Glutenfri pepparkaksgranola – barnens nya favorit till frukosten!
I jul kommer det definitivt bli flera omgångar av denna chunky granola hemma hos oss. Barnen älskar den! Vi äter olika typer av yoghurt hemma. Sid som inte äter mjölkprodukter brukar köra med havregurt, jag gillar kokosyoghurt bäst och resten äter vanlig naturell yoghurt.
Oavsett vilken yoghurt man väljer blir denna granola med smak av pepperkaka supergod att toppa med. Speciellt nu i jul. (Men känner jag killarna rätt kommer de vilja ha denna även resten av året)
Glutenfri pepparkaksgranola
1 plåt
- 5 dl havregryn
- 1 dl kokoksflingor
- 1 dl sötmandlar
- 1 dl hasselnötter
- 1 dl solroskärnor
- 0,5 dl kokosolja
- 2 msk pepparkakskrydda
- 0,5 tsk salt
- 1 dl vatten
- 3 msk kokossocker eller honung
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
- Värm upp vatten och tillsätt kokosolja och sötning och rör ihop.
- Häll vätskan över de torra ingredienserna, blanda ordentligt och krama sedan bitar av granolan. (Om man vill ha större granolabitar.)
- Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 20 minuter. Rör om fler gånger så granolan inte bränns.
- Sänk temperaturen till ca 75 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Håll koll och rör om under tiden. Låt gärna stå på eftervärmen om det behövs.
Så här blandar du din egen pepparkakskrydda
Visst – det är väl ännu enklare att köpa färdig, men jag tycker du ska testa att blanda din egen pepparkakskrydda i jul:
- 2 msk mald kanel mald
- 2 msk mald ingefära
- 1 msk mald kardemumma
- 1 msk malda nejlikor
Du kan använda den till massa fler recept än detta. Dessa till exempel:
Mjuk pepparkaka
Pepparkakskulor
Pepparkakschia
Fler recept på glutenfri granola
Här hittar du fler recept på granola – klicka på bilderna för att komma direkt till recepten.
Följ mig!
För att inte missa nya recept och tips – följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!
7 kommentarer
Hej! Var hittar man kokosyoghurt? /Pia
Hej,
Jag brukar köpa garants, finns på Willys. Även Ica hade sin egna innan, tror de har kvar dem 🙂
Hälsn Cecilia
Mums! Tror du man kan ha yaccon sirap istället för honung eller blir det inte lika “krispigt” då?
Hej Emilia,
Jga tror absolut det kan funka!
Ska testa nära plåt med yaconsirap – delar resultat på Instagram så följ mig gärna där:
https://www.instagram.com/ceciliafolkesson/
Hälsn Ceciia
[…] och “glassigare” i konsistensen med hjälp av fryst banan. Då kan man toppa den med hemmagjord granola, nötter och kokos och äta med sked. En väldigt god frukost enligt […]
[…] Glutenfri pepparkaksgranola Naturligt sötad mjuk […]
[…] Pepparkaksgranola Mjuk pepparkaka Nyttiga pepparkakskulor […]