vegetarsiskt

Jag hade aldrig klarat mig utan potatis

av Cecilia Folkesson

Det är väldigt många som har synpunkter på vad jag äter. Eller rättare sagt på vad jag inte äter. Hur kan man klara sig utan potatis? Eller pasta och bröd! Det som är så gott. Hur klarar man av att leva ett liv utan godis? Man måste ju få unna sig!

“Nej, jag hade inte kunnat leva så. Man lever ju bara en gång. Jag tror på att äta lite av allt och röra på sig”.

Det är antagligen frasen jag får höra flest gånger.

Vad gör det okej att ha synpunkter på vad någon äter som väljer att äta bra mat, när det inte är okej att påpeka hur dålig mat någon äter?

Måste man verkligen ha pasta och bröd till maten för att den ska bli god? Vem tycker inte detta är godare än pasta? Och varför skulle man inte kunna ha detta till maten?

 

Och det behöver inte vara så dyrt med lågkolhydratskost. Jag fick ett nät brysselkål för 7:90:- och rödkålen var inte heller speciellt dyr.

Du kanske även gillar detta

16 kommentarer

Jonas 21 november, 2013 - 21:07

Hahahaha exakt på pricken dom saker man får höra 😉 sen är jag lika förvånad som du att det är ok att gnälla på dom som är nyttiga men måtte djävulen ta den som gnäller på dom som äter snabbmat…

Svara
Cecilia Folkesson 23 november, 2013 - 09:02

Visst är det så! Men man får ju inte sparka på dem som redan ligger ner 😉

Svara
Sara LD 21 november, 2013 - 21:31

Jag skulle aldrig få för mig att klaga på andras mathållning, det handlar ju om prioriteter. Jag bli galen på folk som håller på och påpekar vad någon äter, så sjukt ohyfsat!! Så därför kräver jag samma respekt av andra 🙂 försöker istället predika att alla sätt att äta inte passar alla, det gäller att hitta en nyans som man kan leva med och som man mår bra av, inte bara kortsiktigt utan även i det långa loppet. Det går lite sådär… Folk klagar ändå 😉

Svara
Cecilia Folkesson 23 november, 2013 - 09:03

Ohyfs är precis vad det är. Och extremt irriterande. Men vi hade säkert också blivit bitska och jobbiga om vi åt massa socker 😉

Svara
marrriann 21 november, 2013 - 22:15

Jag råkar oxå ut för att de jag äter ihop med har kommentarer på vad jag äter/inte äter.Avundsjuka,okunskap, nyfikenhet, omtanke lär väl ligga bakom frågorna? Men frustrerande att behöva förklara sig för att min mat på tallriken sällan liknar mina lunchkompisars. 🙂 Jag brukar kommentera tillbaka. Hur de har tillagat sin lunch och vad de använder för råvaror. Flikar gärna in ang tillsatser i maten 😉 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 23 november, 2013 - 09:01

Avundsjuka är nog helt rätt. Jag orkar inte ens kommentera längre 😉

Svara
una 22 november, 2013 - 06:03

Otroligt tröttsamt att få kommentarer på varje lunchrast… Jag bor i Norge, och här är brödkulturen väldigt stor. Bröd till alla måltider och till mellanmål vetebullar. Ändå är det jag med min “kaloribombe” till lunsch som borde veta att äggula är farligt för mig och att jag borde kolla upp mitt kolesterol, detta säger en kollega som snaskar på en rostad macka (av 4) med lättamargarin och sylt på…

Svara
Cecilia Folkesson 23 november, 2013 - 09:00

Åh vad irriterande!

Svara
Sofia 22 november, 2013 - 11:01

En middag på bara brysselkål och rödlök är dock svält.

Svara
LottaJ 22 november, 2013 - 11:17

Fast jag tror att detta var tillbehör…?
“Och varför skulle man inte kunna ha detta till maten?”
Annars håller jag med, om man bara äter det, fast man är hungrig.

Svara
Cecilia Folkesson 22 november, 2013 - 11:22

Menade att man har detta istället för potatis, pasta, ris eller bröd 🙂

Svara
Effie 22 november, 2013 - 13:12

Jag var hundraprocentigt övertygad om att jag inte kunde leva utan bröd och potatis. När jag fick för mig att börja med GI-dieten, tänkte jag “OK, fyra veckor klarar jag nog, på ren viljestyrka”.
När fyra veckor gått (och jag insett att det var LCHF jag åt) kunde jag till min stora förvåning konstatera att bröd, potatis och pasta var totalt ointressant. Onödiga avdelningar i affären att passera. Det doftade nybakat i affären – men vaddå, blommor doftar också gott och dem äter man inte!
Nej, det hade jag aldrig trott om jag inte testat det själv.

Svara
Cecilia Folkesson 23 november, 2013 - 08:48

haha, härligt! Och visst mår magen bättre utan?

Svara
Josef Boberg 22 november, 2013 - 21:54

Professor Göran Sjöberg har på ett lättfattligt sätt förklarat varför ett övermått av kolhydrater i kosten är ett beroendeframkallande gift för kroppen här http://josefboberg.files.wordpress.com/2013/04/livsfarliga-kolhydrater4.pdf

Mera om detta LivsViktiga ämne på Facebook här https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=590734990974155&id=100001129798998

Grönsaker som t ex tomat – med näringsvärde/100 g = 61% av energin i dem kommer från kolhydraterna http://www.fineli.fi/food.php?foodid=352&lang=sv – gäller det ju att vara återhållsam med också – som jag ser det.

Svara
Cecilia Folkesson 23 november, 2013 - 08:47

Spännande! Det måsta jag läsa. Tack frö tipset 🙂

Svara
Emil 8 mars, 2014 - 00:51

Våga vägra potatis 😀 Det blev man ju less på som 14-åring!

Mvh, http://matochsant.se

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More