Något jag älskar med Bali är all fantastisk frukt! Att gå till marknaden på morgonen och välja mellan solmogen mango, drakfrukt och mangostan. Så lyxigt! Och det finns såklart betydligt fler frukter än dessa här. Bali svämmar över av kokosnötter, bananer ananas och vattenmeloner och på nästan alla restauranger kan man beställa ett fat med frukt till dessert. Och det brukar inte gå på mer än 15-20 kronor.
Spännande frukter på Bali
Dessa frukter fick jag och Otis med från vårt senaste besök på marknaden:
Drakfrukt / Pitaya
Drakfruktens kött är ganska likt en kiwi, mjukt och med små kärnor. Den är ganska söt och smakar som en blandning av kiwi och vattenmelon. Den är rik på C-vitamin, antioxidanter och kalcium. Den röda som finns här på Bali används ofta i Pitaya Bowls. I Sverige hittar man oftast drakfrukt med vitt fruktkött.
Mangosteen / Mangostan
Mangosteen växer på träd och vi har hittat dem vilda uppe vid risfälten i Ubud. Denna frukt är supergod och barnen kallar den för tutti-frutti-frukt. Och jag håller med dem! Fruktköttet är vitt och mjukt och några av klyftorna har en oätlig kärna i mitten.
Soursop /Graviola / Guanabana
Soursop är en stor frukt som man ofta gör juice av på Bali. Frukten blir stor och kan väga fler kilo. Smaken påminner om en blandning mellan jordgubb och syrlig ananas.
Snakefruit
Salak, snakefriut eller ormägg som denna frukt även kallas är en indonesiskt palmfrukt som är mycket godare än den ser ut! Man skalar av det tunna (men hårda skinnet) och inuti hittar man klyftor som ser ut ungefär som stora vitlöksklyftor. Konsistensen är knaprig och smaken liknar ananas.
Mango
Det finns flera olika sorters mango på Bali. Personligen gillar jag den gröna mest. Mangons kött är guldgult när den är mogen och med en kärna som sitter fast i fruktköttet. Den är rik på karoten som är bra för synen, huden och skelettet. Mango är även bra för matsmältningen.
Mango är perfekt att göra smoothie-bowls med. Frys in och kuber och mixa tillsammans med fryst banan och en skvätt kokosgrädde.
Guava
Guava används ofta för att göra juice och marmelad men den går även utmärkt att äta rå. Fruktköttet innehåller massa små ätbara kärnor. Smaken påminner om en blandning mellan citron, jordgubb och päron.
Passionsfrukt
Passionsfrukten på Bali är annorlunda mot den man hittar i Sverige. Den smakar inte lika mycket “passionsfrukt” utan har en mer syrligt neutral smak. Lite tråkigare men väldigt god att äta tillsammans med andra frukter.
Följ gärna här:
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram