undvika allt socker

Läsarfråga: Ska man undvika allt socker?

av Cecilia Folkesson

Veckans läsarfråga handlar om socker.

“Du brukar skriva att socker inte är bra, men ändå delar du massvis av recept som är sötade med frukt och kokossirap till exempel. Hur resonerar du kring socker egentligen?”

Detta är en väldigt svår fråga. Jag använder, och äter inget vitt raffinerat eller syntetiskt socker utan väljer att använda sötning som dadlar, banan, kokossocker, yaconsirap och ibland honung. Lite beroende på typ av recept såklart. Om man ska förespråka naturlig sötning eller inte beror på hur man mår, vad man äter i dagsläget och vad man vill uppnå med sin kost.

 

Exempel på sockerfritt vs naturlig sötning

Jag skippade socker helt under ca 4 år. Åt varken frukt eller desserter som var sötande med mer än på sin höjd några bär. Min kropp mådde kanon av det med hälsofördelar som bättre humör, gladare mage, mer ork, bättre sömn, inget sockersug och tillbaks till min normalvikt efter en tung graviditet.

De senaste 3 åren har jag börjat äta mer rotfrukter (som räknas som relativt söta), frukt och naturlig sötning ibland, men undviker mejeriprodukter. (Denna kosthållning kan kallas paleo eller stenålderskost.) Mitt sötsug är tillbaks, jag känner mig inte lika pigg, magen mår bra med inte like bra som tidigare och jag har inte lika lätt att hålla min vikt.

Slutsats:
Kroppen mår betydligt bättre utan socker. Frukt och annan naturlig sötning påverkar blodsockret ungefär på samma sätt som godis. Höjt blodsocker ökar insulinnivån som gör att fettlagringen ökar, det gör oss trötta när det dalar och suget efter mer finns hela tiden där.

 

Ska man undvika allt socker?

För att slippa sötsug och må så där bra som jag beskrev ovan måste man (i alla fall behövde jag det) utesluta allt sött. Det kan vara rätt svårt och i många sociala sammanhang är det väldigt påfrestande. Man hetsar ingen att dricka alkohol, men man hetsar gärna till sockerkonsumtion. Har du testat att skipa socker har du säkert fått höra en hel del kommentarer runt det. Oftast från personer med dålig karaktär om önskar att även de hade pannbenet att skippa socker.

Läs mer: Därför är i princip ingen mat nyttig. Någonsin.

 

Mina recept

I mitt receptarkiv hittar du hundratals recept –  allt från mättande smoothies till middagstips för hela familjen. Alltid fritt från gluten, oftast utan mjölkfritt. Och såklart fritt från raffinerat vitt socker!

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More