Glutenfritt veganskt bananbröd – här kommer receptet!
Att fler och fler äter mer veganskt eller letar veganska alternativ har ju inte gått att missa de senaste åren. Många eftersöker också recept utan nötter. Många av mina bakverk innehåller nötter i form av olika nötmjöl så jag valde att göra detta recept på glutenfritt havregryn istället. Ägget är utbytt mot chiaägg. Längre ner kan du se hur du gör.
Jag använde tahini (sesampasta) i detta recept men det går även bra att använda ett annat frösmör eller nötsmör.
Personligen tycker jag mitt bananbröd på mandelmjöl och ägg blir något bättre än detta – men vill man ha ett glutenfritt bananbröd utan varken nötter eller ägg är detta absolut ett bra alternativ!
Chiaägg – så här gör du
Chiaägg kan ersättas mot ägg i vissa recept men inte i alla. Man får helt enkelt prova sig fram! Detta recept ersätter ett ägg, så behöver du 2 ägg – dubbla osv.
Du behöver:
1 msk chiafrön
3 msk vatten
Blanda chiafröna med vatten och låt stå i ca 10 minuter. Det ska bli en gelé-konsistens – då är det klart!
Glutenfritt veganskt bananbröd
3 bananer (gärna övermogna)
6 dl glutenfritt havregryn
0,5-1 dl kokossocker kokossocker
1/2 dl tahini eller nötsmör
2 chiaägg
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk äpplecidervinäger
1 tsk vaniljextrakt
0,5 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en liten brödform (jag använde en 20 cm-form) med bakplåtspapper.
- Gör 2 st chiaägg (2 msk chiafrön + 6 msk vatten)
- Kör ungefär 2/3 av havregrynen till mjöl i en matberedare till mjöl.
- Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.
- Mosa bananerna (ordentligt) eller kör dem i matberedaren.
- Blanda ihop de mosade bananerna med chiaägg, kokossocker, vaniljextrakt, tahini/nötsmör och äppelcidervinäger i en annan skål. Blanda ordentligt så det inte blir några klumpar.
- Nu är det dags att röra ihop alltihop och fylla formen. Grädda i ca 60 minuter.
- Låt bananbrödet stå en stund innan du skär upp det.
Eftersom brödet inte innehåller ägg behöver du inte förvara det i kylskåp. Bananbrödet – eller kakan som jag egentligen tycker den borde kallas är godast färskt eller lite rostat!
Jag toppade mitt bananbröd med tahini, kokosflingor och kakaonibs – väldigt gott!
Ha en härlig helg!
Följ mig här:
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!
2 kommentarer
Provade att baka detta bröd imorse och har precis avnjutit den första skivan med lite jordnötssmör på 🙂 Det va mycket gott! Tack för ett bra recept <3
[…] Då många efterfrågar veganska glutenfria bröd kan man smaksätta mitt nöt-och fröbröd med vörtkryddor eller för ett lite sötare bröd: testa att smaksätta mitt veganska bananbröd! […]