veganskt glutenfritt

Veganska veckan – så gick det

av Cecilia Folkesson

Efter 4 dagar av helt vegansk kost (glutenfritt, sockerfritt och mestadels raw) på Mallorca tänkte jag köra vidare veckan ut även hemma i Sverige. Och eftersom jag redan skippar mjölkprodukter och spannmål blir det ju inte en så stor omställning.

Det blev precis som jag tänkt – väldigt enkelt!

 

Och det här med att varje måltid måste bestå av en perfekt fördelning av protein, kolhydrater och fett har jag frångått sedan länge. För så kan vi väl inte vara skapta att fungera? Känns ju mer som att vi dödade ett djur, åt det i några dagar, vilade (fastade) för att sen gräva upp lite rötter när hungern gjorde sig påmind och sen frossa från ett fruktträd för att lagra fett. Det verkar mer rimligt.

Alltså har jag inga problem med att äta endast avokado och oliver en måltid. Och om en korv i bröd är accepterad som måltid borde min avokado med oliver också vara okej kan jag tycka…

 

Vegansk och hälsosamt – inte så enkelt!

Problemet dök upp först i mataffären. Jag började på en Ica. Där fanns inte ens hummus. Om det fanns någon typ av grill-vänlig vegetarisk biff/burgare utan vete/soja/mjölk? Absolut ingenting!

Men en sväng till Willy´s löste det! Mycket bättre utbud. Hittade bland annat hampabiffar med väldigt bra innehåll. Och hummus! Och ärtbiffar. Väldigt bra!

Lagar man mat från grunden blir mat aldrig ett problem, men när man inte har tid eller möjlighet och ska handla med något från affären blev det genast värre. De flesta vegansk alternativ innehåller spannmål eller soja. Och de vegetariska innehåller mjölkprodukter och/eller vete.

 

Summering

Så att gå mot en växtbaserad kost när man redan valt bort spannmål, mejeriprodukter, socker och soja – i princip omöjligt. Om man inte lagar all mat själv och är väl förberedd.

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More