Nyttiga delicatobollar – godaste chokladbollarna att baka i helgen.
Chokladbollar i all ära, men testa dessa nyttiga delicatobollar nästa gång! Dessa är både gluten fria och utan mejeriprodukter och naturligt sötade med dadlar. Jag doppade mina i mörk choklad, men det kan man såklart skippa om man vill göra en snabbare och enklare variant.
Utan havregryn? Testa mina chokladbollar på nötmjöl
Nyttiga delicatobollar – Detta kan du byta ut
Jag gjorde ett smaktest på barnen och Otis märkte ingen skillnad. Sid däremot tyckte att de smakade kaffe…
Sötning:
Har du inga dadlar hemma kan du använda annan typ av sötning. Men tänk på att du ev behöver ha i lite mer kokosolja om du använder en torr sötning (som kokossocker t.ex.) då dadlarna gör smeten kladdig.
Kaffe:
Du kan byta ut kaffet mot vatten
Kokosolja:
Du kan använda smör istället för kokosolja.
Choklad:
Jag använder mörk choklad med 90% kakaohalt att doppa dessa i. Denna choklad är helt mjölkfri men innehåller lite socker. Man kan välja en sockerfri choklad/choklad med sötningsmedel eller vad man själv tycker passar bäst.
Matberedare:
Jag använde en matberedare för att göra dessa. Då blir de mer lite delicatobollar i konsistensen, men det går att finhacka dadlarna och blanda ihop om man inte har någon matberedare hemma.
Nyttiga delicatobollar
(8 st)
- 8 färska dadlar
- 2 dl glutenfritt havregryn
- 2 dl kokosflingor + kokos att rulla dem i
- 0,75 dl kokosolja
- ca 2 msk kaffe
- 3 msk kakao
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- + Mörk choklad att soppa dem i.
Gör så här:
- Kärna ur dadlarna.
- Mixa dadlarna i matberedare tillsammans med resten av ingredienserna.
- Rulla/forma 8 bollar. (Tillsätt mer vätska/mer kokos om smeten inte är svår att forma.)
- Lägg in i fysen medans du smälter chokladen i vattenbad.
- Stick en gaffel i botten på chokladbollen och doppa i den smälta chokladen.
- Toppa med kokosflingor innan chokladen stelnar.
- Förvara i kyl – men låt stå ute en stuns innan servering då kokosoljan blir hård i kylskåpet.
Fler goda bollar att rulla
Här hittar du några av mina favoriter. Klicka/tryck på bilderna så kommer du direkt till recepten.
Följ mig här:
Här kan du följa mig för fler tips, recept och inspiration:
Instagram
Facebook
Nyhetsbrev
11 kommentarer
Det ser jättegott ut! Men ska det inte vara arrak i? Just det som utmärker Delicato-bollar är i min mening arekken
Hej Dessi,
tack 🙂
Det är nog arraksbollar du tänker på.
Jag menar de där som är som vanliga chokaldbollar.
Ha en fin helg,
Cecilia
Hej Cecilia
Hur mycket kaffe tar du i?
Hej Mari-Ann,
hade glömt att skriva det – sorry 😉
Ca 2 msk brukar bli bra!
Ha en fin lördag,
Cecilia
Hej Cecilia
Höftade kaffet ca 0,5 dl… Toppengoda.
Ha en fin dag.
Mari-Ann
Men åh så kul att höra 🙂
// Cecilia
Hej Cecilia, jag tål inte dadlar så om man sötar med sirapen istället, hur mycket ska man ta då? Tack för all härlig inspiration ☺️
Hej Therese,
Då hade jag nog valt att söta med till exempel björksocker, kokossocker eller sötströ. Du kan börja med 0,5 dl och smaka av hur sätt du vill ha. Du kan ev behöva öka mängden kokosolja då dadlar gör smeten kladdig 🙂
Lycka till
// Cecilia
Hej Cecilia, jag tål inte dadlar, hur mycket sirap kan man använda istället? Tack för all härlig inspiration 🙂
Hej! Har du även recept på liknande men med aprikoser istället för dadlar? De ska vara bättre ur GI synpunkt om jag har förstått det rätt.
[…] – 2 ingredienser Chokladpraliner på avokado Chokladrutor – Nötfria Coconutnests Delicatobollar Jordgubbscheesecake – No bake Jordgubbstårta Kladdkaka Kokoskaka Jordgubb & Lime […]