utelek speltid barn

Utetid vs speltid – Hur gör man?

av Cecilia Folkesson

Kommer ni ihåg man var liten och mamma tillslut fick dra in en när man var ute och lekta? Idag får man dra ut barnen istället.

Det här med speltid. Hade våra barn fått välja hade de gärna suttit inne och spelat tv-spel en hel helg. Även denna helg då det varit perfekt väder för utelek.

Vi är rätt hårda med speltid och tid framför diverse skärmar. På veckorna är det nolltolerans hemma hos oss men på helgen får de spela några timmar. Under veckorna fungerar detta upplägg rätt bra då barnen har mycket aktiviteter, vi kommer hem sent och de ska hinna med sina läxor. De stora killarna är 7 och 9 år nu, bör kanske tilläggas.

Jag hade inte haft något problem med att de spelade en stund då och då om det inte var för hur fast de blir i spelandet. De blir som uppslukade av ipad och Tv-spel och det resulterar ofta i bråk när det är dags att stänga av. Tror många känner igen sig…

Barnen är såklart snabba med att dra “Alla-andra-får-kortet”.

 

Hur mycket speltid per vecka?

Men vad är rimligt? Hur länge kan man förbjuda barnen att sitta framför telefoner och skärmar? Är det så här det kommer bli? Att det är helt normalt att vara uppkopplad 24/7. Jag vill att barnen ska vara barn och leka. Jag vill att de ska vilja gå ut och åka pulka hellre än att sitta framför där med kontrollerna i högsta hugg.

Ni med barn, hur gör ni? Regler eller fritt? Och kan det vara så att om man släpper spelandet fritt kommer de tröttna? Jag är tveksam…

Kommentera gärna med hur ni gör hemma och hur man kan lösa detta dilemma!

 

Följ mig här:

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

Du kanske även gillar detta

16 kommentarer

s 25 februari, 2018 - 21:20

Vi har två killar 8,12 år som blir fullständigt uppslukade, jag säger så här till dom …hade dom varit trevliga killar som skötte sina läxor o aktiviteter hade dom fått spela hur mkt som helst MEN dom blir sura, tykna, har super tråkig attityd o vill inte gå på sina träningar så nu är det nolltolerans.
Mån-torsd inget utom lite tv ngn halvtimme alt att vi läser för dom o till min stora lycka väljer dom läsa med oss. På helgen blir det på fred mellan 19-21 om dom gjort träning på helg blir det ngn timme på morgonen innan frukost o sedan på kvällen men jag blir tokig för hos kompisar har man inga regler alls utan låter dom sitta hur mkt som helst men mina fixar inte det…önskar man knde fråga ngn om råd känns som generationen efter oss i föräldrarskap kommer ta hårdare i detta…men vi är lite förlorade på ngt sätt….känns hopplöst ibland

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2018 - 14:05

Hej!
Åh vad jag känner igen mig i det du skriver. Ungefär precis så vi har det hemma just nu. Det kvittar om man är extra snäll och låter dem spela lite längre. De blir svinsura och griniga när det ska avslutas. Jag har också haft tanken på att prata med någon. Typ familjerådgivning? Men vet inte om det finns den möjligheten?

Lycka till och håll på reglerna 😉

Kram

Svara
maja 26 februari, 2018 - 01:14

Tror personligen inte på förbjud, men såklart får man anpassa. Man får prata om det och besluta gemensamt, kompromissa =). Sen så får man såklart hålla koll på vad dom tittar på och diskutera det med. Är nog lite mer det man borde vara oroad över. Tekniken är här för o stanna på både gott och ont.

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2018 - 14:06

Hej Maja,
precis så är det. Och jag håller med om att förbud oftast inte är alls bra. Än så länge (tor jag) vi har koll på det mesta dom tittar på, men tids nog har man säkert det dilemmat också!

// Cecilia

Svara
Emelie JS 27 februari, 2018 - 07:24

Vilket bra skrivet inlägg, viktigt att tänka på som förälder!

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2018 - 14:06

Tack <3

Svara
Matilda 27 februari, 2018 - 08:32

Vi har regler – på vardagar spelar de mellan 18 och18.45 (när vi äter middag) utom två dagar när de tränar fotboll den tiden.

På helger lite mer flytande, men lite före frukost och lite efter (medan pappan & jag dricker kaffe i lugn & ro 😉 ) – blir ca 1-1.5h totalt. På kvällen på helgen efter 18 & även då går en stund bort för middag vid 19-tiden.

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2018 - 14:08

Hej Matilda,
Låter som ett bra upplägg. Gillar delen med “när vi dricker kaffe i lugn och ro”! Den tiden är SÅ viktig!

// cecilia

Svara
Petra 27 februari, 2018 - 15:30

Våra äldsta barn på snart 15 och 17½ år, lever med sina mobiler 24/7 och kan inte släppa dom ur sikte många minuter. Där har man liksom gett upp lite känner jag. Vi har dock ett krav på att mobilerna inte får vara med vid matbordet. Ska vi spela ett spel tillsammans får man bara röra mobilen om det är någon som ringer.
Den minsta sonen på 8 år tittar ganska mycket på filmer på Youtube och spelar Minecraft, men blir det för långa stunder så försöker vi bryta och hitta på något att göra, t ex spela kort tillsammans. Det brukar fungera ganska bra. Har han någon kompis hemma så sitter de gärna och spelar ihop, men där går vi också in och bryter och säger åt dem att gå ut eller hitta på något annat, så de inte blir sittandes i flera timmar. Man får ju så klart ibland höra att “vi har inget att göra” och då får man vara lite idéspruta som förälder och försöka hjälpa dom att hitta på något.

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2018 - 14:10

Hej Petra,
Förstår att det kommer bli värre ju äldre de blir! Svårt att inte låta dem ha mobilerna hela tiden när det ofta är ett sätt för dem att umgås. Och det får man nog acceptera. Men bra med matbordsregler. Det kommer jag också köra med när vår tid är kommen 😉 Haha!

Vi försöker göra som ni och hitta på saker att göra tillsammans med dem. Det brukar vara rätt uppskattat trots allt 🙂

// cecilia

Svara
Alex 1 mars, 2018 - 11:22

Jag bestämde mig faktiskt för att införa begräsning av skärmtid så sent som förra veckan. Jag tröttnade på att hitta ungarna med en iPad i näven. Jag klurar fortfarande på hur begränsningen ska se ut men något måste ske nu för minstingen på 6 år börjar bli sjukt otrevlig.

Vi hinner inte in genom dörren, han slänger av sig kläderna på golvet och säger direkt “får jag spela på iPaden?”. Igår bad vi barnen tömma diskmaskinen och fick världens sura utbrott tillbaka för han “ville inte” och “det var tråkigt” och så stampade han med foten i golvet och började storgråta.

Tidigare har vi inte haft specifika tider på tv och iPad eller telefon. Har någon av oss vuxna sagt att det är dags att göra annat så har det skötts utan större tjafs. Någon suck här eller där ja, men aldrig utbrott och bråk. Men sista två veckorna är det som att det har varit ett beroende!
I helgen smugglade sonen in iPaden på sitt rum och gömde sig under täcket med den!!!
Och allt detta tjat!! Har jag sagt nej till iPad och/eller tv så kommer han fem minuter senare och frågar samma sak!! När jag återigen säger NEJ så får jag höra “vad ska jag då göra?”
Det är den sista frasen som fått mig att bestämma mig för kraftig begränsning av skärmtid (även tv). Som barn fick jag ha tråkigt om jag inte visste vad jag skulle göra! I sonens ålder lekte jag mycket ute, även om jag fick göra det själv. Jag fick fixa min egen lek. Ingen vuxen brydde sig om att sysselsätta mig!
Först kom jag med förslag som att rita, leka med lego, ut och sparka på en boll, cykla, plocka kottar, kratta löv, vika tvätt, bygga tågbana i trä osv osv. Men inget var intressant.
Så jag ska låta ungen använda en iPad för att han inte kan komma på något att göra??
Nähe, den går inte hem hos mig! INte nu längre!!

Min tanke är att samla ihop alla enheter som finns i huset och lägga i ett skåp i köket så att sonen inte kan smuggla in på sitt rum. Sen får man en viss tids skärmtid i veckan. Den kommer att vara extremt begränsad. Ska man ha mer tid får man tjäna ihop den genom att göra annat!
Det kan vara allt från att hjälpa till med hushållssysslor (en 6 åring är rätt bra på att tömma diskmaskinen om han vill! och en 11 åring kan så mycket mer med rätt incitament) till att vara ute och cykla en timme eller spela fotboll eller faktiskt kratta löv. Det ska vara en fysisk aktivitet helt enkelt. Sen om det är lek eller syssla bryr jag mig inte om för tillfället så länge mönstret bryts!
Om det blir en stund över efter middagen (vi äter ca 18.30 och yngsta ska vara i säng till 19.30) och efter att man fått på sig pyjamas och borstat tänderna så får man skärmtid!

Jag är otroligt sträng på den punkten numera. Jag vet att införandet av dessa begränsningar kommer att tas emot under stora protester och att det kommer att ta tid innan läget accepteras. Men vad ska man göra? Hellre ta fighten som det innebär att införa en förändring än att låta ungarna fördärva sig själv med så mycket skärmtid!
Då när sonen hade gömt sig med paddan på sitt rum hade han suttit så konstigt ihop knycklad att han hade fått ont i nacken!

Så jag är hellre en väldigt dum förälder under en period än att barnen får lida för det längre fram

Svara
Cecilia Folkesson 1 mars, 2018 - 20:50

Hej Alex,
Åh vad jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Jag föreslog snowboard för ungarna en lördagmorgon. Supersnällt tyckte jag. Katastrof tyckte barnen och ställde till med världens scen. Förstod senare att de hade räknat med att få spela när det var helg. Detta resulterade i straff pga dåligt beteende. Inget spel alls den dagen för dem.

Just den åldern verkar vara då de förstår hur de kan börja sura för att försöka få igenom saker. Jag tror absolut man måste vara den där tråkiga och “elaka” mamman. Och att barnen får spela som en belöning. Vi kör på “dåligt uppförande, inget spel.

Men det är så svårt!

Lycka till och tänk på att du gör barnen en tjänst i längden 🙂

Hälsningar Cecilia

Svara
Johanna 18 februari, 2019 - 15:33

Tack för en bra blogg. Din förtjänst att jag tog steget att sätta stopp för vidare Fortnite-spelför vår yngsta.

Vet du, ibland funderar jag på hur många av dagens ungar som kommer anklaga sina föräldrar för att de utvecklat spelberoende.Skrämmande tanke.

Varma hälsningar
Johanna

Svara
Cecilia Folkesson 21 februari, 2019 - 11:21

hej Johanna,
Härligt att höra! Det bästa vi gjort för barnen tror jag 😉
Har aldrig tänkt så, men du har en poäng i det tror jag.

Kram

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More