glutenfritt fröbröd

Frukosträddningen: Glutenfritt frö- och nötbröd

av Cecilia Folkesson

Någon mer än jag som lätt hamnar i knäckebrödsträsket? Man börjar med att baka några plåtar fröknäcke, dessa tar slut (snabbt pga supergoda) och då latar man sig och köper en förpackning glutenfria i affären. När dom är slut och man varken orkar handla eller baka står dom där. Den vanliga förpackningen knäckebröd. De som man kunde äta en hel förpackning av förut, utan att få det minsta ont i magen. Man tar ett, som blir till två och sen är magen som ett kaos.

Räddningen är en limpa färdigskivat frö- och nötbröd i frysen. Bara att sätta på ugnen när man vaknar och slänga in några skivor. Eller rosta. För de som bor större än våra 50 kvm på 5 personer och har plats för en brödrost vill säga…

Glutenfritt frö- och nötbröd
5 dl glutenfria havregryn
2,5 dl skalade solrosfrön
1,5 dl hackade valnötter
1,5 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
3 msk chiafrön
4 msk fiberhusk
2 tsk himalayasalt
2 msk kokossirap (eller agavesirap)
0,5 dl olivolja
6 dl vatten

1. Sätt ugnen på 180° C. Rosta solroskärnor och pumpakärnor på en plåt med bakplåtspapper tills de får färg, ca 10-15 min. Vänd efter halva tiden och låt sen svalna.

2. Blanda alla torra ingredienser och häll sen i kokossirap, olivolja och vatten.

3. Blanda allt noga och klicka i degen i en oljad brödform. Ställ in i kylen några timmar. 

4. Sätt ugnen på 200°C och placera gallret i mitten av ugnen. Ta ut brödformen ur kylen och låt stå i rumstemperatur ett tag innan du sätter in brödet i ugnen. Grädda brödet i ca 1 timma. 

5. Stjälp ur brödet ur formen och låt det svalna på galler i ca 2 timmar. Ju längre man orkar väntar desto mindre fuktigt blir brödet. Förvara sen brödet i kylskåp.

6. Skiva, rosta och toppa med hummus eller en god ost!

Ett annat bröd som är perfekt att ha i frysen och rosta är kokosbrödet.

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More