Ekologiska-natpasar
golden milk

Har du testat att göra golden milk? Det är både enkelt och supernyttigt.

Gurkmejan sägs bland annat vara antiinflammatoriskt, stärka immunförsvaret, ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån och driva ut gifter. För extra bra upptag av gurkmejan ska man tillsätta svartpeppar.

Det finns olika sätt att göra golden milk på. Jag brukar göra en snabb variant där jag blandar ut lite gurkmeja direkt i kokosmjölk på spisen och sen med kryddor, kokosolja och lite kokossocker.

Här kommer det “riktiga” receptet. När man gjort gurkmeja-pastan förvarar men den i en burk i kylen. Håller sig ca 2 veckor. Superenkelt att ta fram och göra en golden milk på kvällen. Min favorit är att blanda kokosmjölk med hemmagjord nötmjölk.

 

gurkmeja antiinfammatoriskt
Gurkmeja-pasta

3 msk gurkmeja
1 dl vatten

Gör så här: Häll vattnet i en liten kastrull och tillsätt gurkmejan. Sjud på svag värme under omrörning i ca 5 minuter tills det blir en pasta. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt. Låt svalna och förvara i kylen.

 

Golden milk

1 tsk av gurmeja-pastan
2 dl nötmjölk (kokos, cashew, mandelmjölk tex)
1 tsk kokosolja
1 knivsudd finmalen svartpeppar
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
1 sked agavesirap, honung eller kokossirap

Gör så här: Häll upp mjölken i en kastrull, tillsätt gurkmeja-pasta och kokosolja. Värm upp under omrörning och tillsätt resten av kryddorna. Söta med lite agavesirap, honung eller kokossirap.

 

10 kommentarer

  1. Det här har jag velat testa länge men aldrig riktigt vågat (haha, fegis delux – tänk om jag inte tycker om det?!). Vad smakar det egentligen? 🙂

  2. Hej Cecilia,
    Har precis fått höra att min 2 åring har “bronkit” (rosslande andning) något han haft sen födseln men inte verkar lida av. Men då han haft ett äggfritt år efter en reaktion, ville nu allergiläkare behandla luftrören. Har fått utskrivet kortison inhalator + nån muskel avslappnande. Ska till en början bara ge 1 månad för att se, men känns så där… dessutom är det stört omöjligt att få honom att inhalera!!! Tänkte att jag kanske kan lura i honom gurkmeja istället och se om det hjälper. Han är lite över 2 år väger 14kg. Vet du nån ställe man kan få info om mängd för små barn? Eller har du egen erfarenhet?

    Tack på förhand! Super inspirerande blog!!

    Mvh,
    Helena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*