Fick en kasse ekologiska grönsaker av mamma igår. Bästa presenten man kan få! Dessa fina grönsaker kommer från Söderlinds ekologiska grönsaker i Habo.
När det finns ekologiska alternativ i grönsaksdisken väljer jag alltid det. Vissa kan vara rätt dyra, men då kan man tänka om istället. Har man tänk att köpa ekologisk blomkål och den är svindyr, kolla efter andra alternativ. Byt ut blomkålsmoset mot ugnsrostad vitkål, eller broccolibuketterna mot morotsstavar. De flesta matvarubutiker har ofta kampanjer på ekologiskt. Det går hitta bra grönsaker till bra priser. Man får vara lite flexibel bara.
De mest besprutade grönsakerna:
- Potatis
- Paprika
- Selleri
- Spenat
- Lök
- Morötter
Varför välja ekologiska grönsaker?
– Du slipper lager av gifter och kemiska bekämpningsmedel på dina råvaror.
– Det förhindrar att ännu fler bekämpningsmedel läcker från jordbruket ut i luft, jord och vattendrag.
– Ekologiska grönsaker innehåller fler vitaminer, mineraler, enzymer och andra näringsämnen än konventionellt odlat.
– Innehåller lägre halter av det skadliga nitratet än konventionellt odlat.
– Enda effektiva sättet att helt undvika genmodifierad mat. KRAV tillåter inte någon typ av GMO i produktionen.
– Enligt KRAV:s regler får djuren gå utomhus, utöva sitt naturliga beteende och beta naturligt.
– Konventionellt uppfödda djur utfordras dagligen med stora mängder antibiotika, hormoner, antiparasiter och många andra mediciner, oavsett om de är sjuka eller inte. Alla de här ämnena passeras vidare till konsumenten, i kött- och mejeriprodukterna.
– Ekobönder gödslar marken med djurspillning och förmultnade växtdelar, vilket gör jorden bördig och gynnar växt- och djurlivet. De senaste 30 åren har det konventionella jordbruket lett till jorderosion, en minskning av vilda fåglar, och det nära utrotandet av vissa arter av fjärilar, grodor och vilda däggdjur.
– Hade inte den konventionellt framodlade maten varit subventionerad genom våra skatter hade den inte varit billigare än ekologiskt odlad mat.
Och tänk på att “Närodlat” absolut inte alltid betyder ekologiskt.
Källa: Naturskyddsföreningen
2 kommentarer
Jag är så velig när det kommer till det där. Ta gurka t.ex. Den ekologiska gurkan från låt säga Holland är ju bättre för mig. Den svenska gurkan är däremot bättre för miljön i och med den minskade transportsträckan. Vilken ska man välja?
Släng då in Fairtrade och det blir ännu svårare. Nog för att vissa produkter är både Fairtrade och ekologiska och nog för att arbetsförhållandena i Sverige är bra i rent allmänt? Vad ska man fokusera på? Fairtrade för människornas skull, ekologiskt för min skull, eller närodlat för miljöns skull?
MEN rent allmänt skulle det stå, inte I rent allmänt.