ekologikst diskmedel

YES = miljöfarligt, men vilka diskmedel är bättre?

av Cecilia Folkesson

Då var det dags för ännu en av våra mest använda hushållsprodukter att klassas som miljöfarlig. I veckan rapporterade testfakta.se att sveriges populära diskmedel YES numera klassas som miljöfarlig och får inte längre använda Svanen-märkningen.

Butikernas utbud av bra rengöringsmedel är tyvärr inte så brett ännu. Det finns bättre alternativ, men dessa är inte alltid så bra som man tror och hoppas. Ta Grumme som exempel. Grumme handdiskmedel innehåller bland annat det syntetiska ämnet Sodium Laureth SulfateBenzisothiazolinone, färgämnen och parfymer. Inte så “rent för naturen” eller “med naturlig doft” som deras marknadsföring säger…

 

Men vilka diskmedel är då bättre? Det finns bra diskmedel i ungefär samma prisklass som dessa mindre bra alternativ. Dessa tre kostar runt 35 kronor. Inte lika lätta att hitta i mataffären, men de finns fraktfria på nätet:

 

attitude ekologiskt diskmedel
Attitude ekologiskt diskmedel, ca-pris 39:-
– Miljövänligt och bryts snabbt ner
– Fritt från enzymer och fosfat
– Innehåller inga färgämnen

 

sodasan ekologiskt diskmedel
Sodasan ekologiskt diskmedel, ca-pris 35:-
– Inga färgämnen eller konserveringsmedel
– ECOCERT
– Drygt, skonsamt och effektivt

 

lillys eco clean diskmedel
Lilly’s Eco Clean ekologiskt diskmedel ca-pris 39:-
– Med växtbaserade tensider
– Naturligt antibakteriell
– Med naturlig, eterisk citronolja

 

13 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

13 kommentarer

Johan Dams 1 september, 2016 - 11:56

Hej Cecilia. Hade varit intressant om du testat dessa tre diskmedel och jämfört hur bra en droppe diskmedel rengör jämfört mot YES. För det är ingen mening om produkten inte gör det den ska göra, dvs rengöra. Har testat flera andra diskmedel som bleknar i resultat jämfört med YES.

Svara
Cecilia Folkesson 9 september, 2016 - 14:38

Kolla svar ovan 🙂
// cecilia

Svara
Lisao 1 september, 2016 - 18:43

Vi testar just nu Attitude och jag är inte så impad. Verkligen inte drygt. Det är så rinnande och genomskinligt. Vi häller sällan upp regelrätt diskbalja i diskhon utan kluttar lite på kanten och sen doppar diskborsten i. Yes är såå mycket mer effektivt och drygare. Har du testat de andra två?

Svara
Cecilia Folkesson 9 september, 2016 - 14:37

Har testat alla. Visst, de är inte lika dryga, med det är just av den anledningen YES inte får klassas som miljömärkt längre. Det innehåller för mycket gift pga att den inte är tillräckligt utspädd. I detta fall kan man tyvärr inte jämföra konventionellt med eko. Eko är inte lika drygt med inte giftigt. Man får helt enkelt välja vad som är viktigast 🙂

// cecilia

Svara
Johannes 27 november, 2021 - 18:53

Jag är också på jakt efter ett bra och miljövänligt diskmedel.

Jag tror inte du har rätt i det du skriver:
“Det innehåller för mycket gift pga att den inte är tillräckligt utspädd. ”
Om så skulle vara fallet så kommer jag bara använda mer av det outspädda och därför i praktiken smutsa mer lika mycket för samma diskresultat.

Dvs ingen mening med att byta.

Jag tror jag kommer sakna Yes när jag slutar så om övergången inte ska bli för smärtsam vilket diskmedel tycker du ger bäst diskresultat?

Svara
Lars 8 oktober, 2016 - 13:19

Hej Cecilia,
Bara för att det heter att det är ”naturliga” ämnen i produkter, är det ju inte alltid säkert att de är så bra för det. Massor av ämnen i naturen som är ju giftiga för oss. De kan säkert i många fall vara bättre för miljön, men ibland desto sämre för vår hälsa. En sak som jag tänker på är alla eteriska oljor som i stort sett alltid förekommer i ekologiska hygienprodukter (och som här även i rengöringsmedel), men som inte alls är säkert att de är så bra för våra kroppar. En del av dessa kan vara ganska starka och ge upphov till hudirritation och allergiska besvär. Det är verkligen inte lätt som konsument att veta vad alla specificerade ämnen är för något, naturliga eller syntetiska, och vad de har för påverkan på oss och miljön. En av de rengöringsprodukter som du propagerar för här på sidan (Lilly´s ECO Clean, koncentrerat flytande tvättmedel) innehåller t.ex. just det du tar upp ovan som en tveksam ingrediens hos Grumme handdiskmedel -> benzisothiazolinone, samt även methylisothiazolinone! Är det miljö-/hälsofarliga ämnen? Naturliga eller syntetiska? Jag saknar att det inte finns någon enhetlig reglering och certifiering av ekologiska hygien- och rengöringsprodukter, som det gör med livsmedel (motsvarande märkning med KRAV eller EU-lövet). Som jag förstår det, så är det bara helt frivilligt för tillverkare att eko-certifiera en sådan typ av produkt som man sedan vill kalla ekologisk. Nämnda Lilly´s ECO Clean har ingen certifiering vad jag kan se. I dagsläget känns det bäst att förlita sig till produkter som är ”Svanen”- eller ”Bra miljöval”-märkta samt också Svalanmärkta (Astma- och allergiförbundet)… även om de inte är ”ekologiska”.

Svara
Gertrude Nilsson 22 juni, 2021 - 15:46

Jag har slitat med Yes för att det framställs av fossil olja, tensider. Sonett o andra ekologiska rengöringsmedel innehåller istället växttensider. En bra och fossilfri miljöinsats.

Svara
Maria 4 juli, 2017 - 19:27

Yes är definitivt intemiljövänligt hur man än vänder på det

Svara
Erik 17 juni, 2018 - 16:11

Vågar man hälla ut någon av dessa tre direkt i naturen? Har ett sommarställe som saknar rinnande vatten och avlopp (givetvis blir det inga stora mängder diskvatten) men känns förkastligt att t.ex. hälla ut YES, eller Grumme för den delen.

Svara
Cecilia Folkesson 27 juni, 2018 - 03:06

Hej! Dessa ska vara betydligt bättre än Yes och Grumme 🙂

// Cecilia

Svara
Lo 18 januari, 2019 - 19:46

Men grumme innehåller inte sls ju. Det har fått Bra miljöval av naturskyddsföreningen oxh innehåller inga ”konstigheter”. Eller?

Svara
Christina Danielsson 9 maj, 2019 - 17:08

Det vore bra och få veta vad dessa diskmedel innehåller som du rekommenderar .
Vad säger Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.Den här ekologiska branschen är ett eldorado för
säljare som påstår att deras produkter är ekologiska men på vilken vetenskaplig grund och priserna är skyhöga.
Vill undvika Yes på mitt lantställe där vi har enskilt avlopp.
Använder Yes i stan och man hoppas att Reningsverket kan oskadliggöra dessa giftiga ämnen för miljön.
Man blir mörkrädd när man tänker på alla dessa olika hygienprodukter som görs reklam för. Vilken belastning för reningsverket??
När jag var ung fanns en trend att endast köpa blåvitt- på Konsum – man antog att dessa produkter var mindre giftiga men vad vet man.

Svara
Gertrude Nilsson 22 juni, 2021 - 15:50

Jag har slutat med Yes för att det framställs av fossil olja, tensider. Sonett o andra ekologiska rengöringsmedel innehåller istället växttensider. En bra och fossilfri miljöinsats.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More