Varför avokadon är fantastisk!

av Cecilia Folkesson

Vi svenskar äter mer och mer avokado. På fem år har avokadoimporten fördubblats och vi svenskar äter över 16 000 ton avokados per år. En avokado innehåller ca 15% fett.

Avokado eller ”smöräpplet” är en nyttig frukt med ett mycket bra näringsinnehåll. Avokado kan ätas , bakas, ha i soppor, smoothies och glass. Den är mycket temperaturkänslig och bör inte förvaras kallare än rumstemperatur.

Innehåller massor av E-vitamin, olika antioxidanter och fleromättade fetter. Näringsinnehållet inkluderar även nyttigheter som fibrer, b-vitamin, kalium, järn och magnesium. Kombinationen av nyttiga ämnen gör att avokadon är bra för både insida som utsida.


Tips!
När du delat avokadon , droppa lite citron eller lime över för att den inte ska missfärgas. Om du bara äter en halv avokado – lämna kvar kärnan i den halvan och lägg in den i kylen så blir den inte lika fort brun.

 

De två mest framträdande hälsoaspekterna av frukten är dess välgörande förmåga för huden och hjärtat. Avokadon tros även vara bra för synen och kolesterolvärdena och sägs även motverka bland annat prostatacancer och bröstcancer. E-vitaminet i avokadon har antiinflammatoriska och fuktgörande egenskaper för huden. Många skönhetsprodukter innehåller därför avokado. Här kommer två varianter på återfuktande ansiktsmasker:

 

Ansiktsmask för torr hy
1/2 avokado
1 tsk ekologisk honung

Mosa avokado tillsammans med honungen. Applicera på ren hy och låt verka i ungefär en kvart. Skölj av med ljummet vatten.
Lyxa till masken med lite havregryn för skrubbeffekt och nyponmjölskal för antioxidanter.

 

Ansiktsmask för fet hy 
1/2 avokado
1 äggvita
1 tsk citronsaft

Mosa avokado och blanda ner äggvitan och citronsaften så att du får en jämn kräm. Rengör ansiktet och applicera masken med fingertopparna. Låt masken sitta på i 20 minuter. Skölj av med ljummet vatten.

 

 

Fakta: nyttigt.eu, svt.se/plus, ansiktsmask.se, alltforforaldrar.se

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Martina 26 februari, 2015 - 09:11

Och så är det ju så himla gott med avocado också!

Svara
sofia 26 februari, 2015 - 12:05

Hej Cecilia!
Jag och en kompis har tänkt att resa till Bali runt den 20 mars. Tänkte kolla om du har några tips med flyg,vart man ska osv. Vi har mest tänkt ta det lungt och sol osv är vädret bra den tiden? Hur är maten i Bali? Vi är västligt hälsointresserad och jag har även många allergier bla mjölk,gluten,ägg. Tack i förhand mvh Sofia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More