Lingonsylt björksocker

Lingonsylt med naturlig sötning

av Cecilia Folkesson

Gör din egen snabba och nyttigare lingonsylt  på endast två ingredienser. Naturligt sötad utan raffinerat vitt socker.

 

Lingon sylt utan vanligt socker

1 liter lingon
2 msk björksocker [annonslänk]

Koka upp lingonen med björksockret och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Om lingonen är färska, tillsätt 0,5 dl vatten. 
Häll upp på burkar. Sylten blir syrlig, vill man ha den mer sök, dubbla mängden björksocker.


Visste du:

Lingon innehåller bensoesyra som fungerar konserverande. I vanlig konventionell lingonsylt används natriumbensoat är ett salt som utvinns ur bensoesyra. Så just sylt på lingon kan man ha i kylen extra länge.

Fördelar med björksocker
Björksocker (xylitol) är helt naturligt och utvinns från björken. Det har 40% färre kalorier och 75% färre kolhydrater än vanligt socker. Och till skillnad från kemiskt framställd sötning smakar björksocker som vanligt socker.

 

Här hittar du recept på Paleo-vänlig lingonsylt

 

 

7 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

7 kommentarer

AnnaKarin 19 september, 2015 - 13:15

Kul att du uppmärksammar alternativ till traditionell sylt! Köpsylt är ofta alldeles för söt i min smak så detta ska provas! Är ny på lchf, men med den här sylten kan man väl lyxa med ett par teskedar till köttbullarna?
Mvh AnnaKarin

Svara
Cecilia Folkesson 19 september, 2015 - 16:05

Hej! Ja det kan du absolut göra. Gör varianten med lite björksocker i. Då blir det väldigt lite kolhydrater per sked lingon 🙂 Lycka till!
// cecilia

Svara
Ekofilosophie 19 september, 2015 - 18:33

Hmm blir nyfiken på björksocker. Är det bättre än sukrin? Är sukrin “konstgjort”? Det vill jag ju gärna undvika men vill samtidigt käka strikt lchf. Då kanske stevia är det bästa för det är väl också naturligt?

Svara
Jannice 20 september, 2015 - 19:26

Vill bara lägga in en “bra-att-veta” om björksocker/xylitol…. Det är bakteriedödande vilket är förödande för tarmfloran som vi vill ha goda bakterier i. Dödar vi dem kan vi inte tillgodose oss näringen i maten vi äter. Sparsam konsumtion av detta sockeralternativ…

Svara
Emelie 20 september, 2015 - 19:55

Kan du inte skriva ett inlägg om erat val att leva? Bo litet med många familjemedlemmar. Är så intresserad om hur man kan lägga mindre pengar på boende och mer på t ex resa 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 21 september, 2015 - 21:19

Det ska jag absolut!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More