En av mina absoluta favoritdesserter som jag aldrig missar när vi är på Bali är dessa coconut nest med lemon curd. De är glutenfria och LCHF-vänliga!
Lite trixiga att göra, men det är värt, lovar!! För att göra dem extra syrliga, toppa dem med passionsfrukt, så gott!
Coconut nest med lemon curd
(ca 10 st)
Coconut nest / Botten
- 2 dl kokosflingor
- 1 äggvita
- 25 gram smör
- 1 msk sötning (kan uteslutas)
Gör så här:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Blanda ihop ingredienserna och tryck ut i mindre formar. Jag använde storleken mellan ischoklad- och muffinsform. Använd gärna fler formar så håller de formen bättre när man trycker ut dem.
– Grädda 8-10 minuter, eller tills kokosen fått lite färg.
– Låt svalna innan du tar ur dem från formarna.
Lemon curd
- 3 ekologiska citroner
- 1-2 msk sötning tex. sötströ eller björksocker [annonslänkar]
- 50 gram smör
- 2 ägg
- 2 äggulor
Gör så här:
– Riv skalet från en av citronerna med ett litet rivjärn eller ett zestjärn. Blanda ihop med saften från alla citroner, smör och sötning i en kastrull.
– Låt koka upp och ställ av kastrullen från plattan.
– Vispa ihop äggen och äggulorna och blanda sen noggrant ner i kastrullen. Rör om ordentligt och låt sjuda under ordentlig omrörning till lemon curden tjocknar. Den kommer tjockna ännu mer när den svalnar.
– Lår stå i kylen tills den tjocknat.
– Klicka i lemoncurden i dina coconut nests och toppa med rivet limeskal. Förvara i kylskåp.
Fler recept
I min receptbank hittar du massvis med desserter och efterrätter. Alla glutenfria!
Följ mig här:
Vill du ha fler tips, nyttiga recept och inspiration, följ mig gärna på Facebook och Instagram
7 kommentarer
Hur länge står de sig i kylen? Och har du testat att frysa? 🙂
Hej,
Jag har haft mina i kylen några dagar. Har ej testat att frysa. Vet inte om dt blir så bra med ägg och smör?
// Cecilia
Kan man använda vanligt socker?
Det kan man 🙂
[…] Förslag på fyllning: Hackade jordgubbar marinerade i limejuice och kokossocker. Lemoncurd […]
Coconut nest med lemoncurd. Denna ska jag göra, låter god =)
Men jag blir lite förvirrad över limen på bilden och på toppen av kakan är det limeskal på bilden.
I receptet står citron. Undrar om du har båda eller om det är citron som gäller =) Vad tycker du blir godast?
[…] Lemoncurd – Klicka här för recept! […]