budgetveckor

Budgetveckor = sura miner vid middagsbordet

av Cecilia Folkesson

Vi kör budgetveckor hemma hos oss just nu. Vi ska på en långresa över jul och jag vill såklart att barnen lär sig att man måste spara pengar för att göra roliga saker. Jag är inte för att hålla allt jobbigt så långt bort från barnen som möjligt, utan vi pratar om det mesta hemma. Vi pratar mat, vi pratar om familjer som flyr från krig och vi pratar lön och inkomster vs utgifter. Bland annat.

Barnen vet att man kan bli sjuk av att äta för mycket socker, de vet att man har mer utgifter vissa månader vilket gör att man ibland måste snåla och de vet att många barn lever under hemska förhållanden. Jag tycker det är superviktigt att barnen har koll på livet och inte bäddas in i bomull.

 

Budgetveckor it is!

Nu kör vi budgetveckor hemma.
Det började med att jag var ledig med barnen hela sommaren. Detta resulterade i ingen lön. Livet som egenföretagare om man inte är tillräckligt grym på framförhållning…

Budgetveckorna hos oss innebär inga onödiga inköp. Vi äter det som finns hemma och vi sparar de pengar vi kan. Kan låta sjukt tråkigt, men det är SÅ bra för barnen att förstå att ett bankkort inte fyller på sig själv och att man inte kan välja precis vilken mat man vill varje dag.

 

“Detta är bläk”

Igår var det inga glada miner vid middagsbordet. Till och med Otis som brukar äta det som serveras satt och surade. “Usch mamma, detta är superäckligt. Det är BLÄK”. Då hade han i och för sig inte ens smakat, men han hade hört vad de stora killarna sagt kombinerat med synen av endast grönsaker. Samtliga tre satt och gnällde en stund men när vi förklarat anledning och att man absolut inte är så otacksam över mat, åt de upp. Och jag tror inte det tyckte det var speciellt farligt eller “bläk”…

Barn lär sig att tycka om smaker. De äter vad vi bestämmer att de ska äta. Om vi serverar samma maträtter vecka efter vecka är det de rätter de kommer tycka om. Så mer variation!

Soppan innehöll det som fanns hemma: sötpotatis, morötter, röda linser och kokosgrädde. Bland annat. Är nån sugna på receptet, hojta! Den blev supergod!!

Du kanske även gillar detta

13 kommentarer

Maria 13 september, 2017 - 11:31

De receptet skulle jag gärna ta, lät supergott!

Svara
Cecilia Folkesson 18 september, 2017 - 09:40

det kommer 🙂

Svara
Erica 13 september, 2017 - 14:20

Hej! Jag hojtar! Tar gärna recept!

Svara
Cecilia Folkesson 18 september, 2017 - 09:40

det kommer 🙂

Svara
Erica 13 september, 2017 - 14:20

Hej! Jag hojtar! Tar gärna recept!

Svara
Janette 13 september, 2017 - 16:07

Hojtar oxå! Vill gärna veta hur du tillagade vitkålen oxå 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 18 september, 2017 - 09:42

Det kommer!
Recept på ugnsrostad vitkål hittar du här:
https://ceciliafolkesson.se/2017/04/03/veckans-grona-ugnsbakad-vitkal/

Svara
Madelene 14 september, 2017 - 05:51

Åh, jag tar gärna receptet!

Svara
Cecilia Folkesson 18 september, 2017 - 09:43

Det kommer 🙂

Svara
Frida 14 september, 2017 - 14:47

Har följt dig i flera år Cecilia och blir alltid så inspirerad av dig och er familj! Ni verkar som så bra och vettiga föräldrar, gör sunda, vettiga val. Några att verkligen se upp till!

Är nyfiken på hur du “tacklar” människor i er omgivning som vill lägga sig i era val med tex kosten till era barn? Vi har precis fått barn och än så länge helammas hon men det kommer en tid då jag vet att många runt omkring kommer vilja stoppa i henne skitmat och socker dagar i ända.. många i våra familjer lever väldigt osunt med fika, godis och hotdogs som standard innan barnen fyllt 1.. Vill absolut inte att vår dotter ska få äta sånt så tidigt! Upplever att de flesta ha svårt att acceptera och blir kränkta själva av att man gör annorlunda än dem. Jag börjar tappa tålamodet att förklara “varför”, då ingen ändå lyssnar/tror på det. Hur har ni gjort? Har du några tips?

Svara
Cecilia Folkesson 18 september, 2017 - 09:49

Hej Frida,
Kul att höra och tack 🙂
Alltså mitt bästa tips ät kort och gott: ta inte ens diskussionen. Jag har så många gånger försökt förklara och förmedla de kunskaper jag har, men det slutar ofta i: men vi hare ju alltid ätit socker, jag drack cola som litem, och mig hände det inget med, om det är så farligt hade det ju inte fått säljas. Osv…

Tråkigt, men så är det. Så kör ditt race, lyssna för att va trevlig med lägg ingen vikt vi det. Jag låter mina barn äta det som serveras när de är hos andra. Det funkar bäst för oss och barnen.

Lycka till och kul att du har en sån bra inställning!!

Kram

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More