barn snabbmat ketchup

Det här med socker och sommar…

av Cecilia Folkesson

Jag skrev ett inlägg för ett tag sen om socker, barn och sommar. Ett inlägg som jag själv tyckte var väldigt bra och som jag vet många uppskattade. Läs gärna inlägget, länken ovan, för att förstå detta inlägg lite bättre.

Jag kollade min statistik igår och såg att det gått ner en hel del nu i sommar. Det brukar det göra, eftersom de flesta resonerar att semester = sockerfrossa och unna sig. All den eventuella tid man lagt på gymmet hela vintern och våren och all bra och nyttig mat man ätit ska nu bytas ut mot alldeles för mycket glass, sötsliskiga drinkar och annan skit. Ja, ni förstår säkert vad jag tycker om det…

Johan sa dock något igår som jag tänkt på. “Du kan ju inte va så präktig och jobbig när det är sommar och folk har semester. Det är ingen som vill läsa om hur ohälsosamt det är att frossa i socker och mjöl. Man vill inte få massa dåligt samvete.”

Jag tror tyvärr han har en poäng i det.

Eller? Hade tips på godaste GB-glassen, bästa kladdkakan med dumle och drinkar med råsocker och sockerlag uppskattats? Är det det man vill ha på semestern? Jag trodde man ville ha frostiga raw cheesecakes, jordgubbssallad och färgglada skålar med nice cream.

 

Och att sen Sid ritar dessa teckningar och lämnar framme på bordet…

barn snabbmat ketchup

Cola, studsbollar (halvfabrikat-köttbullar, jag kallade dem tydligen så när jag var liten), pasta och massa ketchup.

Så här gör vi med sockret på sommaren och semstern

Det är superlätt att semestern slutar i ett sockerträsk. Det blir lätt glass två gånger per dag, speciellt om man är och hälsar på någon. Våra barn äter absolut mer glass än vanligt också. Mer än vad jag önskar, men inte orimligt mycket. Men det gäller att sätta lite regler. Jag har lärt barnen om vad WHO är, alltså världshälsoorganisationen, och hur mycket socker ett barn max bör äta under en dag. Sen räknade vi tillsamman hur snabbt vi kom upp i den mängden socker. Väldigt snabbt tyckte barnen. På så sätt har de insett att det är o-värt att dricka upp sockret. För det är ju betydligt godare med glass.

När de fått sina glassar försöker jag få till en deal gällande när nästa glassdag ska infinna sig. Det går mycket lättare att diskutera med barnen när de förstår anledningen.

 

 

Du kanske även gillar detta

20 kommentarer

Isabelle 19 juli, 2017 - 10:36

Nej, jag vill verkligen inte läsa om sockerfrossa och recept på jätteglassar med dumle topping! Jag älskar att gå in och läsa på den här bloggen för den ger sinnesro och inspiration.
Jag har för första gången lyckas ha en sockerfri semester och man mår så mycket bättre. Vill man unna sig något finns det ju massor av goda efterrätter här på bloggen redan. Så TACK för en jättebra blogg utan en massa socker, den behövs verkligen.

Svara
Cecilia Folkesson 20 juli, 2017 - 14:21

Men åh så roligt att höra!! Och SÅ BRA JOBBAT!! Sockerfritt är inte lätt alla gånger 🙂
Kram

Svara
MariaF 19 juli, 2017 - 13:31

Dina tips på alternativ tycker jag är bra; alternativ till bjudfikat, enkel mat/fika till utflykten osv. Du har verkligen många recept på godsaker och konstaterade väl själv nån gång att dessa får fler klick än de grönare recepten. Ibland är det “svårt” när man ska svänga ihop nåt vid nån spontanare händelser så kanske tips på redan befintliga recept kan funka bättre i sommartid? Typ “Här finns tips på enkel matsäck till stranden!” Nya recept funkar säkert också men du kanske kan spara lite tid till annat om du återanvänder?

Svara
Cecilia Folkesson 20 juli, 2017 - 14:23

Kul att höra och tack för superbra tips! Har skrivit upp det på listan för inlägg. Kommer under nästa vecka! // cecilia

Svara
Pernilla 19 juli, 2017 - 14:08

Hej! Har nyligen hittat till din instagram och älskar dina recept och bilder, även om jag inte hunnit göra något ännu. Vi har för bara några veckor sen insett att vi behöver göra något med våra kostvanor, mycket tack vare dokumentären “what the health” men också mycket pga vår ettåring som börjat äta av det vi äter. Sen att jag gått upp tio kilo efter min förlossning gör ju inte saken bättre. Det jobbiga är att vi liksom aldrig får tummen ur. Vi tänkte att vi mjukstartar med att tömma frysen och börjar äta mer vegetariskt, sen att vi efter semestern slutar med godis och chips och allt vad det är, just för att det känns som det hör till. Helsjukt egentligen, vi borde ju bara börja direkt. Men det är svårt att bryta invanda mönster har vi märkt. Skulle behöva sockerdetoxa men vet inte hur det ska gå till riktigt. Vilken novell jag skrev nu, ville mest bara säga att jag tycker att du ska skita i alla andra och fortsätta publicera nyttigheter, det är ju upp till var och en vad man känner för det!

Svara
Cecilia Folkesson 24 juli, 2017 - 11:00

hej Pernilla!
Kul att höra, tack 🙂

Jag tycker det låter som en bra plan. Bättre att hinna rensa ut och planera för en nyttigare höst, än att stressa igång något.

En bra start är att rensa ut allt socker och halvfabrikat. Då har man kollit en bra bit på vägen! Lycka till 🙂

Kram!

Svara
Marie Wigunsjö 19 juli, 2017 - 18:13

Så SÅ smart sak att köra på ert barn! Love it! Och här är det i övrigt lika nolltolerans på sötsaker som alla andra årets dagar, max 1g/v. Ettåringen har ännu inte käkar sötare än brun banan, men när glass dagen kommet kör jag WHO tricket direkt 😀

Svara
Cecilia Folkesson 24 juli, 2017 - 11:01

Hej Marie!
Haha, ja när de är i lagom ålder så är det SÅ värt att förklara anledningen istället för att bara va en sur sockerpolis 😉 Lycka till!

Kram

Svara
ÅsaS 19 juli, 2017 - 18:33

Oh nej, inte en massa socker på sommaren för min del, tack. Iofs har jag varit värsta sockerråttan under hela min livstid, tills för några år sen. Visst, jag kan trycka i mig både godis, glass, kaffebröd och div snacks såsom chips ibland. Men denna sommar har jag hittills lyckats undvika godiset iallafall. Alltid något! En söt bulle till em-kaffet kan jag unna mig och en näve, eller två, med chips till veckans glas med vin. Nåt felsteg då och då funkar, men absolut inte för jämnan. Och varför vill jag då undvika sockret och onyttigheterna? Jo, för att jag mår så mycket bättre utan det. Slipper sockerkickarna och håller humöret i schack.

Ha en fin kväll!
/ÅsaS

Svara
Cecilia Folkesson 24 juli, 2017 - 11:03

Hej Åsa!
Låter som du har full koll! Bra jobbat 🙂

Ha en fortsatt härlig sommar!

Kram

Svara
anna 19 juli, 2017 - 20:54

Äter du någonsin något med socker? 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 24 juli, 2017 - 11:04

Absolut! Jag räknar dadlar och kokossocker som socker och det äter jag. Men eftersom jag inte äter mjöl och jag äter väldigt lite mejeriprodukter går mycket redan bort. Men visst, jag äter nån ruta mörk choklad med “vanligt socker” ibland 🙂

Svara
Johanna 20 juli, 2017 - 08:00

Tycker att din blogg är bra som den är. Jag får massa inspiration till att äta nyttigare speciellt nu under sommaren. Skulle gärna vilja ha recept som går hem hos en treåring som kan vara lite kräsen och gärna smidig mat att ta med på picknick.

Svara
Cecilia Folkesson 24 juli, 2017 - 11:05

Hej Johanna,
Tac, roligt att höra 🙂

Absolut, håller på med ett sånt inlägg som kommer i veckan!

Svara
suss 20 juli, 2017 - 10:05

jag läser denna bloggen för att jag inte vill ha recept med socker, jag kämpar varje dag med socker o diskussioner med barnen om intag att man inte behöver ha ngt i munnen hela tiden, försöker begränsa men det är inte bara “godis o gott” bara att göra frukost som inte är rena socker kicken, får väldigt mkt inspiration här så jag tycker iaf att du inte skall ändra ngt gällande detta

Svara
Cecilia Folkesson 24 juli, 2017 - 11:06

Hej Suss,
kul att höra, hoppas fler tycker som du 🙂

Så härligt att fler och fler tar upp sockerkampen!
Ha en härlig sommar!

Kram

Svara
Johanna 20 juli, 2017 - 23:04

Socker finns det nog av att läsa överallt, speciellt nu under sommaren. Nej, mer inspiration kring en semester där njutningen består av att må bra!

Svara
Cecilia Folkesson 24 juli, 2017 - 11:07

Härligt att höra! Jag kommer semsteruppdatera hela sommaren 🙂

// Cecilia

Svara
Jennifer 22 juli, 2017 - 05:46

Här är vi rätt duktiga på att hålla borta godis, läsk, glass och allt sådant. Köpte ett paket piggelin i början av juni och barnen har fått två glassar var… Dom är invanda på ett “litet-snask-spår”. Det vi däremot har problem med just nu är matinpiration. Maten ska helst vara helt mjölkprotein och -äggproteinfri. Ammar en liten kille som är allergisk. Visst kan vi laga en sak till familjen och en sak till mig men det är jobbigt och tråkigt…. Så just nu blir det typ samma maträtt om och om igen. Svårt att ställa om sig från att vara storkonsumenter av just ägg på alla sätt och vis till att inte ens ha det i huset. Det positiva är att det inte finns ett enda graviditetskilo kvar och jag knappt ätit en enda sötsak på ett halvår.

Svara
Cecilia Folkesson 24 juli, 2017 - 12:11

Hej Jennifer
Låter ju som ett väldigt bra spår 🙂

Förstår helt problematiken med maten. Ibland får man helt enkelt köra på smidigast. Äter man bra mat är det ingen större fara att äta samma dag ut och dag in, förutom att det blir lite enformigt…

Ha en bra sommar!

Kram

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More