Glutenfri falafel med massa grönsaker, pickad rödkål och tahinisås.
Är det något jag älskar så är det falafel! Och äntligen har jag fått till ett bra recept på hemmagjord glutenfri falafel. Jag stekte mina i kokosolja utan smak – men man kan även fritera dem eller grädda dem i ugnen.
Om man inte orkar göra egna finns det en bra falafelmix som man snabbt blandar ihop. Denna brukar jag alltid ha hemma om jag inte har så mycket tid och vill slänga ihop något snabbt. Till och med barnen gillar dessa!
Glutenfri falafel
(ca 10-12 st)
- 1 förp. kikärtor (ca 470 gram, avrunnet 230 gram)
- 0,5 dl kikärtsmjöl
- 1 liten gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk tahini
- 1 knippe färsk persilja
- Saften från 1/2 citron
- 0,5 msk spiskummin
- 0,25 tsk cayennepeppar
- 1 tsk salt
- Nymalen svartpeppar
- + Sesamfrön till panering och kokosolja till stekning.
Gör så här:
– Mixa alla ingredienser i en matberedare. Känns smeten för lös – häll i lite mer kikärtsmjöl.
– Forma små bollar, platta till dem lite och panera med sesamfrön.
– Stek i rikligt med kokosolja på medelhög värme i några minuter på varje sida tills ytan blir krispig.
Man kan även fritera falafeln.
Glutenfri falafel – mina tillbehör
Man kan äta falafel tillsammans med mycket. Killarna har dem i sina tacorullar, man kan servera dem tillsammans med tabbouleh på quinoa eller med några av dessa tillbehör:
– Ugnsbakad sötpotatis med svartkål/grönkål och vitlök
– Picklad rödkål
– Avokado
– Färsk spenat
Tahinisås:
– Blanda en stor sked tahini (gärna vit) med en skvätt vatten och pressad citron till lagom konsistens.
– Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
– Ringa över eller doppa dina falafels.
Fler veganska recept
Här hittar du några av mina bästa veganska recept. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.
(Alla mina recept hittar du här.)
Här kan du följa mig
Följ mig gärna i mina andra kanaler för fler tips, recept och inspiration: