– Innehåller annonslänkar –
Kryddor är något de flesta av oss använder varje dag. På senaste år har det även dykt upp en hel del olika kryddmixer. Är de bra? Några av dem absolut, men långt ifrån alla.
Många av de kryddmixer man hittar i butiken innehåller onödiga tillsatser. Vänd på dina burkar hemma och i butiken och se om du hittar någon eller några av dessa onödiga ingredienser:
– Smakförstärkare (t.ex. glutamat)
– Klumpförebyggande medel
– Surhetsreglerande medel
– Socker/Mjölksocker
Bra kryddmixer:
Man kan enkelt blanda ihop sina egna kryddmixer att ha hemma. Jag brukar dock “fuska” och köpa färdiga.
Allround-krydda
Passar till det mesta. Jag brukar ha denna mix i köttfärsås och grytor.
Innehåller: Himalayasalt, vitlök, senapsmjöl, söt paprika, svartpeppar, timjan, mejram, kyndel, chili
Cajun mix
Perfekt krydda på kyckling och fisk.
Innehåller: Himalayasalt, vitlök, senapsmjöl, söt paprika, spiskummin, svartpeppar, basilika, chili, timjan
Gurkmeja Latte Vanilj
Denna kryddblandning kan man göra golden milk av. men den går även utmärkt att ha i smoothies, smoothie bowls, gröna juicer och i gröten.
Innehåller: Gurkmeja, ceylon kanel , kakao, mald ingefära, mald vanilj, lakrits, svartpeppar
Gör din egen taco-krydda
Jag gissar att taco-krydda är en av de kryddmixer många använder mest i sina hem just nu. De färdiga mixerna innehåller såklart en hel del onödiga tillsatser. Testa att göra din egen till kommande taco-kvällar:
1,5 tsk oraffinerat salt
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
2 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 krm cayennepeppar
Blanda 1-2 msk av blandningen med det du gör din tacofärs av.
…och glöm inte saltet!
Vanligt bordssalt är ofta raffinerat. När man raffinerar saltet blir det vitt men man reducerar samtidigt saltets naturliga mineralinnehåll.
Jag brukar använda Celtic havssalt som är oraffinerat och rikt på mineraler som magnesium, kalium och selen. Havssalt är även naturligt rikt på jod.
Följ mig här:
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!
1 Kommentar
[…] Superbasic men supergott – rostade sötpotatisklyftor! Baka med olja och salt i 225 grader i ca 20-30 minuter. Man kan även toppa dem med en god kryddblandning. […]