julkalendern ceciliafolkesson Fiskars Norden

Lucka 9 – Vinn gjutjärnsgryta från Fiskars Norden

av Cecilia Folkesson

– Luckan presenteras i samarbete med Fiskars Norden –

 


Tävlingen är avslutad och luckans vinnare är Tomas! Missa inte att vara med och tävla i kommande luckor. Du hittar dem på ceciliafolkesson.se klockan 06:00 ända fram till julafton!

 

I dagens lucka tävlar du om en Fiskars Norden gryta 4 L gjutjärn.

Den nya köksserien Norden återspeglar Fiskars långa konsthantverks-historia och rötter i den nordiska myllan.

Stekpannorna och grytorna i gjutjärn har behandlats med Thermium™, vilket bidrar med unika non stick-egenskaper även vid mycket höga temperaturer. Mineralbeläggningen gör att Norden-produkterna håller länge och minskar dessutom behovet av regelbundet underhåll, vilket underlättar skötseln.

 

Så här är du med och tävlar:

Vad skulle du tillaga i Fiskars Norden gjutjärnsgryta?
Skriv ditt tävlingsbidrag i kommentarerna nedan så är du med och tävlar!

Tävlingen avslutas ikväll (9:e december) klockan 23:59 och vinnaren presenteras dagen efter i detta inlägg. Du kan självklart vara med och tävla igen imorgon, även om du redan vunnit en lucka.

Lycka till!

 


Vinstvärde: 1 799:-. Juryns beslut går ej att överklaga. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Du måste var över 18 år och bosatt i Sverige för att delta.

 

159 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

159 kommentarer

Malin Nystrand 9 december, 2018 - 06:29

Jag skulle laga pulled something 🙂 En stor bit fläskkarré kanske, med egenhändigt tillverkad sås (utan socker). Låta det gå hitta till sig under en hel dag och sedan servera med goda grönsaker till middag.

En helt annan sak… Hur ser en vem som vunnit respektive lucka?

Svara
Cecilia Folkesson 10 december, 2018 - 10:46

Hej Malin,
Vinnaren presenteras i respektive lucka dagen efter att tävlingen avslutats 🙂
// Cecilia

Svara
Anna Mellberg 9 december, 2018 - 07:02

Jag skulle laga en linsgryta jag brukar göra med tomat, morot, palsternacka, potatis, och lök som toppas med basilikaolja och fetaost. En stående favorit och det skulle bli såå fint att servera ur den grytan.

Svara
Johanna cook 9 december, 2018 - 07:23

Jag skulle direkt ställa mig och laga fiskgryta med saffran. Lax och räkor från vår fiskbil som precis kommit med leverans. Vilken dröm att få ha denna gjutjärnsgryta i köket!

Svara
Emma Pettersén 9 december, 2018 - 07:24

Hej, vilken fantastisk present! Jag skulle koka risgrynsgröt till barnen i den så att jag aldrig mer skulle behöva köpa den färdiga i rulle till de. Jag provade för några veckor sedan att koka risgrynsgröt till de och de älskade den, men grytan tog en vecka att få ordning på efter det så det är inger jag gör om innan jag har en riktig gryta. Ha en bra dag och tack för alla fantastiska recept du delar med dig av! /Emma

Svara
Linda 9 december, 2018 - 07:25

Jag skulle laga en riktigt god fiskgryta med rotgrönsaker och tomat.

Svara
Jennifer 9 december, 2018 - 07:30

Jag skulle laga en belugalinser-“köttfärs”-sås med massor av morötter, palsternacka och lök. Varm, närande och uppskattat av både stora och små. Inte nog med att maten skulle bli god så pryder grytan verkligen bordet. Enkel, vacker och gedigen. Den uppmuntrar till matmässiga hantverk. Design när den är som bäst!

Svara
Maria B 9 december, 2018 - 07:34

Vilken härlig gryta, skulle passa perfekt till alla storkok som jag älskar att göra, tex en gryta med grönsaker, fetaost och soltorkade tomater i kokosmjölk, mums!
Så fin!!!!!!

Svara
Jenney 9 december, 2018 - 07:35

Jag skulle laga pulled jackfruit som ska serveras med guacamole och MASSVIS med koriander, så klart!

Svara
Johanna 9 december, 2018 - 07:42

Ph jag skulle tillaga inte bara en rätt utan flera, men om jag måste välja så en fiskgryta med skaldjur toppar listan!!

Svara
Johanna 9 december, 2018 - 07:42

Åh*

Svara
Jessica olausson 9 december, 2018 - 07:50

En chili med massa juliga smaker, kanel, ingefära, kryddpeppar, nejlika. I den här grytan skulle den få stå och puttra och gotta till sig i många timmar och bli så där mustig som en chili ska va.

Svara
Linda Börjesson 9 december, 2018 - 07:50

Jag skulle laga en god mustig vegetarisk gryta, sedan åka hem till min dotter och hennes pojkvän och önska God 2:a advent. En fusklapp i form av denna fina gryta med tillhörande innehåll för dagen

Svara
Linda Börjesson 9 december, 2018 - 07:51

Förjulklapp

Svara
Anna Viktorsson 9 december, 2018 - 07:53

Åh vilken vacker gryta!
Den skulle alltid stå framme och skryta.
I den skulle jag ett glutenfritt bröd baka,
så smidigt och härligt att alla kan smaka.
Hoppas hoppas att det idag är jag som har tur,
då kommer jag bli allt annat än sur! 🙂

Svara
Jennie Ekeström 9 december, 2018 - 08:06

En riktig drömgryta, så fin! Jag skulle laga barnens favoriträtt: Cowboysoppa.

Svara
Ulrika F 9 december, 2018 - 08:07

Jag skulle laga en riktig god fisk- och skaldjursgryta med massor med härliga grönsaker. Grytor i alla de slag är perfekt mat när man är många runt bordet.

Svara
Emma 9 december, 2018 - 08:20

Wow vilken vinst! Jag skulle laga min mustiga köttfärssås med massa härliga kryddor som får stå och småputtra i flera timmar

Svara
Magie 9 december, 2018 - 08:20

En hederlig köttfärssås. Vi har slut på fantasi och ork i denna familj så här lagas det enkla och snabba rätter. Toppen för lite extra järnskjuts i form av naturliga grytan.

Svara
Stella 9 december, 2018 - 08:31

Åh, en perfekt gryta när sonen (12 år) lagar sin goda köttfärssås!
-Och så tänker jag fiskgryta. Med saffran!

Svara
Maria 9 december, 2018 - 08:37

Den skulle passa perfekt att göra brunkålen i. Det är en tradition som min mamma har med sig hemifrån att det skall finnas brunkål på julbordet. Dagen innan julafton varje år kommer mamma hem till oss och så gör vi brunkålen tillsammans. Den provsmakas sedan på kvällen tillsammans med julskinkan.

Svara
Isa Volt 9 december, 2018 - 08:42

Jag skulle laga älgstek till min tyska sambo 🙂 han gillar verkligen det och i en sån fina gryta blir den säkert extra god 🙂

Svara
Vendela Lindberg 9 december, 2018 - 08:44

Hoppas på tur hade varit en perfekt present till min underbara sambo ❤️

Svara
Julia Hanson 9 december, 2018 - 08:45

Jag skulle tillaga ett långkok på högrev med chili och choklad

Svara
Sonja Thorén Karlsson 9 december, 2018 - 08:49

Underbar gryta! Jag skulle ge den till min sambo i julklapp. Han älskar att laga mat och har länge önskat sig en bra gryta 🙂 just nu är han inne på att laga bön grytor med chili och öl (supergott!) så misstänker att det eller risgrynsgröt är det första som kommer lagas i grytan.

Ha en fin dag.

Svara
Yorda 9 december, 2018 - 08:57

Jag skulle laga långkok på högrev för att sen ha en tacosmiddag tillsammans med goda vänner.
Barnen älskar det, vuxna älskar det och det blir en lyxigare variant av något alla tycker om.

Svara
Carita 9 december, 2018 - 09:01

Eftersom vi har börjat att äta mer vegetariska rätter, lins- och böngrytor, så skulle denna gryta vara toppen till det!

Svara
Kristin 9 december, 2018 - 09:01

Jag skulle göra ett riktigt långkok på en god bolognese i denna gryta. Ha i rejält rödvin, rotselleri, lagerblad osv så får det koka ihop ordentligt i flera timmar och bli mustigt. Göra vardagsköttfärssåsen lite roligare, och jag tror hela familjen skulle uppskatta det, både stora och små 🙂

Svara
Ida Jansson 9 december, 2018 - 09:05

Jag skulle laga en stark chili con carne med massa bönor, paprika och chili. Lägga på locket och ställa in i ugnen på svag värme tills gästerna kommer 🙂 Servera med bröd.

Svara
Kerstin Öberg 9 december, 2018 - 09:10

Jag skulle laga en mustig vegetarisk gryta med rotfrukter

Svara
Daniela lilius 9 december, 2018 - 09:13

Så fin gryta! Jag skulle göra en ordentligt stor älggryta med massa kryddor och goda tillbehör!

Svara
Emma 9 december, 2018 - 09:15

Finns oändligt med gott att tilllaga i en sådan gryta, skulle jag vinna denna skulle jag för hela släkten med en god rätt nu till jul skryta. Jag skulle laga något gott , glutenfritt eller veganskt av något slag, här på din blogg finns massa fantastiska förslag. Jag älskar gröna rätter, de är tillfredsställande för alla sinnen. Ja utan tvekan hade denna gryta bidragit till många fina minnen.

Svara
Frida 9 december, 2018 - 09:17

Jag skulle koka en god rotfruktssoppa med härliga morötter, kålrot, rotselleri, potatis, lök och palsternacka. Både barn och vuxna älskar det!

Svara
Michaela 9 december, 2018 - 09:22

Denna vinst skulle min man få i julklapp, han älskar att laga mat & använda sig av bra verktyg i köket.
I denna skulle vi tillsammans laga våran fiskgryta med saffran, vitlök och aioli, på toppen lätt brynta brödkrutonger.

Svara
Malin 9 december, 2018 - 09:31

Jag skulle använda den i all matlagning mest för att den alltid kommer stå framme men också lite för en möjlig ökning av järnhalt imaten

Svara
Jennie Andreasson Nunes 9 december, 2018 - 09:32

Så himla fin, jag har längtat efter att försöka laga mat på vår gjutjärnakamin. Jag skulle få till en indisk daal med naan-bröd. Inbillar mig att jag borde få till det på kaminen också. Kan sluta i både hiss och diss

Svara
Christina Byström 9 december, 2018 - 09:33

Jag skulle laga en porterstek på älgkött. Jag har järnbrist och måste alltid tänka på järnet så jag skulle bli jätteglad om jag hade tur och vann en sån fin järngryta

Svara
Ebba Wik 9 december, 2018 - 09:37

En soppa på älg och goda rotsaker. Låta den ta tid på sig så den blir härligt mör och vällagad ☺️

Svara
Jonna Andersson 9 december, 2018 - 09:41

En orientaliskt inspirerad köttfärsgryta med ekologisk nötfärs, lök, aubergine, paprika, koriander och chili. Till det gult ris med gurkmeja och russin. Mums!

Svara
Anna Persson 9 december, 2018 - 09:46

Jag skulle laga en FISK(ars)SOPPA och bjuda familjen på! Med torsk lax och saffran passande till adventsmyset och min namnsdag idag.

Svara
KlaraStina 9 december, 2018 - 09:49

Midvinternattens köld är ren
I köket det gnistrar och glimmar.
Alla ska äta men lunchen är sen,
Mamma har stökat i många timmar.
Molnen som vandrar tycks hånfullt reta
Regnet faller på gren och speta.
Vi skulle laga vegochili i den där vackra saken,
Som om endast tomten skulle va vaken?!

Svara
Lena Skoog 9 december, 2018 - 09:49

Massor med grönsaker och linser, får puttra i grytan. Kryddas med kärlek och avnjutes sedan i goda vänners lag.

Svara
Sofia 9 december, 2018 - 09:50

Jag skulle äntligen göra mitt FÖRSTA, men inte sista, långkok. Kanske en härlig fiskgryta med saffran eller en vegetarisk chilli. Mmh håller mina tummar.

Svara
Ioana 9 december, 2018 - 09:56

Jag skulle laga pulled beef eller kanske testa pulled aubergine som jag såg recept på häromdagen !!

Svara
Malin Johansson 9 december, 2018 - 09:56

Jag inbillar mig att med en ny fin gryta så skulle jag laga mat som bästa kocken allt skulle säkert smaska ljuvligt

Svara
Petra 9 december, 2018 - 09:57

Jag skulle laga en fantastisk fisk och skaldjurs gryta med saffran och mycket gott i. Eller musslor med grädde vitlök och mycket persilja. Servera med gott bröd till goda vänner

Svara
Josie 9 december, 2018 - 10:00

Makens och barnens favorit – pulled chicken. Men Om jag vann just denna gryta så skulle det bli en present till en vän

Svara
Tomas 9 december, 2018 - 10:01

Jag skulle ge den till min son ( fantastiskt duktig amatörkock).
Han skulle göra en beef bourgogne utan dess like. Han gjorde en sådan gryta på sin 18års dag och bjöd hela släkten på, då utan förutsättningar med en sådan här gryta.
Tänk så bra det skulle bli.

Svara
Cecilia Folkesson 10 december, 2018 - 10:51

Grattis Tomas – Du är vinnare av dagen lucka!
Mer info kommer via mail.

God Jul <3
// Cecilia

Svara
Rebecca Karlsson 9 december, 2018 - 10:04

En god Texas chili på högrev skulle jag laga om jag hade turen att vinna.

Svara
MELINA 9 december, 2018 - 10:04

En indisk dhaal skulle jag laga med kanel och ingefära. Passar bra nu till jul!

Svara
Camilla 9 december, 2018 - 10:05

Denna gryta skulle få stå framme då den skulle användas flitigt varje dag. Gröt, grytor , stekar och soppor av olika slag skulle puttra flitigt i grytan.

Svara
Madeleine Regenius 9 december, 2018 - 10:07

En bra julklapp till min son som precis flyttar hemifrån. Då skulle han kunna experimentera och bjuda mamma sin på söndag middag!

Svara
Elisabeth K 9 december, 2018 - 10:07

Jag skulle förmodligen inte tillaga någonting, men min sambo däremot som älskar att laga mat skulle alldeles säkert börja med att tillaga den där berömda confiterade fläsksidan á la Rolfs Kök han planerat göra till jul. Som jag längtar!

Svara
Sylvia Hällgren 9 december, 2018 - 10:08

Jag skulle laga kalops på älgkött.

Svara
Therese Öberg 9 december, 2018 - 10:08

Jag ser mig tillaga en stor mustig köttgryta och bjuda familjen på. Perfekt såhär på vinterkvisten! 😀

Svara
Linda brorsson 9 december, 2018 - 10:11

Jag skulle tillaga en mustig viltgryta! Viltkött, lök, grädde och förstås närodlad grönkål.

Svara
Jennie Persson 9 december, 2018 - 17:21

Jag skulle laga en god köttgryta i den

Svara
Linda 9 december, 2018 - 10:15

Men vilken drömlucka! Jag hade lyxat till det med kött för en gångs skull och gjort en redig köttgryta med enbär och lagerblad och pepparkorn som får gosa till sig i timmar på spisen.

Svara
Anna-Karin 9 december, 2018 - 10:15

Jag skulle göra bone broth, kyckling är favorit.

Svara
Mirjam Widarsson 9 december, 2018 - 10:18

Perfekt som student! Skulle äntligen kunna göra storkok på min linssoppa, som är mycket uppskattad av andra.

Svara
Camilla Nilsson 9 december, 2018 - 10:25

Skulle laga fiskgryta med skaldjur, saffran, chili och aioli.

Svara
Rebecka 9 december, 2018 - 10:25

Skulle jag vinna den fina grytan skulle jag tillaga en god, krämig älggryta med rotsaker och enbär.
Idag har jag ingen gjutjärnsgryta, så det skulle vara trevligt att få tillaga en riktigt god middag och få bjuda hela familjen.

Svara
Molly 9 december, 2018 - 10:37

Åh jag skulle laga chili grytor andra långkok, perfekt sätt att få i sig lite extra järn i maten

Svara
Madeleine Holmkvist 9 december, 2018 - 10:38

Jag skulle laga en chiligryta med kravmärkt köttfärs, chili, rökt paprikakrydda, paprika, benbuljong, tomat mm. När grytan puttrat länge lägger jag i tärningar av sötpotatis och kokar till de är klara! Sedan är det bara att servera.

Svara
Agneta Göransson 9 december, 2018 - 10:43

Jag skulle göra ett långkok m ekologiskt gräsbetat nötkött, trattkantareller från skogen och en massa grönsaker. Gjutjärn är underbart att laga mat i!!

Svara
Lea K 9 december, 2018 - 10:57

Jag skulle laga en härlig vintrig gryta av vårt naturbeteskött och ekologiskt odlade rotsaker från Västernorrland med heta undertoner och chili och vitlök. Fiskars gedigna hantverk och äkta, rena matvaror i sprudlande kombination.

Svara
Annette 9 december, 2018 - 10:59

En järngrya har stått på önskelistan i flera år…. Jag tror att jag skulle laga en smarig viltgryta. Skulle vilja testa att ställa den i ungen

Svara
Matilda Berlin 9 december, 2018 - 11:06

Åhhh! Jag hade gjort en fantastisk renskavsgryta med gräddsås och tranbär =) Håller alla tummar och tår! Kram

Svara
Mariette 9 december, 2018 - 11:12

Jag skulle tillaga en växtbaserad gryta, endast rotgrönsaker, svamp, bönor.
Fiskars Norden är en drömvinst

Svara
Jeanette 9 december, 2018 - 11:16

Fiskgryta

Svara
Malin Svensk Björck 9 december, 2018 - 11:16

Allra först skulle jag göra en kalopsinspirerad gryta med kyckling, lök, morot, kålrot och palsternacka . Så gott!

Svara
Anneli P 9 december, 2018 - 11:22

Risgrynsgröt tror jag smakar härligt gott i den grytan.

Svara
Britt Folkesson 9 december, 2018 - 11:27

Kreolskans gryta en favorit som vi aldrig tröttnar på passar lika bra till vardags som till fest.

Svara
Sandy 9 december, 2018 - 12:01

Jag hade lagat en chili sin carne som skulle få stå och puttra i flera timmar.

Svara
Tobbe 9 december, 2018 - 12:10

Om jag hade haft en riktig gjutjärnsgryta från Fiskars så hade jag gjort en mustig köttgryta. Är helt perfekt med en gjutjärnsgryta eftersom jag kan bryna på både kött, lök, svamp och paprika, och sen bara hälla i alla andra ingredienser och låta det stå och puttra i grytan i flera timmar. Jättegott!

Svara
Louise 9 december, 2018 - 12:16

Biff bourgogne är alltid en hit! Kött från min fars gård, morötter och tomater från egen odling…och har jag kantareller eller champinjoner från svampplockningen så är det pricken över i:et. Sedan är ju julegröten också smidig att göra i gjutjärnskastrullen…

Svara
Julia Bahner 9 december, 2018 - 12:19

En himmelsk nordafrikansk lammgryta som vi gjorde en gång – planerar att göra den till nyår, då den är extra festlig med torkade frukter och egenrostade mandelspån. Hade varit perfekt med en sån här större gryta då!

Svara
Lisa 9 december, 2018 - 12:19

Kalops på älgkött

Svara
Janet 9 december, 2018 - 12:33

Jag skulle laga en krämig kyckling/grönsaksgryta med kokosmjölk, röd curry, saffran och kryddblandning samt toppa med krispiga grönkålchips och pinjenötter.

Svara
Camilla Wikund 9 december, 2018 - 13:00

Minestronesoppa som är både Vegansk och glutenfri, men väldigt, väldigt god. Vore toppen att göra den i gjutjärnsgryta eftersom tomaterna i soppan hjälper till att lösa ut järn ur grytan. Jättebra när man har lite lågt järnvärde!

Svara
Cecilia 9 december, 2018 - 13:08

Jag skulle ge den till min mormor och låta hennes 88åriga norrländska matkunskaper få briljera i en vegitarisk tappning . Stora delar av hennes liv har den traditionella husmanskosten dominerat, mycket kött i olika konstellationer som köttbullar, revbensspjäll, kotletter, stekar, tjälknölar som har passerat genom åren.
Något som jag tycker är väldigt fint är att hon har fått förståelse hur köttet påverkar vår miljö och även den kroppsliga miljön och därav naturligt sett börjat äta mer vegetariskt.
Det vore roligt att uppmärksamma hennes vegetariska ådra med att få ge henne denna gryta. Jag som har rötter från Srilanka skulle lära henne laga en god lankesisk Dahlgryta, fullproppad med rödalinser, kokosmjölk, härliga lankesiska kryddor, äkta kanelbark, morötter och någon slags mildare lök med ett gott bröd till.
Eller så skulle jag lära henne laga mitt favoritrecept,min robusta höstgryta med grönkål, kantareller, Karl-Johansvamp, vitlök, charlottenlök, soltorkade tomater, havregrädde med lite rött vin i.
Supergott!
Tack för mig.

Svara
C * 9 december, 2018 - 13:43

En smarrig kikärtsgryta med sötpotatis o gurkmeja o ingefära.

Svara
jenny 9 december, 2018 - 13:47

Jag skulle tillaga allt för vad kan gå fel med denna skatt, likt en juvel.
Fisk, vegetariskt och en köttig-gryta,
Med fiskars norden gjutgärnsgryta du maten kan skryta.

Svara
Sara 9 december, 2018 - 14:14

Åh, vilken julklapp! Jag skulle passa på att laga en riktig god älgstek serverad med rotfrukter, grönsaker, gräddsås och egenkokad gelé på farmors vis och bjuda hela familjen på en kick-ass-middag!

Svara
Mathilda Hedin 9 december, 2018 - 14:25

Som Student kommer det lagas mycket grytor och soppor. Min favorit är linsgryta med olika smaksättningar.

Svara
Catarina 9 december, 2018 - 14:33

Vi skulle laga vår frukostgröt i den varje morgon! Så bra extra järntillskott så naturligt! Hade varit fantastiskt både för mig och de små barnen!!!

Svara
Therese 9 december, 2018 - 14:47

Vi tänkte ge oss på att odla egen chili så den här grytan hade varit helt fantastisk till alla framtida texas chili-långkok 😀

Svara
Åse Nyström 9 december, 2018 - 14:48

Älskar indiskt och åker dit i slutet på september. Så för att få inspiration lagar jag något indiskt med deras fantastiska mustiga kryddor, som även är bra för hälsan! Tänk ingefära, kanel, gurkmeja…Mmmmm
Namaste‍♂️

Svara
Sofia Tholén 9 december, 2018 - 15:00

Jag skulle vilja göra högrev eller kanske hel kyckling med tillbehör. Mums!

Svara
Monica Hagel 9 december, 2018 - 15:25

Långkokat nötkött med egna grönsaker (palsternacka, morötter, lök, rotseller) och till detta blir det kokt potatis (egenodlade) och pressgurka, inlagda rödbetor och sallad på gul, röd och polkabetor.

Svara
Sara 9 december, 2018 - 15:33

Den stora frågan är väl vad jag inte skulle laga i den?!
Jag skulle göra grytor, soppor, pastasåser, långkok och även grädda mina nattjästa surdegsbröd i den! Jösses vilken fröjd det vore

Svara
Annica Nilsson 9 december, 2018 - 15:47

Det får bli en lammgryta med massa indiska smaker!
Välgörande för både kropp och sinne. Även det estetiska sinnet skulle ljubla av synen av denna stilrena gjutjärnsgryta .

Svara
Evelina/Ewilita 9 december, 2018 - 15:56

Jag skulle skänka den till min kära mamma. I takt med att familjen växer så behövs mer plats att laga storkok när vi är på besök. En klassiker är köttgryta som får puttra länge ❤

Svara
Tina Lindsjö 9 december, 2018 - 16:02

Kyckling,grönsaker,kryddor och lite vin,
skulle få puttra ihop och lämna god min.
Hade vart härligt att i lite blygsamhet få skryta,
med att bjuda vänner på middag ur denna fina gryta.

Svara
Maria 9 december, 2018 - 16:11

En god gryta på älg skulle få puttra i denna fina

Svara
Carro 9 december, 2018 - 16:12

Veg. Boeuf bourguignon med anamma-bitar, är det första jag skulle laga. Så underbart gott!

Svara
Camilla Sandmark 9 december, 2018 - 16:29

Eftersom vi har flera jägare i familjen så har vi ofta en hel del viltkött att ta reda på. Ett bra sätt för de lite “sämre” bitarna är just att göra en gryta. En gryta som långsamt och länge får stå och puttra och mogna till sig. Jag tror att den här grytan skulle vara alldeles utmärkt till det.
camillasandmark@gmail.com

Svara
Sandra 9 december, 2018 - 16:31

Bröd, sås, gröt och gryta. Ideérna skulle knappast tryta.
Grytan skulle användas till thailändskt, husman och indisk kofta.
Här skulle dem komma i bruk mycket och ofta!
Tänk om jag får en gryta till jul,
då blir matlagningen ännu mer kul.

Svara
Helena 9 december, 2018 - 16:51

Om jag vinner grytan vill jag tillaga skogsfågelgryta med grädde, trattkantareller och lingon Jag skulle bjuda min pappa som var med i höstas då vi sköt orrarna. Min hund som duktigt apporterade fåglarna får också en smakbit förstås.

Svara
Elin 9 december, 2018 - 17:01

Skulle vara fantastiskt att få laga en god gryta på kött från granngården i byn. Mums!

Svara
Anna Lacke 9 december, 2018 - 17:44

Igår var familjen bjudna till ett julbord där värd och värdinna även äger restaurangen och gårdshotellet. När vi kom var det ca 30 personer som åt julbord med sina vänner runt stora inbjudande runda bord. All mat är näst intill helt utan onödiga kolhydrater. Värden lagar till de delar av julbordet som tilltalar honom som älgkorv, han är över 70 år och gör bara det han tycker är kul. Vi pratade om hans fiske- och jaktintressen. När vår norske värd berättade om jakten på vildsvin kände jag en längtan efter att tillaga en riktigt god vildsvinsgryta, långkok med kryddor med dofter som svärmar över mitt kök. Jag sparar så mycket jag kan av det bästa i frysen vare sig det är grönsaker eller kött. Jag tror jag skulle känna mig väldigt närvarande i mitt långkok då varje del är något jag arbetat för och som tagit mitt sinne i bruk. I min gryta finns någon fin liten lök typ charlottenlök, kanske enbär från min pappas enebacke. Saliva sägs vara fint till vilt, det gäller visst också ett glas rött:)

Svara
Veronica Kurba 9 december, 2018 - 17:52

Åh vad jag önskar mig denna, och min man!! Vår gamla ärvda från ”dakkefejden” har gjort sitt och en ny kostar ju skjortan. Om vi fick denna skulle vi genast göra en av våra favoriträtter, en underbart god boeuf bourguignon!! 🙂
Allt gott, Veronica & Daniel.

Svara
Sandra Hansen 9 december, 2018 - 18:17

Jag skulle göra mammas kalops som är såå god. Till och med barnen äter upp maten 🙂

Svara
Amanda 9 december, 2018 - 18:32

En god soppa!

Svara
Maria 9 december, 2018 - 18:36

Älgchili, dvs låååångkok på älg, en massa härliga kryddor som får stå i timmar och avge fantastisk doft i köket! Bästa smaken blir i gjutgärn!

Svara
Susanne 9 december, 2018 - 18:55

En riktigt god kycklinggryta skulle passa
perfekt i denna gryta från Fiskars. Och så slipper jag låna mammas när det skall göras gryta här hemma:)

Svara
Petra 9 december, 2018 - 19:18

Den helt underbara fiskgrytan med massa goda grönsaker i!

Svara
Josefine Albinsson 9 december, 2018 - 19:18

En mustig fiskgryta med smak av saffran som är så gott och extra passande såhär i juletider!
Hoppas på att få bjuda min familj på denna i den fantastiska grytan!

Svara
Eva Bengtsson 9 december, 2018 - 19:25

Jag skulle göra en god fiskgryta eller experimentera med något vegetariskt a la indiskt med många goda kryddor

Svara
Barbro 9 december, 2018 - 19:27

Åh vilken fantastiskt fin gryta
Jag skulle göra blomkålssoppa med räkor.
Så otroligt gott.

Svara
Eva-Lena Eriksson 9 december, 2018 - 19:31

Om jag vann denna fina gryta skulle här lagas en riktigt mustig gulasch av närproducerad högrev med mycket lök, morot, paprika och kryddor.

Svara
Margreth 9 december, 2018 - 19:48

Ett bröd först och sedan långkok i massor

Svara
Anna N 9 december, 2018 - 19:46

Jag skulle äntligen, efter 25 år som vegeterian, ha en ärlig chans att lära mig göra vegetariska grytor! Tycker det är svårt, mycket på grund av mina dåliga kastruller…

Svara
Noelle 9 december, 2018 - 19:55

Jag skulle göra en kalops på lamm som vuxit upp på en gård i närheten där jag med säkerhet vet att djuren haft det bra. Till kalopsen blir det kokta rödbetor och morötter från det egna trädgårdslandet.

Svara
Michaela Karlsson 9 december, 2018 - 20:00

I min nyvunna gjutjärnsgryta skulle det första jag skulle laga vara en rödbetsbourguignon! En riktig fröjd för ögonen och magen.

Svara
Mia W 9 december, 2018 - 20:03

Jag skulle laga en härlig fiskgryta med saffran jag sett ett så gott recept på så att jag kunde bjuda mina föräldrar o min familj på! Saffran går att använda året om men visst är det speciellt just nu runt jul!

Svara
Gisela Gullstrand 9 december, 2018 - 20:07

En gryta från Fiskars skulle passa så bra,
När familjen en smakrik gulaschgryta vill ha.

Möra kalvbitar, paprika, kummin och lök,
Åh vad gott det ska dofta och puttra i mitt nya kök.

Svara
Stina sterner 9 december, 2018 - 20:13

Jag skulle göra sjömansbiff eller nån annan rätt där man gör hela rätten i en gryta. Min favorit då det sköter sig själv och allt är klart samtidigt

Svara
Marita Johanssons 9 december, 2018 - 20:35

En så vacker gjutjärnsgryta. Den skulle passa perfekt här hemma hos oss med viltfångad köttbit som får koka länge. Eller en helt vanlig fiskgryta med mycket grönsaker.

Svara
Karin Jacobson 9 december, 2018 - 20:37

Åh en sådan gryta har jag alltid önskat mig! Jag skulle laga en mustig linsbolognese med rivna rotsaker till min 9-månaders lilla Ingrid så hon får i sig allt det järn hon behöver!

Svara
Ulrika.Sundström 9 december, 2018 - 20:39

Grytor av alla de slag

Svara
Martina rapp 9 december, 2018 - 20:40

Då ska vi se om jag tävlar på rätt ställe nu jag skulle iaf göra en redigt god köttfärssås med mycket vitlök och färska örter/kryddor i

Svara
Sandra 9 december, 2018 - 20:41

Jag har precis fått hem flera fina köttbitar från en älg som min pappa skjutit, så jag skulle göra en god älgstek i grytan. Servera med mandelpotatis, lingonsylt och en god sallad. Det är en klassisk middag som alltid är lika god och påminner om min barndom här i Ångermanland.

Svara
Cecilia Mattsson 9 december, 2018 - 20:48

Wow så fin!! Åh, kommer knappt på något men gärna någon gryta med saffran i. Helst av allt så skulle den nog få stå framme och pryda mitt kök så fin den var 🙂

Svara
Victoria Petersson 9 december, 2018 - 20:48

Det första jag skulle laga vore min gudomliga veganska saffransgryta med sötpotatis, fänkål och kikärtor. En gryta som får både min vegan-skeptiska pappa och min matälskare till pojkvän att trilla av stolen!

Svara
Pia Bengtsson 9 december, 2018 - 20:50

Leverstuvning som hela familjen bara älskar…..och som är så nyttigt och gott.

Svara
Therese Andersson 9 december, 2018 - 20:55

Skulle laga en smarrig köttfärs sås till min 3 grabbar. Gjorde misstaget som så många andra att inte köpa riktiga grytor/Stekpannor från börja. Så nu håller vi på att rensa ut alla gifter, men de tar tid då inte ekonomin tillåter det just nu med lång föräldraledigt.

Svara
Julia och Viktor 9 december, 2018 - 21:03

Vår 1 åriga dotter älskar maten som vi lagar. Eftersom alla i familjen är vegetarianer så är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med järn- därav har vi fått en gjutjärnspanna från gammelmorfar. Men tyvärr (!!!) har vi diskat den med diskmedel så den är skadad. Det tar låååång tid att diska den efter den nästan dagliga matlagningen. Att vinna denna gjutjärnspanna hade underlättat vardagslivet något enormt för oss, samtidigt som det är bra för hälsan. Tack på förhand!

Svara
Linn Danielsson 9 december, 2018 - 21:04

Jag skulle göra ett långkok på höstens älgkött med svamp & morötter i denna gryta, när det hettar i botten fungerar den förhoppningsvis toppen!

Svara
Therese Brännkärr 9 december, 2018 - 21:07

Jag önskar så grymt att jag vinner en gryta! Jag har ärvt farmors blåa från 60/70talet och hon dog för 25år sen. Jag tycker att jag förtjänar en ny nu. Jag skulle vilja göra hel kyckling. Fantastiskt gott!

Svara
anna sevo 9 december, 2018 - 21:15

Jag skulle ladda grytan med mycket svamp, gottigt kött och smakrik lök,
det skulle gifta sig fint och sprida fantastiska dofter & förväntningar i mitt kök.
För jag vill i jul inför nära och kära visa upp min dolda kulinariska expertis,
och då behöver jag en sådan här snygg kompis ovanpå min spis.

Svara
Linn Forsman 9 december, 2018 - 21:16

Skulle så klart laga flera olika rätter om jag vann denna fina gryta. Men som första rätt skulle det bli älggryta. Passar ju bra i en gryta som heter Norden

Svara
Anton 9 december, 2018 - 21:16

Jag skulle laga allt i denna grymma gryta! Jag har nyligen flyttat till egen lägenhet och har ingen gryta. Jag har verkligen insett att jag behöver en som man kan göra storkock i till matlådor och annat gott. Men det är så mycket mer som behövs när man precis flyttat så tyvärr står en gryta rätt långt ner på listan.. Jag skulle bli så glad och tacksam om jag fick chansen och vinna denna. Skulle behandla den som en kung. Jag drömmer även om att få laga mat till mina framtida barn i denna . Jag skulle laga pulled pork och vegetarisk linsbolognese bland annat i denna. Skulle bli SÅ glad!

Svara
Marie Dahlberg 9 december, 2018 - 21:23

Pga sjukdom har jag precis börjat laga antiinflammatorisk mat och funnit den godaste sötpotatissoppan som jag skulle tillaga och bjuda hem ett stort gäng vänner som jag inte orkat träffa så ofta som jag önskar det senaste!

Svara
Emelie Erlandsson 9 december, 2018 - 21:32

Åhh den skulle användas till mycket och första rätten skulle nog bli en mustig fiskgryta. Mums!

Svara
Emma Börjesson 9 december, 2018 - 21:34

Jag själv skulle inte laga något. Eller jo, kanske testa som någon ovan skrivit; risgrynsgröt då jag bränt sönder samtliga grytor med hemma med denna favoritgröt..
Nej, jag skulle ge den till min älskade sambo som länge drömt om en gjutjärnsgryta och fantiserat om diverse långkok… gulashgrytor, pulled pork mm mm men aldrig fått tummen ur.. ( eller tillräcklig ekonomi till en ordentlig gryta heller ) att bjuda mig och resten av familjen på annat än sina snabba pastarätter. Strax lämnar jag föräldraledighetsstafettpinnen åt honom och ser fram emot att det blir min tur att komma hem till färdiglagade middagar. Med denna hade det underlättat för honom att förbereda under dagen tex medan lillen sover.

Svara
Linda Petersson 9 december, 2018 - 21:52

Jag skulle börja med att koka en fantastisk smakrik buljong från grunden som sedan kommer att vara bas till antingen en japansk kyckling ramen eller en ångande vietnamesisk Phô med extra mycket koriander och chili.

Svara
Johanna 9 december, 2018 - 21:53

En god högrevsgryta

Svara
Mona 9 december, 2018 - 22:02

Jag skulle lagat mig en varm god mustig gryta och bjudit in familj och vänner.

Svara
Barbara Vági 9 december, 2018 - 22:20

Vegetarisk chilli med sötpotatis som min man och jag älskar så mycket!

Svara
Marina Näsman 9 december, 2018 - 22:21

Jag skulle laga älgstek. Nuvarande gryta har drygt 30 år på nacken så den börjar ha gjort sitt

Svara
Mirna 9 december, 2018 - 22:27

Långkok med lamm som vi precis har köpt från en bonde som vi känner på Gotland! Så otroligt gott kött! Blir ännu godare av tanken på att det är helt ekologiskt, närodlat och bra för både djuren och människan och miljön 🙂

Svara
Camilla 9 december, 2018 - 22:32

En sak? Det blir ju svårt! Älskar gjutjärns grytor! Allt i gjutjärn egentligen! Nu har jag en variant från Ikea, men den är emaljerad, så den räknas nog inte den här lille grytan skulle få arbeta ofta hemma hos oss! Allt går o göra, linsgryta, indiska rätter som palak paneer och tikka masala med kikärtor, fisksoppa, köttfärssås med belugalinser, chilis med svarta bönor, i princip nästan allt skulle funka när jag tänker efter lite mer gjutjärn åt folket helt enkelt

Svara
Yvonne Nilsson 9 december, 2018 - 22:37

Wow, vilken vinstchans skulle definitivt tillaga min pappas älsklingsgryta ”Oxsvansgryta” min pappa älskade denna gryta och tillagade den alltid av någon konstig anledning till högtiderna såsom jul, påsk, midsommar etc så om chansen mig ges så skulle jag definitivt tillaga denna gryta efter konstens alla regler för att hedra min pappa och tillsammans med familjen minnas honom med vördnad och kärlek ❤️❤️❤️

Svara
Annika 9 december, 2018 - 22:40

Jag gillar utmaningen i att göra mustiga vegetariska grytor med mycket av allt – för det är ju gjutjärn perfekt. (Eller… jag tror det i alla fall. Jag har ingen men längtar varje dag. Jag har spanat på loppisar men hittar ingen bra). Hemligheten till bra mustighet är att nästan fritera en riktigt bra tomatpuré i olja och sedan steka lök, vitlök mm i det, inte snåla med gott vin och soltorkade tomater, och använda många olika rotfrukter för att verkligen få fram de jordiga smakerna. Belugalinser är också en bra ingrediens för att få in mitt favoprotein. Och glöm för bövelen inte lagerbladen!! Mumma.

Svara
Helena Karlsson 9 december, 2018 - 22:44

Åh, den hade varit perfekt för en riktigt god älgstek! Eller varför inte en älgkött soppa? I en sådan hade vi fått många goda middagar.

Svara
Tina Stjärnlöf 9 december, 2018 - 22:46

Den perfekta grytan att laga Pulled chicken i. Enkelt recept: kyckling,Rödlök,vitlök ,krossadetomater olika kryddor som spiskummin och paprikapulver ,chilipulver, cayennepeppar salt,peppar och lite rökt paprikapulver . Koka ihop och puttra några timmar!!

Svara
Becky 9 december, 2018 - 23:11

Skulle laga mustig köttgryta med massa grönsaker och såklart väl kryddad!
Becky bibi1212@hotmail.se

Svara
Johanna widoff 9 december, 2018 - 23:14

Jag skulle laga en mustig härlig Daal (indisk vegetarisk gryta) med linser, tomat, paprika kokosmjölk och kryddor. Sen skulle min sambo sno den och laga högrev eller dylikt

Svara
Isabelle L 9 december, 2018 - 23:19

Med denna vackra gryta
inspirationen aldrig tryta
Långkok av varierat slag
kan man äta varje dag
Denna klappen, det är givet
skänker glädje hela livet

Svara
Pia-lena forsman 9 december, 2018 - 23:28

Ooh, äter ofta vegetariskt men skulle barnen få välja blir det en stor file av älgkött med mycket lök o rotfrukter så enkelt med grytor av alla slag!!

Svara
Eva 9 december, 2018 - 23:32

I en sådan gjutjärnsdrömgryta skulle jag vilja laga en superhärlig grönkålssoppa till jul, att bjuda familj och släkt på! Det passar ju så bra på ett julbord och är verkligen en underskattad rätt. -en liten kopp med suppernäringsrik soppa till all annan julmat är riktigt fräscht och gott! Jag väljer i år en vegansk variant gjord på grönkål, broccoli, palsternacka, gullök, kokosmjölk, färsk ingefära, lite färsk chili, sesamfrön och vitlök som serveras med rostade pinjenötter. Doftar och smakar fantastiskt vill jag lova!

Svara
Ida 9 december, 2018 - 23:32

Jag skulle vilja laga någon krämig gryta med favoriterna grön- och vitkål nu inför jul. Billigt, vegetariskt, nyttigt och supergott!

Svara
Lisa 9 december, 2018 - 23:51

Åh, vilken värmande och mumsig gryta som helst! Men troligtvis mest köttfärssås, det blir liksom inte roligare än så just nu. Det lagas ganska ofta här hemma då det är en garanti att barnen äter. Men om man får drömma… vilken annan gryta som helst! 🙂

Svara
Lise-Lotte 9 december, 2018 - 23:54

Jag skulle laga en burgundisk köttgryta och servera ris och ett gott rödvin till. En klassiker att börja med!

Svara
Helena 9 december, 2018 - 23:57

En mustig viltgryta med kantareller, lök,lite lingon och havreimat.

Svara
Angelica 10 december, 2018 - 07:05

Åh jag skulle laga behandla grytor, vegansk bourgogne , currygrytor, linsgryta Långkok med pulled oat. Det blir ju en helt annan smak i gjutjärnsgrytor. Det är nånting magiskt!

Svara
Ella Estonius 10 december, 2018 - 14:20

Jag skulle tillaga en mustig tomatsoppa med bruna bönor och oliver. Skulle dekorera med persilja. Så himla gott, nyttigt, enkelt, snabbt och billigt. Och med ökat järninnehåll! 🙂

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More