nyttigt mellis barn

Tips: Nyttigt mellis till barnen (och vuxna)

av Cecilia Folkesson

Denna frukost-mellis-kvällsmat kör vi väldigt ofta hemma hos oss. (Eller till de barn som tål mejeriprodukter vill säga.) En skål yoghurt med bra tillbehör både mättar bättre och är nyttigare än massa limpmackor.

Vi brukar variera rysk/turkisk/grekisk yoghurt med Kefir och vanlig yoghurt. Alltid naturell, aldrig smaksatta.

Barnen har aldrig fått upp ögonen för smaksatt, sötsliskig yoghurt och nöjer sig med att toppa med nötter, kokos och kryddor. När vi har extra mycket tid, eller vid bärsäsong brukar yoghurten även toppas med blåbär, hallon och jordgubbar.

 

Favoriter på yoghurten:

Kokosschips
Kokosflingor
Vaniljpulver
Kanel
Kardemumma
Chiafrön
Pumpafrön
Mandlar
Cashewnötter
Hallon
Blåbär
Jordgubbar
Mango
Cacaonibs

 

nyttigt mellis barnOtis toppar helst sin yoghurt med “nel” (kanel), kokoschips och mandlar. Och gärna torkad mango när det finns. Tänk på att välja en äkta kanel: CeylonkanelCinnamomum verum. Vi brukar köpa denna [annonslänk] 

 

nyttigt mellis barn yoghurtbowlSå här ser barnens yoghurt inte ut speciellt ofta, men ibland händer det! Recept på dessa goda yoghurtbowls finns här.  

 

Du kanske även gillar detta

7 kommentarer

Jennie 9 maj, 2017 - 13:25

Blåbärspulver är också en riktigt höjdare att piffa upp yoghurten med!

Svara
Kreativaminimalisten 10 maj, 2017 - 07:39

Blåbärspulver här med

Svara
Cecilia Folkesson 10 maj, 2017 - 08:13

Smart och gott!! Tack 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 10 maj, 2017 - 08:12

Bra tips! Tack 🙂

Svara
matilda 10 maj, 2017 - 10:28

Äter Zion havregurt då han inte kan äta mejerier?

Svara
Cecilia Folkesson 10 maj, 2017 - 12:19

Det är Sid som inte äter mejerier 🙂
Han får Oatly havreyoghurt då och då (även om det innehåller liiite gluten) Men det är ungefär lika lite gluten i dem som det är i de produkter som är märkta glutenfria. INte optimalt, men en lösning nödlösning. Väljer helst kokosyoghurt, men svårt att få tag i.

// cecilia

Svara
Anya Ooka 26 juni, 2019 - 12:17

Hej, har precis läst att frukt ska ätas separat bland annat p g a jäsningen av fruktsockret (då det äts tillsammans med mat som ”smälts” långsammare) vilket påverkar kroppen negativ och även slår ut många av nyttigheterna med frukt (vitaminer, mineraler osv). Tyvärr så innehåller de flesta mellanmål jag ger min dotter någon form av frukt (bananpannkaka, gluten-och sockerfri äppelpaj, chiapudding, chokladpudding gjord av svarta bönor osv) och även gröten har hon vant sig vid att den ska innehålla någon form av frukt. Hur tänker du kring detta? Hur allvarligt tror du att det är? Läser man på Stegförhälsas hemsida så känns det som något som bör tänkas på men jag har så svårt att komma på nyttiga mellanmålsalternativ. Hur farligt är det tror du?

Mvh Anya

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More