veckans utmaning

Ekologiskt och ekonomiskt. Går det ens ihop?

av Cecilia Folkesson

Älskar att Otis redan lärt sig vilka saker han ska plocka i mataffären! “Hämta morötter Otis”. Då springer han iväg i sina små flip flops han envisas med att ha på sig hela tiden, även när det ösregnar, och plockar morötterna med hjärta på. Hjärta för eko. Han har full koll den lille.

Zion har ännu bättre koll. Han vet att det är gift i “dom vanliga grejerna”. Idag tyckte han att vi skulle köpa vindruvor. Något jag aldrig köper om det inte finns eko. Just vindruvor brukar vara rätt dyra så inget jag köper speciellt ofta. Men Zion hade redan kollat priset. “Mamma, dom kostar 20!! Det är ju typ ingenting, vi tar dom”. Vi tog dom. Såklart.

 

Men hur ekonomiskt är det att välja ekologiskt?
Det hade såklart inte varit några problem om kortet fylldes på med pengar lika snabbt som högen med räkningar… Så ibland får man kompromissa. Helt enkelt skippa den där blomkålen om vitkålen är betydligt billigare och planera om lite i matlagningen, eller köra några budget-matdagar.

Man kan till exempel varva ärtsoppa och omeletter med bra gräsbetat kött. Då blir maten inte speciellt mycket dyrare än färdiga köttbullar och snabbmakaroner. Och man slipper gifter, antibiotika och tillsatser.

Och om man dessutom skippar cola, chips och godis i tid och otid sparar man in en hel del där också.

 

besprutade grönsaker
De mest besprutade grönsakerna:
– Potatis
– Paprika
– Selleri
– Spenat
– Lök

 

 

besprutad frukt
De mest besprutade grönsakerna:
– Vindruvor
– Bananer
– Äpplen
– Jordgubbar
– Odlade blåbär

Vi prioriterar bra mat framför det mesta, så matkontot får sväva ut lite. För det är är inte ekologisk mat som är dyr, det är den o-ekologiska som är billig. Och ju fler vi är som väljer ekologiskt, ju större utbud. Och en dag kommer förhoppningsvis den giftiga maten behöva märkas ut istället.

Hur tänker angående ekologiskt? 

 

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More