Du har säkert hört talas om antiinflammatorisk kost men har du koll på vad det innebär?
Antiinflammatorisk kost innebär att man äter en kost som dämpar inflammation i kroppen. Man undviker till exempel mjölkprodukter, socker, friterad mat och raffinerat spannmål.
Många av oss äter extra mängder inflammerande kost som mackor, mjölkprodukter och friterad mat och godis/socker.
Här hittar du lista över livsmedel som kan hämma inflammation i kroppen.
Några exempel på antiinflammatorisk kost
- Bär
- Grönsaker
- Nötter
- Quinoa, durra
- Kokosolja, Extra virgin olivolja
- Vildfångad fet fisk
- Avokado
- Fermenterat (t.ex surkål och kimchi)
- Gurkmeja
- Kakao
Vilka livsmedel ska man undvika?
- Vete/gluten
- Mjölkprodukter
- Socker
- Rött kött
- Processat kött (t. ex. smörgåspålägg, korv)
- Omega 6 (t. ex. margarin, solrosolja, majsolja)
- Tillsatser i mat
- Friterad mat
Följ mig här:
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!
3 kommentarer
Hej!
Innehåller quinoa mycket antioxidanter? Är det därför den listas som antiinflammatorisk?
Hur kommer det sig att rött kött är inflammatoriskt?
Tack i förväg!
Jag undrar också över det röda köttet, och tänker att det måste ha blivit ett missförstånd eller smugit sig in ett fel i listan. Rött kött är inte det minsta inflammatoriskt utan bland det mest näringstäta och nyttiga födoämnena vi kan äta (gräsbetat naturligt kött och ej industriuppfött utländskt). De studier som blåsts upp i media tidigare, med tjocktarmscancer kopplat till rött kött mm osv, är ju inte tillförlitliga överhuvudtaget. Där finns ingen validerad koppling alls.
Men nötter däremot, kan ju ha rätt bra halt omega6 och därmed bidra till inflammation istället.
Hej!
Jag håller med föregående inlägg om rött kött.
Du kan undvika allt UTOM rött kött och kroppen funkar bättre än någonsin.