”..

 2. Vildfångad lax är inte heller bra utan full PCB och dioxin mm. Livsmedelsverket skriver bla

  Kan man äta fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern? Barn, ungdomar, kvinnor i fertil ålder samt gravida och ammande bör inte äta denna fisk mer än två till tre gånger om året. Övriga rekommenderas att inte äta den mer än en gång i veckan.

  Så vad göra odlad är full av gift och vildfångad också så ekologisk lax är bäst men även den har rester

 3. Jag brukar köpa hel fryst lax (utan huvud)
  Lite mer jobb men mycket fin och god smak, jättebra kilopris. Hur ser gift innehåll ut i den sorten.?
  Fiskälskare

 4. Jag har på slutet av 1900-talet,arbetat på en firma i Uddevalla,som blandade i penicillin och Cortizone i så kallat “kraftfder”,Det hade väldig stank och ett prov taget,visade att självgoda djur malts ned och frystorkats
  ,för att inblandat och i nya papperssäckar sålts som KRAFTFODER. Firman hette = “Lantab”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*