Har haft några riktigt stressiga dagar. Och huset är rivet upp och ner på. Och resten av familjen är sjuka och har flytt fältet.
Så jag åkte inom ett thai-hak på vägen hem. Jag älskar den där hål-i-väggenkänslan. Tycker det är rätt trevligt när det ser halv-sunkigt ut. Gav mig på klassikern; beställa thai utan socker, pasta eller nudlar. Jag möttes av undrande blickar som övergick till en intern diskussion. Jaja… Jag fick min osockrade mat utan ris till slut. Det avnjöts direkt ur plastlådab i mitten av renoveringen. Härligt!
På tal om thai, en läsare berättade att hennes pappa drivit thai-restaurang och att dom snittade 1 dl socker per portion röd curry…
Sant? Ingen aning, men det kanske är orsaken till att Thaimat inte blir lika “gott” när man lagar det hemma?
6 kommentarer
Vad beställer du oftast? Kött med wokade grönsaker?
Älskar grön och röd curry men oftast är ju såserna färdiga så de går inte att få utan socker!
Det som är wokat brukar innehålla oystersås och soja. På den jag har hemma kommer socker 22% som andra ingrediens efter oysterexaktrakt 30%. Tror inte att man kan slippa sockret om man inte lagar maten själv.
Jag kan inte tala för alla restauranger, men farsan och många restauranger lagar currygrytorna själva. De har i några msk färdig currypasta (röd, gul, grön) och sedan på med kokosgrädde, vispgrädde, socker (vanligt strösocker) och lite andra grejer. Man kan nog be dem att inte lägga i det där extra sockret. Har ingen currypasta hemma, så kan inte dubbelkolla. Men tror att det kanske kan vara socker i den också.. Verkar tyvärr inte som att man kan slippa sockret helt. Men om du lyckas få bort den där dl med strösocker, så tror jag nog att en currygryta kan vara lika “bra” som en wok 🙂 Beställ stekta grönsaker till, istället för ris. Brukar jag göra om jag äter thai 🙂
Wokat kött med grönsaker, lite soja, chili, vitlök, thaibasilika och cashewnötter
Kan det ha varit min kommentar? Hehe. Jag tror att många missar fisksåsen när man lagar hemma. Ha det istället för salt. Och så måste det vara riktig currypasta som man kan köpa från asiatlivsen. Och två-tre blad thaibasilika (inte vanlig basilika). Sockret är pricken över i:et, men funkar att skippa ändå tycker jag. Dock inte provat att tillsätta honung eller stevia istället. Det funkar nog? Får jag prova nästa gång! 🙂
Japp, din kommentar 🙂 Ja, det verkar svårt att bli av med socker i thaimaten..
Tack för alla tips 🙂
Om man nu vill köpa hämtmat, vilket alternativ är bättre?