socker barn sommarlov

Så här mycket socker ger vi barnen på sommarlovet!!

av Cecilia Folkesson

Ett känsligt ämne som är värt att ta upp om och om igen. Det här med barn och socker.

Många ger sina barn alldeles för mycket socker. Ofta för att vara “snälla” mot barnen, men det är allt annat än snällt. Speciellt i de mängder det handlar om nu på sommarlovet.

Jag tror många är medvetna om att barnen får betydligt mer socker än de borde, speciellt under sommaren. Och jag kan ibland känna igen mig i: “får de en glass blir de glada”. För man vill ju ha glada barn – speciellt när man är ledig tillsammans på sommarlovet!

Och vi blir glada av att få något sött. Sockret triggar igång våra belöningssystem och vi blir både piggare och gladare. Och vill såklart ha mer.

Och med tanke på att denna sommar är ovanlig varm och med fint väder blir det säkert lite mer socker än vanligt. Drycker är ofta sockerboven, en festis innehåller till exempel mer socker än de flesta pinnglassar.

socker barn sommar

Så här mycket socker ger vi våra barn i sommar

Kan gissa att en ledig dag med sol, bad, fika och restaurangbesök innehåller ungefär denna mängd socker hos många. (Rätta mig GÄRNA om jag har fel!)

Frukost
1 skål fruktyoghurt (ca 6 st sockerbitar)
2 mackor (ca 4 sockerbitar)
1 glas apelsinjuice (ca 6 sockerbitar)

Fika
1 bulle (ca 3 sockerbitar)
1 glas saft (ca 6 sockerbitar)

Lunch
Mat toppad med ketchup (ca 2 sockerbitar)

Fika efter maten
Glass efter maten (ca 5 sockerbitar)
+ 1 festis (ca 10 sockerbitar)

Middag
Mat toppad med ketchup (ca 2 sockerbitar)
1 burk läsk till middagen. “Det är ju ändå sommarlov” (ca 10 sockerbitar)
Något sött efter middagen “Det är ju ändå sommarlov” (minst 5 sockerbitar)

Antal sockerbitar under 1 dag: ca 60 st!!!

 

Så här mycket socker är rimligt under en dag

WHO, World Health Organization rekommenderar att barn inte äter mer än ca 25 gram socker per dag, lite beroende på ålder. Det är ca 8 sockerbitar! Och till barn under två år – inget tillsatt socker alls. Så en sommarlovsdag för barnen kan alltså innehålla 750% mer socker än vad som är bra för hälsan.

…Och barnen har ju faktiskt inte valt att bli sockerjunkies. Det är vi vuxna som väljer, och vi måste gör bättre val för våra barn.

Tänk så här: Hur hade du mått om du hade ätit 2-3 gånger de mängd socker barnen gör? Två Magnum på en gång tillsammans med tre burkar cola. Det är ungefär så mycket större våra kroppar som måste ta hand om allt socker är.

 

Vad tycker du? Och du med barn – Hur mycket socker ger du dina barn dagligen? Kommentera gärna längre ner.

 

Några tips för mindre socker i sommar:

– Gör egen glass – Här hittar du recept på 5 nyttigare glassar
– Skippa söta drycker. Investera i några roliga flaskor och drick vatten istället.
– Ät en ordentlig frukost varje morgon så barnen håller sig mätta och glada länge. Då slipper du panikhandla onyttiga snacks i kiosken.
– Baka matiga och nyttiga frallor – utan mjöl
– Skippa smaksatt fruktyoghurt – Gör yoghurtbowls i stället

 

Följ gärna här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

29 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

29 kommentarer

Tobbe 11 juli, 2018 - 12:17

Så här ser det nog ut hos oss ungefär:

Frukost
1 skål fil med fruktmusli (ej Start/Chunchy eller liknande) (1 sockerbit kanske?)
1 knäckebröd med smör och ost eller kokt ägg
Ev lite mjölk, men oftast ingen dricka alls

Fika
Inget

Lunch
Mat toppad med ketchup (steviasötad ketchup, hemlagad mat utan socker, 0 sockerbitar)

Fika efter maten/vid stranden
2 bullar (6 sockerbitar)
vatten

Middag
Mat toppad med ketchup (Som lunch, 0 sockerbitar)
Vatten att dricka
Efterrätt endast på helgen

Är det verkligen så vanligt med denna söta yoghurt alla pratar om? Och läsk till maten, dricker man fortfarande det varje dag? Har inte folk fått upp ögonen för det där nu för tiden?

Hade gärna bytt ut fikat på stranden mot frukt eller andra bättre alternativ, men det är ingen annan i familjen som är intresserad av det…

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2018 - 04:58

Det låter som en betydligt bättre dag! Att skippa söta drycker gör väldigt mycket för sockerintaget. Med Söt yoghurt menat jag typ yoggi. Väldigt vanligt med tanke på alla varianter och smaker som finns i butiken. Och många väljer dessutom light. Mer skit, mindre mättnad. Och läsk, absolut! Kanske inte varje dag, men ofta.

Ha en härlig sommar!

// Cecilia

Svara
Emma Vuckovic 11 juli, 2018 - 19:19

Jag lät sonen på 10 år läsa detta högt för oss andra i familjen…. Inte för att strikt förbjuda våra barn socker utan för att göra dem medvetna!
Vi köper aldrig fruktyoghurt utan naturell. Dricker vatten eller mjölk till maten. På sommarlovet blir det ibland saft/läsk om vi är hos mor-el farföräldrar & glass lite oftare än vanligt.
Tror att vi har rätt bra koll på läget och äter absolut inte allt det där sockret som står skrivet i dagens måltid i inlägget.
Bra inlägg förresten som gör att man tänker till lite extra!

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2018 - 05:00

Hej Emma!
Men åh så smart!! Och härligt att höra att många absolut inte äter så här mycket socker 🙂 Att bara dricka vatten och mjölk gör att sockerintaget inte blir så extremt.

Ha en fin sommar och tack!! <3

// Cecilia

Svara
Linda 11 juli, 2018 - 20:31

Hjälp, det där låter galet! Vi ger förvisso våra barn bröd till frukost men jag har scannat hyllorna efter så bra bröd som möjligt. Glass får de kanske max 1 gång i veckan, vi satsar hellre på smoothie eller smoothieglass. Juice dricker vi i stort sett aldrig och yoghurt äter vi bara naturell. Saft blir till fredagsmyset, dock med sötningsmedel. Vi har från första börjat tagit det rätt lugnt med socker. Lördagsgodis händer numera då och då när sonen är 5.5 år och hört om det från alla kompisar, frukttassar funkar inte längre, och inte heller mörk choklad. Dock går det bra att begränsa. Jag känner mig alldeles i chock, det där låter helt galet.

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2018 - 05:02

Visst gör det! Jag kan tänka mig att de flesta som är inne och läser här är väldigt sockermedvetna redan och gör bra val. Som ni till exempel 🙂

Visst går det att begränsa, det är ändå vi vuxna som bestämmer i slutändan!!

Ha en fin sommar,
// cecilia

Svara
Emelie 11 juli, 2018 - 20:52

Jag tycker att det låter helt orimligt mycket. Dock är vi väldigt medvetna i vår familj och våra barn är bara 4 och 6 år så dom har inte fått smak för sötsaker än. Vi har aldrig gett dom sötad yoghurt till frukost tex. Vi har alltid med frukt och sockerfria kex och smoothies till utflykter. Och egen mat, tex pastasallad gjord på bönpasta.
Vi gör egna glassar på naturell yoghurt och bär som det äts massor av här hemma. Söta drycker undviker vi då barnen inte fått smak för det än mer än på kalas. Men visst blir det någon glass på vift ibland när man är på utflykt men i det stora hela väldigt få gånger.

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2018 - 05:04

Håller med. Det är HELT orimligt. Men inte helt ovanligt. Kolla vad andra barnfamiljer lägger upp på bandet nästa gång du är och handlar…

Skippa söta drycker är grymt! Då slipper man mängder av socker. Och som jag skrev i en annan kommentar, de flesta som läser detta har förmodligen redan bra koll 😉

Ha en fin sommar,
// Cecilia

Svara
Marlene 11 juli, 2018 - 21:31

Försöker ge mina två ( och mig själv) lite lchf/Paleo-kost.
Frukost: “curlingtallrik” ofta bestående av nötter, gårdagens middagsrester (tex efter hel kyckling jag kört i slökokarn), eller kokt ägg , nån grönsak. Vatten och/eller te. Ett barn gillar havredryck.

Lunch; är vi ute och äter kan det bli kebabsallad. Mkt picnicmat; typ liknande som curlingtallriken =D Att göra egna köttbullar eller pannbiffar och sen ta med kalla är toppen till picnic.

Middag; nått protein och nån form av grönsaker, ofta en tillagad sort (kokt broccoli) och en rå (morotsstavar. Bara ett av barnen (den yngre som är 6 år) äter sås.

Svara
Marlene 11 juli, 2018 - 21:35

Glömde skriva att mina barn visst ibland får köpeglass men oftast gör vi egen i glassmaskin eller i pinnformar. Bakar vi så använder vi glutenfria mjöler som mandelmjöl, bovetemjöl, kokosmjöl. Sötar med sötströ och/eller frukt, honung, agave, fibersirap.

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2018 - 05:07

Det låter ju helt grymt!! Bra jobbat 🙂 “Curlingtallrik” har jag aldrig hört om? Typ paleo med lite småplock och ev rester från gårdagen utan att behöva vara typisk svensk frukost? Stämmer?

Superbra tips med kalla köttbullar till picknicken!

Ha en härlig sommar,
// Cecilia

Svara
A 3 augusti, 2020 - 21:51

Mina barn, 3,5 år och 1,5 år får inte socker hemma. Dom äter naturell youhurt, egengjord müsli och bär till frukost. Jag gör egen glass. Dom dricker bara vatten eller mjölk. Dom äter inte kakor, bakverk, godis eller dricker läsk eller festis. Vi har med vatten till lekparken, och brukar ha plockmat, typ minitomater, minimozzarella, brieostar, wildchips, gurkstavar, morotsstavar och sånt på picknick. Skulle säga att dom flesta i vår omgivning accepterar det, men vet att vissa tycker man är taskig som inte ger ‘gosaker’
Dock vet jag att dom fått smaka saft och kakor på förskolan och det gör mig irriterad, så totalt onödigt att införa det där!!

Svara
vivisfaxarn 12 juli, 2018 - 08:07

Vi driver gästhamn och lite stuguthyrning i Stockholms skärgård. Eftersom det inte finns nån affär på ön har vi ett litet ”Microlivs”. Jag ser ju vad folk vill ha. Fruktyoghurt säljer bra. Lösgodis ska vi inte tala om! Och glass! Jag tycker det är svårt att handla i stort sett bara sånt jag tycker är fel, men jag smyger in lite annat också. Har just börjat med det och är nyfiken på hur det går.

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2018 - 14:53

Kan tänka mig det! Inte undra på att det finns så extremt många olika varianter av fruktyoghurt!!

Svara
Caroline 28 juli, 2018 - 09:11

Vet inte riktigt hur mkt socker vi ger våra barn, ska fundera lite över det de närmsta dagarna. Men jag kan också tycka att sommaren och semestern är en kort, begränsad tid och om det blir lite extra gotte då är inte hela världen. Man lägger ju oftast också till mer färsk frukt och bär, färska grönsaker och rör på sig betydligt mer än en normal dag under resten av året så i deflesta familjer tror jag inte att allt bara fallerar helt under sommaren även om det skulle bli glass varenda dag.

Svara
Cecilia Folkesson 29 juli, 2018 - 02:00

Hej Caroline,
Den mängd socker som är exempel i inlägget är väldigt orimlig även om man rör på sig mer.
Man väljer såklart själv 🙂

Ha en fortsatt fin sommar,
/Cecilia

Svara
Caroline 5 augusti, 2018 - 13:52

Orimlig? Ja det är ju inte nyttigt att få i sig de mängderna dagligen, men säg att man äter mer socker än vanligt under fyra-fem veckor om året och sen går tillbaka till sin vanliga mat, vad blir konsekvensen? Så länge man verkligen går tillbaka till bättre vanor förstår jag inte riktigt problemet. Men upplys mig gärna!

En annan tanke är att exemplet ovan blir lite skevt när man räknar med sockerbitar från en hel måltid vid frukosten men bara från ketchupen vid lunchen och middagen? Antingen får man väl sikta in sig på sånt som är tydliga ”add-ons” under semestern (typ glass, söta drycker och fika), eller göra ett rimligt exempel för alla måltider under en dag, eller?

Svara
Cecilia Folkesson 6 augusti, 2018 - 01:03

Problemet här kan jag tycka är att detta hör till vanligheterna hos många familjer betydligt oftare än på sommarlovet. Jag tog frukost och mellanmål som exempel för att de måltider är oftast värre än den “vanliga maten”. Så jag borde skippat ketchupen, håller med.

Men jag tycker 750% mer socker än vad som är bra för hälsan enligt WHO är orimligt!

Hälsningar Cecilia

Svara
Mia 28 juli, 2018 - 11:04

Oj! Det där var mkt socker! Jag tycker vi är ganska avslappnade då vi i sommarhettan tillåtit en glass var nästan varje dag. Fast då får man cyckla med och köpa den. Eller köper vi med en var till stranden. Ett alt till glass är turk yoghurt m litet honung o nötter . Jättegott, sött men mer mättande o litet mindre socker. Smothie växlar vi också med. Fruktyoghurt, juice och sockerflingor är sällansaker mindre än en port per v. Läsk på jul, påsk, resturang mm. Saft köper/gör vi ibland men dricker inte varje v. Lördagsgodis är ok. Baka en kaka hemma gör vi också ibland. På utflykt köper vi ofta med ett pkt ballerinakex, fast vi är ju 6 pers som delar. Även när vi tar med gofika tar vi med frukt/macka/ägg eller likn OCKSÅ. Vatten i flaskorna. Tillåter sylt på gröten o ketchup på maten. Fredagsmys är lika med extra god middag tex tachos, plockmat etc. Enstaka gånger köper vi läsk o chips, mindre än en gång/mån. Framför allt försöker vi minska socker i VARDAGSMATEN. Guldkanten kan få vara kvar då.

Svara
Cecilia Folkesson 29 juli, 2018 - 02:02

Hej Mia,
Låter som ett bra och vettigt upplägg. Bara man är medveten om dilemmat och gör aktiva val mot en bättre hälsa 🙂

Ha en fortsatt fin sommar!
// Cecilia

Svara
Sandra 28 juli, 2018 - 17:56

Mjölfria bröd som innehåller två olika typer av mjöl?

Kanske bör du lägga till ordet vete framför mjölet.

Mvh, Sandra.

Svara
Cecilia Folkesson 29 juli, 2018 - 02:03

Tack Sandra. Du har en poäng. Ska ändra det 🙂

Svara
Ann-Louise 29 juli, 2018 - 10:38

Hos oss:

Frukost
Ett glas vatten före maten.
Lagad mat, t ex stekt potatis, ägg o korv, eller lunchrester från gårdagen. Ibland ketchup. Ett glas juice. En bit rågknäcke för fibrerna.

Lunch
Hemlagad mat, med eller utan ketchup. Frukt
Ev oatleyglass eller isglass

Mellis
Rågflingor o havremjölk
(På stranden sötad yoghurt eller hembakade muffins sötade m agavesirap) Hemma vatten. På stranden/utflykt Loka crush.

Kvällsmat
Rågbrödsmackor och ett glas havremjölk.

Mina barn är allergiska mot vete, majs och mjölkprotein. De får saft/läsk väldigt sällan, liksom glass. Sötad yoghurt endast vid speciella tillfällen. Lördagsgodis får de delvis sockerfritt, utan aspartam, då de inte kan äta glukossirap. Juice är inte optimalt det vet jag, men det hjälper deras tröga magar.

Svara
Cecilia Folkesson 3 augusti, 2018 - 01:24

Hej Ann-Louise,
Låter som ett betydligt bättre upplägg 🙂 Så bra att skippa alla dåliga tillsatser och massa onödigt socker!
Ha en fortsatt fin sommar,
//Cecilia

Svara
Sockerfrittbarn 29 juli, 2018 - 13:47

Vilket underbart inlägg. ❤️
Min dotter får inget med tillsatt socker alls (3 år). Utan gör egen glass på frukt osv. Jag anser att det är dumt att införa ett beroende hos barn, som inte ens vet vad det är och inte saknar det.
Vet att det lär bli svårare med tiden, ju äldre hon blir. Men sålänge jag kan utesluta så gör jag.

Svara
Cecilia Folkesson 3 augusti, 2018 - 01:25

Kul att höra!! Håller helt med dig, bättre att vänta, det kommer tids nog!!
Ha en fortsatt fin sommar,
Kram

Svara
Åse Deasy 7 augusti, 2018 - 16:36

Oj oj oj!
Känner tyvärr igen mig i tänket att ”det är ju sommarlov/barnen blir glada” och tänker nog inte på hur snabbt det springer iväg med antal sockerbitar! Vissa dagar mer än andra. Skäms då jag under resten av året är rätt noga med socker. Försöker tänka på det bra vi gör såsom aldrig juice, sällan fruktyoghurt, vatten till alla måltider (har flera fina kalla vattenflaskor i kylskåpet som är lätta för barnen att ta själva), mkt sällan läsk, begränsat lördagsgodis osv.
Helt klart en tankeställare och ögonöppnare! Tack för bra inlägg!

Svara
Cecilia Folkesson 8 augusti, 2018 - 07:19

Hej Åse,
Kul att höra, tack! Inte lika illa om man är noga resten av året såklart 🙂 Bra att skippa söta drycker, där finns stor del av sockerboven.
Kämpa på!

// Cecilia

Svara
Vegansk hemmagjord glass – 10 recept! - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 8 juni, 2020 - 15:21

[…] Läs mer: Så mycket socker get vi barnen i sommar! […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More