kantareller hofsnäs

På jakt efter skogens guld

av Cecilia Folkesson

Under hela min uppväxt har mamma dragit med mig ut i skogen för att plocka kantareller. Jag älskade skogen med hatade svampen. Minns när hela bordet var fullt av kantareller som skulle ätas upp. Åh vad jag ville ha fiskpinnar och pulvermos istället. Precis som alla andra fick. Och inte dom där smörstekta kantarellerna.

Det är först när man blir äldre man uppskattar sånt som man tyckte var mindre kul när man var liten. Att ha en mamma som tog med en på långa skogspromenader och inte gav en massa skräpmat. Och jag gör precis likadant mot mina barn. Eller för mina barn rättare sagt. Vet att dom surar ibland för att dom inte får sitta och spela x-box hela dagarna och inte får dricka Fanta. Men en dag kommer dom (förhoppningsvis) inse att jag gjorde dem en tjänst. Vi får se.

kantareller hofsnäsIdag tog mamma med mig och småkillarna på en kantarellrunda. Samma runda som jag har gått flera gånger senaste tiden. Utan att hitta en enda kantarell. “Äh, vi går hem och dricker kaffe, det finns ändå inga här.” Det fanns det såklart. Massor.

Passa på att ta en runda i skogen i veckan och gör kantareller med bacon och dill. Så gott!

 

kantareller med bacon

Kantareller med bacon och dill 
1 liter kantareller
1 paket bacon
2 dl grädde
1 knippe dill
Smör att steka i
Salt+svartpeppar

Rensa och dela kantarellerna. Stek i torr panna tills vattnet ångar bort. I med en klick smör och stek tills de fått lite färg. Skär bacon i bitar och stek tillsammans med kantarellerna. När allt är perfekt stekt, i med grädde och dill. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More