– Annonssamarbete med Valio –
Mellistips: Så fixar du ett gluten- och mjölkfritt mellanmål som barnen älskar!
Vi är två i familjen som varken äter gluten eller mjölk och jag försöker alltid fixa något som passar alla. Och speciellt under ledigheter som sportlov när alla är hemma, sover lite längre och äter frukost tillsammans.
Ett superbra tips när barnen är lediga: Fixa en plåt granola och baka hemmagjorda frallor. Då blir frukosten eller mellanmålet ännu godare!
Vi toppade dessa frallor med Oddlygood Veggie slices som fungerar utmärkt som ett alternativ till ost.
Här kommer ett gluten- och mjölkfritt mellistips med allt från nybakade frallor till hemmagjord granola.
Glutenfria frallor
(3 st)
- 2 äggvitor (rumstempererade)
- 1 ägg (rumstempererat)
- 0,5 dl kokhett vetten
- 0,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosmjöl
- 1,5 msk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- Sesamfrön (till topping)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop de torra ingredienserna. Mixa sen alla ingredienser i en matberedare eller med elvisp.
- Låt degen stå en stund.
- Blöt händerna och forma 3 bullar, placera på plåt med bakplåtspapper, skär ett kryss och strö över sesamfrön.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter, håll koll på färgen.
Ät färska. Får du någon över – förvara i kylskåpet och rosta lite snabbt i ugnen innan servering.
Vi har sällan smaksatt yoghurt eller gurtar hemma – men ibland händer det! Valio Oddlygood har en ny glutenfri gurt gjord på havre med mindre socker och helt utan konstgjorda sötningsmedel. För att göra den extra mättande toppade vi den med hemmagjord granola och bär.
Barnens favorit
Barnen testade både Persika & Banan och Äpple & Mango och favoriten blev den första! De har testat naturella gurtar på havre förut, men inte riktigt gillat havresmaken. Då är dessa smaksatta nyheter med mindre socker ett perfekt alternativ då och då!
Växtbaserade alternativ till yoghurt som är gjord på havre brukar vara svårt att hitta helt glutenfria, men alla Oddlygoods gurtar är det! Här hittar du alla smaker.
Glutenfri granola
(1 plåt)
- 3 dl glutenfri havregryn
- 1 dl kokoksflingor
- 1 dl nötter
- 1 dl solroskärnor
- 0,5 dl pumpakärnor
- 2 msk kokosolja
- 2 msk kokossocker eller honung
- 0,5 dl vatten
- 0,5 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop torra ingredienserna i en bunke.
- Koka upp vattnet och blanda i kokosolja och sötning.
- Häll vätskan över de torra ingredienserna, blanda ordentligt.
- Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 20 minuter. Rör om under tiden så granolan inte bränns.
- Sänk temperaturen till ca 75 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Håll koll och rör om under tiden.
Fler recept:
Veganskt frö- och nötbröd
Choklad & Banangranola
Varm choklad sötad med dadlar
2 kommentarer
Förlåt, men hur kan du förespråka sånna produker? känns inte alls genuint utan tvärt emot dittt budskap… “Ren naturlig mat”….. Visst.. Dela gärna med dig kring hur du tänker för jag an tänka att fler funderar på samma sak… Eller var ärlig och säg att du fick bra betalt- bättre att stå för det
“osten”: Vatten, vegetabiliskt fett (sheamör, kokosfett), modifierad potatisstärkelse, salt, kalcium, arom, färgämne (betakaroten), konserveringsmedel (sorbinsyra), vitaminer (riboflavin, vitamin B12, vitamin D) och jod.
Yoghurten:Pastöriserad havrebas (vatten, glutenfritt havremjöl, socker, ärtprotein, rybsolja, kalcium, salt, vitaminer (riboflavin (B2), B12, D2), jod), fruktberedning (persika och persikopuré, bananpuré, persikojuice från koncentrat, vatten, socker, modifierad potatisstärkelse, aromer, färgämne (karotener)), syrningskultur.Innehåller 8,2 % havre och 18 % frukt (persika 7,2 %, banan 5,4 %, persikojuice 5,4 %).
Hej,
Tack för kommentar.
Som inlägget inleds är detta ett samarbete – så det stämmer att jag får betalt. Då denna blogg och mina social kanaler drivs endast av 1 person och ska generera i en lön måste det finnas samarbeten. Man kan jämföra det med en tidning. OM du köper en tidning som handlar om hälsa, kommer den vara fylld av annonser. Och det kommer finns annonser du inte gillar – men någon annan kanske älskar.
Jag försöker variera mina inlägg så det ska finnas något för alla. Den största delen av mina inlägg är 100% naturligt.
Men det kommer alltid finnas inlägg och recept som inte uppskattas av alla. Ta kött till exempel. De finns de läsare som mycket hellre hade ätit Veggie Slices än en bit ekologisk svensk kött. Vissa avskyr kött, andra skyr råvaror som inte produceras lokalt, medans andra endast vill ha recept med råvaror som gynnar deras hälsa utan att bry sig om dess klimatpåverkan.
Vissa ber om Bali-tips – medans andra kan skicka långa mail om vilken dålig människa jag är som reser till Bali.
Gällande Valios Oddlygood ser jag det som ett bra alternativ om man inte kan eller vill äta mjölkprotein och gluten och vill undvika soja.
Min son har inte ätit något av dessa under många år. Han uppskattar SÅ mycket att det finns likvärdiga alternativ till det hans kompisar äter. Och just Oddlygood är glutenfritt, vilka jag inte hittat hos några andra havrebaserade märken.
Visst – det är inte 100% naturligt. Och barnen äter smaksatt yoghurt 1 gång av 20 kanske.
Då tycker jag det är betydligt viktigare att fokusera på att barnen inte dricker läsk och äter orimliga mängder socker.
Själv dricker jag Oddlygood Barista i mitt kaffe VARJE morgon för att jag älskar kaffe med mjölk men mjölk mår min mage superdåligt av.
Jag hoppas du kan hitta bra tips här ändå – trots att denna typ av inlägg dyker upp ibland 🙂
Ha en fin vecka!
<3 Cecilia